Cum se păstrează rețeta secretă la KFC? Boss-ul KFC România a explicat: „Nici noi nu știm condimentele secrete”

23.11.2023
Cum se păstrează rețeta secretă la KFC? Boss-ul KFC România a explicat: „Nici noi nu știm condimentele secrete”

Rețeta secretă a Kentucky Fried Chicken (KFC) este una dintre cele mai bine păstrate secrete în industria fast-food-ului. Colonel Sanders, fondatorul KFC, a creat rețeta originală în anii 1930 și a păstrat-o secretă ca parte esențială a strategiei de marketing a brandului. Totuși, cum poate fi păstrat secretul într-o lume a globalizării?

Marian Gogu, Directorul General KFC România, l-a invitat pe Cătălin Oprișan într-un restaurant KFC pentru a explica felul în care se pregătesc celebrele stripsuri și cunoscutele aripioare picante. Acesta a fost întrebat despre felul în care este păstrată rețeta secretă, în condițiile în care sunt mii de restaurante în întreaga lume.

„Aripioarele se îmbracă în făină și adăugăm cele 11 condimente secrete ale Colonelului. Condimentele vin deja în pungă și noi doar le adăugăm. Jumătate din cantitatea de condimente se fabrică într-o fabrică, cealaltă jumătate în altă fabrică și în a treia fabrică se amestecă tocmai ca să nu se afle rețeta”, a spus Marian Gogu.

De ce este ținută secretă rețeta?

Informații detaliate despre ingredientele și proporțiile exacte ale rețetei nu sunt făcute publice și sunt cunoscute doar de un număr foarte restrâns de persoane în interiorul companiei. Componentele cheie ale rețetei sunt păstrate în siguranță într-un loc securizat și accesul este limitat la personalul de încredere al companiei.

Aceasta este o practică comună în industrie, unde se încearcă menținerea unui avantaj competitiv prin protejarea secretelor comerciale și a formulărilor unice. Păstrarea rețetei secrete contribuie la menținerea unui gust distinctiv pentru produsele KFC și la consolidarea imaginii de marcă.

KFC are pui speciali KFC

Directorul General KFC România a punctat faptul că puiii care se folosesc în restaurantele KFC din România provin de la producătorii locali. Sunt în total 9 producători. „Este pui special pentru KFC. Tăietură KFC, bucăți KFC. Nu orice avicolă se califică să fie furnizor KFC”, a mai spus Marian Gogu.

Cum a apărut KFC?

Fondatorul lanțului fast-food pe numele lui complet Harland David Sanders se naște în anul 1890 în statul Indiana, iar până la vârsta de 65 de ani viața acestuia nu a fost tocmai ușoară. Începutul vieții începe cu cumpăna pierderii tatălui când acesta avea doar 5 ani. Între timp mama sa este forțată de cheltuieli să lucreze într-o fabrică de conserve.

Forțat de împrejurări, acceptă primul loc de muncă la 10 ani, iar la 13 ani începe să lucreze într-o fermă și renunță la școală. În următorii 10 ani acesta are un număr incredibil de locuri de muncă, printre care conductor de tramvai sau vânzător de anvelope. David Sanders a fost căsătorit de 2 ori. Prima soție i-a oferit trei copii, însă din motive tragice, unul dintre copii moare la vârsta de 20 de ani din cauza unor complicații medicale. Se căsătorește a 2-a oară în 1949, iar de aici cursul vieții i se schimbă radical.

Lucrând la o benzinărie, începe să se perfecționeze în bucătărie, iar câțiva ani mai târziu ajunge să dețină peste 600 de puncte de vânzare KFC pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii. Succesul? Acesta s-a datorat devotamentului de a se plimba prin țară și de a găsi restaurante unde putea să-și arate aptitudinile de a găti. În anul 1964, proprietarul vinde brandul pentru 2 milioane de dolari, cu promisiunea că niciodată nu se va schimba rețeta puiului.

Câți angajați are KFC România?

În prezent, sunt deschise peste 25.000 de restaurante KFC într-un total de 145 țări la nivel mondial. În România, rețeaua KFC număra în 2023 peste 3.700 de angajați.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot