Cum se curăță și se filetează peștele?┃VIDEO

20.10.2023
Cum se curăță și se filetează peștele?┃VIDEO

Peștele este un aliment îndrăgit în bucătării de mii de ani. Oamenii au fost dintotdeauna pescari, aceasta fiind o metodă mai ușoară de a face rost de hrană decât vânatul. În prezent, peștele poate fi cumpărat, dar cel proaspăt încă le creează probleme gospodinelor din cauza solzilor. Cum se curăță și filetează corect peștele?

Ce pești găsim în piață care nu au solzi?

peștele

Pe lângă că este un aliment sănătos, peștele gătit cum trebuie are un gust incomparabil. Făcut la abur, grătar, prăjit sau ciorbă, gustul este unul menit să-i încânte pe cei care-l gustă. Cu toate acestea, pe cât este peștele de consumat, întotdeauna este destul de greu de curățat. Nu este niciun secret că peștii au solzi, cu ajutorul acestora supraviețuiesc în viața subacvatică.

Cu toate acestea, natura este câteodată prietenoasă și a oferit omului și variante care se savurează mai ușor. Fără a mai pune mâna pe cuțit pentru a curăța solzii, există anumite specii de pești pe care îi găsim foarte rapid și ieftin în piețe din România.

Cum se curăță și filetează corect peștele?

Industria HORECA este una pretențioasă în care specialiștii trebuie să se simtă ca la ei acasă. Peștele este un animal pretențios, care adeseori are un corp mic, iar în mâinile nepotrivite poate fi tăiat necorespunzător, iar multă carne să fie risipită.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, avem nevoie de iscusință, atenție, dar mai ales un cuțit special pentru pește. Odată ce avem aceste 3 caracteristici, următorii pași pentru a fileta corect un pește sunt:

Se taie mai întâi înotătoarele cu ajutorul unei foarfeci. Se face o tăietură imediat după cap, până se poate simți coloana vertebrală. Ulterior, se merge cu ajutorul cuțitului pe os. După ce se obține primul file, se întoarce peștele, i se taie capul și continuăm mișcarea de la spate spre față. La al doilea filei, se taie dinspre coadă, ținând cuțitul tot pe coloana vertebrala. De pe fileuri trebuie îndepărtate oasele și burta.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot