Curiozități despre Capela Sixtină. De ce nu a vrut Michelangelo să picteze tavanul?

24.10.2022
Curiozități despre Capela Sixtină. De ce nu a vrut Michelangelo să picteze tavanul?

Capela Sixtină este vizitată în fiecare an de peste 5 milioane de oameni. Cei care au ajuns în această locație au povestit de fiecare dată cât de impresionante sunt picturile, geniul creatorului putând fi văzut pe fiecare bucată din zid. De-a lungul timpului, Capela Sixtină a fost analizată de istorici și specialiștii în domeniul picturii pentru a înțelege pe deplin tainele operei.

15 lucruri mai puțin știute despre Capela Sixtină

1. Capela Sixtină este cea mai renumită frescă a lui Michelangelo. Trebuie precizat însă că în interiorul capelei există și alte opere de artă care sunt la fel de frumoase. De exemplu, Botticelli a lucrat în Capela Sixtină înainte de Michelangelo Buonarroti. El a creat două fresce superbe pe pereți, spunând poveștile lui Iisus Hristos și Moise.

2. Michelangelo nu a fost foarte încântat de sarcina de a picta tavanul Capelei Sixtine. Potrivit istoricilor, Michelangelo se considera un sculptor bun, însă nu un pictor desăvârșit. Cu toate acestea, a acceptat această sarcină fiindcă era o cerere din partea Papei.

3. Michelangelo a crezut, inițial, că această sarcină este o capcană. El era de părere că dușmanii lui au pus la cale sarcina pentru a-l vedea cum eșuează.

4. Frescele din tavan au fost finalizate în 4 ani și acoperă 1.100 de metri pătrați.

5. Michelangelo a trebuit să repicteze o mare parte din lucrarea sa, după ce în multe zone aceasta a mucegăit, la un an după ce a fost începută.

6. Reprezentarea lui Dumnezeu în fresce a fost una dintre primele de acest gen. Tatăl nostru a fost prezentat ca un bărbat, cu părul lung, alb și barbă, o imagine care de-a lungul timpului a devenit destul de comună.

Crearea lui Adam

7. Michelangelo l-a pictat pe Dumnezeu de șase ori, însă a lăsat această parte ultima dată pentru a-și perfecționa mâna.

8. Judecata de Apoi a fost repictată. Se spune că Michelangelo a pictat două autoportrete în cadrul acestui tablou. Ambele sunt, din păcate, reprezentări negative și mizerabile ale lui.

Judecata de Apoi

9. În anii 1560, Papa Pius al IV-lea a ordonat ca nudurile din picturile lui Michelangelo să aibă frunze de smochin și pânze plasate strategic pentru a ascunde părțile intime. Această parte a lucrării a fost anulată între 1980 și 1999, opera artistică revenind la starea ei inițială.

10. Se spune că prin această lucrare Michelangelo și-a demonstrat și cunoștințele despre anatomia umană. În panoul care îi înfățișează pe Tatăl nostru și Adam, îngerii îl înconjoară pe Dumnezeu, iar forma din jurul lor este aceeași ca a creierului uman și se crede că aceasta a fost o demonstrație a faptului că Dumnezeu le dă inteligență oamenilor.

11. Privită de afară Capela Sixtină nu este impresionantă și nu spune nimic despre opera din interior.

12. Capela Sixtină a fost construită între anii 1472 și 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea, de unde îi provine numele, potrivit Wikipedia.org. Clădirea a fost gândită și ca o fortăreață împotriva posibilelor atacuri.

Capela Sixtină văzută din exterior.

13. Arhitectul care a proiectat Capela Sixtină a realizat și podul Ponte Sisto, din Roma.

14. Chiar și după mai bine de 500 de ani, Capela Sixtină are același rol pentru care a fost creată să fie capela personală a Papei.

15. Pe lângă faptul că este capela personală a Papei, Capela Sixtină este și locul conclavului papal, conform graylinerome.com.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising