Cum te obliga regimul comunist să cumperi gheare de pui deși nu voiai?

10.09.2019
Cum te obliga regimul comunist să cumperi gheare de pui deși nu voiai?

Ghearele de pui sunt coșmarul celor care au trăit regimul comunist la noi în țară. Înainte de 1989, în vitrinele alimentarelor din orașele României se găseau mai ales tacâmuri și gheare de pui. Nici vorba despre carne macră. Iar, pulpele sau pieptul erau o raritate.

Cu toate că în perioada comunistă România avea foarte multe crescătorii de păsări, în acele vremuri, pulpele, aripile și pieptul de pui mergeau la export, iar românilor le rămâneau doar ghearele, gâtul și capul. Aceste decizii aberante făceau parte din planul nebunesc al lui Ceaușescu de a sacrifica poporul pentru a-și plăti datoria externă. În anul 2015, țara noastră producea anual 20 de mii de tone de gheare de pui, iar 60% din aceasta cantitate mergea către China și Vietnam, acolo unde sunt considerate delicatese.

Cum îi obliga regimul comunist pe români să cumpere gheare de pui?

Autoritățile comuniste erau din cale afară de inventive. De exemplu, pentru a beneficia de cafea, bucureștenii (cafeaua se găsea mai ales în orașele mari) erau obligați să cumpere la pachet cu ghearele de pui pe care, cei mai mulți dintre români, le aruncau. Erau și perioade în care nici aceste gheare nu se găseau în magazine.

De ce în perioada comunistă se circula alternativ în zilele de duminică? Cine avea voie să circule liber?

Aceeași metodă era aplicată și la cultură. De exemplu, dacă un român voia să cumpere o carte semnată de Marin Preda sau una semnată de Mihail Sadoveanu, volumul se putea achiziționa doar la pachet cu o carte de propagandă pe care nimeni n-ar fi cumpărat-o separat.

Cum se prepară piftia din gheare de pui?

Ingrediente:

Mod de preparare:

Ghearele de pui bine curățate si spalate se pun la fiert în 3 litri apă rece. Se adaugă 1 lingură rasa sare si se lasă la fiert la foc mic impreuna cu cele 2 capatani de usturoi curatate de primul rand de invelis de foite si 1 lingura de piper. Se lasa la fiert pana scade lichidul la jumate din cantitatea initiala. Daca mai e nevoie se adauga sare dupa gust, dar nu prea multa existând riscul să nu se mai închege răcitura. Separat se fierb niste legume din amestecul mexican. Tot separat se fierb și 3 ficatei de pui. Din răcitură se scot ghearele de pui si se strecoară lichidul.

În boluri de plastic se pun câteva linguri de legume fierte și câte o bucata de ficat, iar peste acestea se adaugă un pic de zeamă. Se lasă bolurile la rece sa se inchege racitura dupa care se așază deasupra câteva gheare de pui și se completează cu restul de lichid rămas. Se pun din nou bolurile la rece până se încheagă răcitura.

Piftie
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot