Curiozități despre aur. Cât aur avem în organism?

11.03.2022
Curiozități despre aur. Cât aur avem în organism?

Când Hernán Cortes, celebrul Conquistador spaniol, a venit pentru prima dată în Lumea Nouă în secolul al XVI- lea, el și oamenii săi au întâlnit civilizații indigene care fuseseră stabilite acolo de milenii. Nu interacționaseră niciodată unul cu celălalt. Erau despărțiți de un ocean vast, nu aveau o limbă, cultură sau obiceiuri comune, dar singurul lucru pe care îl aveau în comun era apetitul lor nesățios pentru aur.

Aurul a atras civilizații din întreaga lume, fără ca acele civilizații să fi luat vreodată contact unele cu altele. A fost un simbol al frumuseții, puterii, purității și realizării încă de la descoperirea sa.

Nu numai că frumusețea naturală a aurului îl face atât de misterios de prețios, dar poate fi și cel mai util metal din lume. Este un bun conductor de energie electrică , nu se pătează și nu se oxidează și este extrem de maleabil, permițându-i să fie prelucrat, șters și modelat fără a se rupe.

Curiozități despre aur

Aurul este singurul metal care este galben sau „auriu”. Alte metale pot avea o culoare gălbuie, dar numai după ce s-au oxidat sau au reacţionat cu alte substanţe chimice.

Aproape tot aurul de pe Pământ a provenit de la meteoriți care au bombardat planeta la peste 200 de milioane de ani după formare.

Simbolul elementului pentru aur din tabelul lui Mendeleev, „Au”, provine din vechiul nume latin pentru aur, aurum, care înseamnă „zori strălucitori” sau „strălucire a răsăritului”. Cuvântul aur provine din limbile germanice, provenind din proto-germanic gulþ și proto-indo-european ghel, însemnând „galben/verde”, scrie ThoughtCo.. Elementul pur este cunoscut din cele mai vechi timpuri.

Maleabilitatea este o măsură a cât de ușor un material poate fi ciocănit în foi subțiri. Aurul este elementul cel mai maleabil. 28 de grame (o uncie) de aur pot fi bătute într-o foaie de 300 de metri pătrați. O foaie de aur poate fi făcută suficient de subțire pentru a fi transparentă.

Deși aurul este un metal greu și dens, în general este considerat netoxic. Fulgii de metal auriu pot fi consumați în alimente sau băuturi, deși este un alergen comun pentru unii.

Aurul pur este de 24 de karate, în timp ce aurul de 18 karate este 75% aur pur, aurul de 14 karate are puritate de 58,5% și aurul de 10 karate are doar 41,7% puritate.

Aurul are multe utilizări în afară de valoarea sa monetară și simbolică. Printre alte aplicații, este folosit în electronică, cablaje electrice, stomatologie, medicină, ecranare împotriva radiațiilor și în sticla de colorat.

Prima monedă de aur datează din anul 700 î de Hr.

Dacă bijuteriile de aur purtate provoacă mâncărimi, atunci aurul din care sunt confecționate nu este pur.

Cel mai mare lingou de aur din lume cântărește 250 de kg.

În Grecia Antică se credea că aurul este o combinație de apă cu lumina soarelui.

Oamenii de știință susțin că pe Marte, Mercur și Venus ar putea exista aur.

80% din aurul total de pe Terra încă este în pământ.

Corpul nostru conține o cantitate de aur de aproximativ 0,2% aur.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot