Curiozități despre Capela Sixtină. De ce nu a vrut Michelangelo să picteze tavanul?

24.10.2022
Curiozități despre Capela Sixtină. De ce nu a vrut Michelangelo să picteze tavanul?

Capela Sixtină este vizitată în fiecare an de peste 5 milioane de oameni. Cei care au ajuns în această locație au povestit de fiecare dată cât de impresionante sunt picturile, geniul creatorului putând fi văzut pe fiecare bucată din zid. De-a lungul timpului, Capela Sixtină a fost analizată de istorici și specialiștii în domeniul picturii pentru a înțelege pe deplin tainele operei.

15 lucruri mai puțin știute despre Capela Sixtină

1. Capela Sixtină este cea mai renumită frescă a lui Michelangelo. Trebuie precizat însă că în interiorul capelei există și alte opere de artă care sunt la fel de frumoase. De exemplu, Botticelli a lucrat în Capela Sixtină înainte de Michelangelo Buonarroti. El a creat două fresce superbe pe pereți, spunând poveștile lui Iisus Hristos și Moise.

2. Michelangelo nu a fost foarte încântat de sarcina de a picta tavanul Capelei Sixtine. Potrivit istoricilor, Michelangelo se considera un sculptor bun, însă nu un pictor desăvârșit. Cu toate acestea, a acceptat această sarcină fiindcă era o cerere din partea Papei.

3. Michelangelo a crezut, inițial, că această sarcină este o capcană. El era de părere că dușmanii lui au pus la cale sarcina pentru a-l vedea cum eșuează.

4. Frescele din tavan au fost finalizate în 4 ani și acoperă 1.100 de metri pătrați.

5. Michelangelo a trebuit să repicteze o mare parte din lucrarea sa, după ce în multe zone aceasta a mucegăit, la un an după ce a fost începută.

6. Reprezentarea lui Dumnezeu în fresce a fost una dintre primele de acest gen. Tatăl nostru a fost prezentat ca un bărbat, cu părul lung, alb și barbă, o imagine care de-a lungul timpului a devenit destul de comună.

Crearea lui Adam

7. Michelangelo l-a pictat pe Dumnezeu de șase ori, însă a lăsat această parte ultima dată pentru a-și perfecționa mâna.

8. Judecata de Apoi a fost repictată. Se spune că Michelangelo a pictat două autoportrete în cadrul acestui tablou. Ambele sunt, din păcate, reprezentări negative și mizerabile ale lui.

Judecata de Apoi

9. În anii 1560, Papa Pius al IV-lea a ordonat ca nudurile din picturile lui Michelangelo să aibă frunze de smochin și pânze plasate strategic pentru a ascunde părțile intime. Această parte a lucrării a fost anulată între 1980 și 1999, opera artistică revenind la starea ei inițială.

10. Se spune că prin această lucrare Michelangelo și-a demonstrat și cunoștințele despre anatomia umană. În panoul care îi înfățișează pe Tatăl nostru și Adam, îngerii îl înconjoară pe Dumnezeu, iar forma din jurul lor este aceeași ca a creierului uman și se crede că aceasta a fost o demonstrație a faptului că Dumnezeu le dă inteligență oamenilor.

11. Privită de afară Capela Sixtină nu este impresionantă și nu spune nimic despre opera din interior.

12. Capela Sixtină a fost construită între anii 1472 și 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea, de unde îi provine numele, potrivit Wikipedia.org. Clădirea a fost gândită și ca o fortăreață împotriva posibilelor atacuri.

Capela Sixtină văzută din exterior.

13. Arhitectul care a proiectat Capela Sixtină a realizat și podul Ponte Sisto, din Roma.

14. Chiar și după mai bine de 500 de ani, Capela Sixtină are același rol pentru care a fost creată să fie capela personală a Papei.

15. Pe lângă faptul că este capela personală a Papei, Capela Sixtină este și locul conclavului papal, conform graylinerome.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot