Curiozități despre Chișinău

10.03.2021
Curiozități despre Chișinău

Chișinău, capitala Republicii Moldova, este un oraș care a avut o istorie zbuciumată de-a lungul timpului, urmele evidente ale influenței sovietice putând fi observate și acum.

Datorită eforturilor locuitorilor săi și nu numai, Chișinăul a reușit să-și păstreze frumusețea și magia ce l-au caracterizat dintotdeauna și să se dezvolte pentru a deveni ceea ce este în prezent, și anume un oraș al tuturor moldovenilor care ascunde încă numeroase secrete.

Pentru a-l descoperi în cele mai mici detalii, iată câteva dintre cele mai interesante și inedite informații despre „orașul fin piatră albă”.

Prima atestare documentară a orașului Chișinău datează de la 17 iulie 1436.

Asemeni Romei, Oraşul Chişinău este situat pe şapte coline, care formează un cerc. Pe cea mai înaltă colină se află sectorul Ciocana, în timp ce punctul cel mai dd jos este centrul orașului, adică locul constituirii oraşului Chişinău, în preajma râului Bâc.

Curiozități despre Chișinău:

Denumirea de „orașul din piatră albă” a fost data orașului datorită faptului că există foarte multe clădiri construite din piatră albă de calcar.

Chișinău a avut de-a lungul timpului 36 de primari, inclusiv mai mulți interimari. Primul primar a fost Anghel Nou, iar cel mai longeviv a fost Carol Schmidt, care a fost edil timp de 26 de ani.

Din punct de vedere administrativ, Chișinăul este împărțit în cinci sectoare: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana și Râșcani.

Chișinăul are în prezent o populație de aproximativ 635.000 de locuitori, cu aproape 200.000 mai puțin comparativ cu anul 2018. În prezent este al doilea oraș ca număr de locuitori în limitele spațiului etnic românesc, fiind depășit doar de București.

Municipiul Chişinău ocupă locul 47 într-un clasament al celor mai mari 100 de oraşe din Europa.

Arcul de Triumf din Chişinău ocupă locul 5 între cele mai frumoase Arcuri de Triumf, conform unui top realizat de revista „Aeroflot Premium”. Arcul de Triumf din capitala Republicii Moldovei a fost ridicat în cinstea armatei ruse care a învins oastea otomană în războiul din 1812 și are o înălțime de 13 metri.

Arcul de Triumf, Chișinău

Capitala Republicii Moldova

Grădina Zoologică din Chișinău este singura din țară. A fost inaugurată în anul 1978 și găzduiește în prezent peste 1.000 de animale, păsări și reptile din întreaga lume.

Gara feroviară din Chișinău a fost construită în anul 1870 și este rezultatul unui proiect semnat de arhitectul Ghenrih Lonski. În ziua de 15 august 1871 a intrat în gara din Chişinău primul tren cu călători, care a sosit de la Odessa la capătul unei călătorii de șapte ore.

Pe locul unde astăzi se află restaurantul McDonald’s se situa cu peste un secol în urmă un hotel, denumit „Bristol”.

Aeroportul internațional din Chișinău a fost construit în 1960 și este cea mai mare poartă aeriană a țării, fiind situat la intersecția cailor comerciale europene și asiatice. Se află la o distanță de 13 km de centrul orașului.

Circul de Stat din Chișinău a fost construit în anul 1981. La data de 25 aprilie 1982 a fost organizat primul program din istoria circului Chişinăuan, în cinstea celei de-a 60-a aniversări a fostei URSS.

Prima bibliotecă publică din oraș a fost deschisă în anul 1832. În prezent, în Chișinău funcționează 49 de biblioteci publice.

În momentul de față, în Chișinău există aproximativ 900 de bulevarde și străzi, în lungime totală de peste 1.030 km. Cea mai scurtă stradă este str. Valeri Cikalov (41 m), iar cea mai lungă este șos. Muncești (peste 13 km).

Chişinăul ocupă locul 16 la nivel mondial în ceea ce privește viteza Internetului, care este de aproximativ 21 Mbp/secundă.

Primul transport urban a fost tramvaiul tras de cai și a fost introdus în anul 1878, iar cele dintâi tramvaie electrice au apărut în 1912.

Primele automobile și-au făcut apariția pe străzile din Chișinău în 1908, iar primele taxiuri şi autobuze au apărut la Chişinău un an mai târziu.

Chișinău, capitala verde

Cel mai vechi monument din Chişinău este bustul lui Alexandr Puşkin, care a fost realizat în anul 1885.

Cel mai înalt monument din oraș este statuia lui Serghei Lazo, care are o înălțime de 7,5 metri. La polul opus se află figurina din bronz a Micului Prinţ, care are numai 11 cm.

Chișinăul se află în Top 20 al celor mai verzi capitale din Europa. Cel mai vechi spaţiu verde din Chişinău, dar şi din întreaga țară este Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care a fost inaugurată în 1818 și care are o suprafață totală de 7 hectare.

Pe teritoriul orașului fost înregistrate 27 specii de mamifere, 75 specii de pasări și 14 specii de reptile.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată la Chișinău a fost –28,9 grade Celsius (20 februarie 1954), în timp ce valoarea cea mai ridicată a fost consemnată la 19 iulie 2007, și anume + 39,4 grade Celsius.

Municipiul Chișinău generează aproximativ 60% din PIB-ul Moldovei!

Lungimea apeductelor şi reţelelor de alimentare cu apă constituie 1 982,3 km, iar lungimea reţelelor de canalizare – 1124,0 km.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot