Cum se fac mezelurile?

13.10.2023
Cum se fac mezelurile?

Zilnic, foarte mulți oameni își fac sandvișuri în drum spre școală sau muncă. Ele reprezintă o gustare rapidă și delicioasă. Acestea au de cele mai multe ori diferite tipuri de carne, cașcaval / brânză topită și mai multe legume. Cum se fac mezelurile pe care le mâncăm aproape zilnic?

Cum se fac mezelurile pe care le mâncăm?

mezelurile

Crenvurști, mușchi țigănesc, salam victoria, salam de Sibiu sau șunca de Praga sunt doar o parte din multitudinea de mezeluri pe care le găsim la galantare în supermarketuri. Diferite gusturi, mirosuri și culori, care atrag clienții veniți la cumpărături. Aproape fiecare sesiune de cumpărături are în prim plan și cumpărarea stocului de mezeluri. Fie că ne facem un sandviș rapid sau luăm la școală / muncă, punem întotdeauna un tip de carne.

Cu toate acestea, în ultimii ani auzim din partea specialiștilor că aceste tipuri de carne procesată nu este însă și o variantă sănătoasă. Colesterolul sau obezitatea reprezintă motive clare pe care ar trebui să le luăm în calcul când știm că avem mezeluri în alimentația zilnică.

Fiind clienți ocupați, ne punem încrederea în verificările autorităților care promit alimente sănătoase și mereu proaspete. Haideți totuși să vedem ce ajung românii să pună în cărucioarele de cumpărături și pe mese.

Materiile prime care se folosesc la fabricarea mezelurilor sunt carnea de bovine, porcine și ovine, slănina crudă de porc, organele și subprodusele comestibile. Acestea se supun unor recepții cantitative și calitative, se tranșează, se dezosează și se sortează.

În acest articol ne vom axa pe salamul de Sibiu, cel mai popular dintre mezelurile românești. Conform tradiției, carnea trebuie să provină de la porci care aveau o greutate de aproximativ 150 kilograme și care erau odihniți. După tăiere, carnea se pune la refrigerare pentru 12 ore, urmând să fie depozitate din nou pentru 72 de ore la 2-4 grade.

Carnea și slănina se dau prin tocător, se adaugă condimentele și se lasă amestecul pe o tavă perforată timp de 48 de ore la temperatura de 4 grade. După trecerea acestui interval de timp, se lasă la întărire pentru câteva zile și se adaugă la final membranele (naturale sau artificiale).

Cum poți face un sandviș de invidiat?

Cu produsele potrivite, toată lumea poate să facă un sandviș sățios și de calitate. Fie că folosim salam, șuncă sau oricare alt timp de carne, finalul cu siguranță va fi unul delicios.

Conform specialiștilor, cele mai bune sandvișuri au următoarele ingrediente:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot