Care este legătura între aurul din munții României și primele monede de aur grecești?

27.04.2021
Care este legătura între aurul din munții României și primele monede de aur grecești?

Zăcămintele de aur și argint din vechea Dacie era recunoscut peste mări și țări, iar acesta ar fi fost motivul, susțin istorii, pentru care Imperiul Roman ar fi atacat și cucerit Dacia, de unde s-ar fi întors la Roma cu aproape 1.500 de tone de aur şi de argint.

Asemenea altor metale, aurul „migrează” dinspre mantaua pământului și se acumulează în zăcăminte. Dar, câți dintre noi știm, însă, care sunt zonele din țara noastră unde se găsește cel mai prețios metal?

Aurul este una dintre cele mai valoroase resurse naturale de la noi din țară. Acesta curge la propriu prin bogata rețea hidrografică a țării, fiind foarte cunoscut de către căutători. Există o serie de râuri în albia cărora se ştie că poţi găsi aur şi care au fost explotate încă din vremea Imperiului Roman.

Zăcămintele de aur sunt de două tipuri: aurul de filon și aurul aluvionar. Pe harta substanţelor minerale publicată de Institutului Geologic sunt prezentate principalele areale unde sunt depozite aluvionare de aur, și anume Răul Pianu, afluent al Mureşului, situat la nordul Munţilor Sebeş, Zona Cibin-Olt pe rama nordică a Carpaţilor Meridionali, Zona Râureni (pe Râul Olt), albia Râului Argeş, în sudul Carpaţilor Meridionali, Valea Arieşului din Munţii Apuseni şi râurile Bozovici şi Nera din Munţii Banatului, scrie adevărul.ro.

Care este legătura între aurul din munții României și primele monede de aur grecești?

Puțini sunt căutătorii de aur care mai știu în zilele noastre cum să extragă această bogăție. În cele mai multe dintre cazuri aceștia regurg la o metodă primitivă de exploatare, care constă în cernerea aluviunilor printr-o sită deasă. Legenda spune că primii care au folosit această metodă au fost dacii, care puneau în apă blănuri de oaie de care se prindeau fragmente mici de aur.

Cercetătorii în domeniu spun că principalele zăcăminte de aur din România se găsesc în grupa Munților Metaliferi din Munții Apuseni și în Zona Baia Mare, cel mai important district metalogenetic polimetalic din țara noastră și unul dintre cele mai mari din Europa.

Cu toate acestea, aceeași sursă scrie că în zona Banatului circulă o legendă despre o comoară de o valoare inestimabilă, care ar fi fost ascunsă sub cel mai înalt vârf din Munții Almăjului, Vârful Svinecea Mare (1.224 m), de haiducii care terorizau întreaga regiune.

Istoria exploatării aurului în spațiul carpato-danubiano-pontic datează din perioada preistorică, iar locurile unde au fost descoperite dovezi în acest sens au fost la Roşia Montană, Căraci şi Câinel.

Interesant este că potrivit altor cercetări, primele monede de aur greceşti conţineau acelaşi tip de aur cu cel extras şi astăzi din Munții Apuseni. De asemenea, unele studii de natură istorico-lingvistice arată că originea termenului vechi grecesc pentru aur – khrūsos – provine de la numele celor trei Crişuri – Crişul Repede, Negru şi Alb – râurile care străbat ţinuturile aurifere din vestul țării.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Top trei zodii care nu iartă și nu uită. Nu cumva să le greșești, se...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising