Cum va răspunde România unui atac rusesc asupra Republicii Moldova?

13.02.2023
Cum va răspunde România unui atac rusesc asupra Republicii Moldova?

Republica Moldova și România sunt parteneri istorici din toate punctele de vedere. Cele două țări sunt înfrățite prin limbă, cultură, gastronomie și legăturile spirituale. Cele două state s-au susținut reciproc în toate încercările. Războiul de la graniță riscă să se intensifice, iar Republica Moldova pare amenințată. Cum ar putea România răspunde asupra acestor amenințări?

Este România capabilă să răspundă amenințărilor rusești?

România

Recent, președinta Republicii România Maia Sandu a primit înștiințare din partea autorităților ucrainene că Rusia se pregătește în viitor să atace țara vecină. Problema Republicii Moldova este una veche pe scena internațională. Este o problemă teritorială între guvernul central și regiunea separatistă a Transnistriei, o zonă guvernată cu monedă locală.

În același timp, România este un stat suveran, membru al Uniunii Europene și NATO. Este puțin improbabil ca războiul să escaladeze, iar NATO să fie implicată. Conform decretelor organizației, NATO intervine instantaneu imediat ce un stat membru este atacat.

Astfel că, NATO se poate implica în război doar dacă cele mai apropiate state de Rusia vor fi atacate. Acestea sunt România, Țările Baltice sau Polonia. Republica Moldova nu este un stat UE și nici NATO, dar acțiunile recente arată că la Chișinău se dorește o evoluție vestică.

„Noi nu avem astfel de informații”, a spus Președintele Klaus Iohannis.

Liderul de la București susține că țara nu are nicio informație despre intențiile Federației Ruse de a lansa ofensive spre Republica Moldova la începutul anului 2024. Conform informațiilor de la Kiev, obiectivul rusesc este de a realiza un coridor terestru până în regiunea transnistriană.

Care sunt cei mai importanți parteneri ai României?

Conform statisticilor, Germania se află pe podiumul celor mai importanți parteneri ai țării noastre. Peste 20% din exporturi se îndreaptă spre această țară. În același timp și importurile adună o cifră de peste 15 miliarde de euro.

Al doilea cel mai important partener economic este Italia. Legăturile dintre România și Italia sunt antice. În ultimii 20 de ani, Italia reprezintă și locul în care cei mai mulți români s-au îndreptat pentru locuri de muncă mai bine plătite.

Foto: caleaeuropeana.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot