Cum se fac mezelurile?

13.10.2023
Cum se fac mezelurile?

Zilnic, foarte mulți oameni își fac sandvișuri în drum spre școală sau muncă. Ele reprezintă o gustare rapidă și delicioasă. Acestea au de cele mai multe ori diferite tipuri de carne, cașcaval / brânză topită și mai multe legume. Cum se fac mezelurile pe care le mâncăm aproape zilnic?

Cum se fac mezelurile pe care le mâncăm?

mezelurile

Crenvurști, mușchi țigănesc, salam victoria, salam de Sibiu sau șunca de Praga sunt doar o parte din multitudinea de mezeluri pe care le găsim la galantare în supermarketuri. Diferite gusturi, mirosuri și culori, care atrag clienții veniți la cumpărături. Aproape fiecare sesiune de cumpărături are în prim plan și cumpărarea stocului de mezeluri. Fie că ne facem un sandviș rapid sau luăm la școală / muncă, punem întotdeauna un tip de carne.

Cu toate acestea, în ultimii ani auzim din partea specialiștilor că aceste tipuri de carne procesată nu este însă și o variantă sănătoasă. Colesterolul sau obezitatea reprezintă motive clare pe care ar trebui să le luăm în calcul când știm că avem mezeluri în alimentația zilnică.

Fiind clienți ocupați, ne punem încrederea în verificările autorităților care promit alimente sănătoase și mereu proaspete. Haideți totuși să vedem ce ajung românii să pună în cărucioarele de cumpărături și pe mese.

Materiile prime care se folosesc la fabricarea mezelurilor sunt carnea de bovine, porcine și ovine, slănina crudă de porc, organele și subprodusele comestibile. Acestea se supun unor recepții cantitative și calitative, se tranșează, se dezosează și se sortează.

În acest articol ne vom axa pe salamul de Sibiu, cel mai popular dintre mezelurile românești. Conform tradiției, carnea trebuie să provină de la porci care aveau o greutate de aproximativ 150 kilograme și care erau odihniți. După tăiere, carnea se pune la refrigerare pentru 12 ore, urmând să fie depozitate din nou pentru 72 de ore la 2-4 grade.

Carnea și slănina se dau prin tocător, se adaugă condimentele și se lasă amestecul pe o tavă perforată timp de 48 de ore la temperatura de 4 grade. După trecerea acestui interval de timp, se lasă la întărire pentru câteva zile și se adaugă la final membranele (naturale sau artificiale).

Cum poți face un sandviș de invidiat?

Cu produsele potrivite, toată lumea poate să facă un sandviș sățios și de calitate. Fie că folosim salam, șuncă sau oricare alt timp de carne, finalul cu siguranță va fi unul delicios.

Conform specialiștilor, cele mai bune sandvișuri au următoarele ingrediente:

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot