Cum va răspunde România unui atac rusesc asupra Republicii Moldova?

13.02.2023
Cum va răspunde România unui atac rusesc asupra Republicii Moldova?

Republica Moldova și România sunt parteneri istorici din toate punctele de vedere. Cele două țări sunt înfrățite prin limbă, cultură, gastronomie și legăturile spirituale. Cele două state s-au susținut reciproc în toate încercările. Războiul de la graniță riscă să se intensifice, iar Republica Moldova pare amenințată. Cum ar putea România răspunde asupra acestor amenințări?

Este România capabilă să răspundă amenințărilor rusești?

România

Recent, președinta Republicii România Maia Sandu a primit înștiințare din partea autorităților ucrainene că Rusia se pregătește în viitor să atace țara vecină. Problema Republicii Moldova este una veche pe scena internațională. Este o problemă teritorială între guvernul central și regiunea separatistă a Transnistriei, o zonă guvernată cu monedă locală.

În același timp, România este un stat suveran, membru al Uniunii Europene și NATO. Este puțin improbabil ca războiul să escaladeze, iar NATO să fie implicată. Conform decretelor organizației, NATO intervine instantaneu imediat ce un stat membru este atacat.

Astfel că, NATO se poate implica în război doar dacă cele mai apropiate state de Rusia vor fi atacate. Acestea sunt România, Țările Baltice sau Polonia. Republica Moldova nu este un stat UE și nici NATO, dar acțiunile recente arată că la Chișinău se dorește o evoluție vestică.

„Noi nu avem astfel de informații”, a spus Președintele Klaus Iohannis.

Liderul de la București susține că țara nu are nicio informație despre intențiile Federației Ruse de a lansa ofensive spre Republica Moldova la începutul anului 2024. Conform informațiilor de la Kiev, obiectivul rusesc este de a realiza un coridor terestru până în regiunea transnistriană.

Care sunt cei mai importanți parteneri ai României?

Conform statisticilor, Germania se află pe podiumul celor mai importanți parteneri ai țării noastre. Peste 20% din exporturi se îndreaptă spre această țară. În același timp și importurile adună o cifră de peste 15 miliarde de euro.

Al doilea cel mai important partener economic este Italia. Legăturile dintre România și Italia sunt antice. În ultimii 20 de ani, Italia reprezintă și locul în care cei mai mulți români s-au îndreptat pentru locuri de muncă mai bine plătite.

Foto: caleaeuropeana.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot