Cum se curăță și se filetează peștele?┃VIDEO

20.10.2023
Cum se curăță și se filetează peștele?┃VIDEO

Peștele este un aliment îndrăgit în bucătării de mii de ani. Oamenii au fost dintotdeauna pescari, aceasta fiind o metodă mai ușoară de a face rost de hrană decât vânatul. În prezent, peștele poate fi cumpărat, dar cel proaspăt încă le creează probleme gospodinelor din cauza solzilor. Cum se curăță și filetează corect peștele?

Ce pești găsim în piață care nu au solzi?

peștele

Pe lângă că este un aliment sănătos, peștele gătit cum trebuie are un gust incomparabil. Făcut la abur, grătar, prăjit sau ciorbă, gustul este unul menit să-i încânte pe cei care-l gustă. Cu toate acestea, pe cât este peștele de consumat, întotdeauna este destul de greu de curățat. Nu este niciun secret că peștii au solzi, cu ajutorul acestora supraviețuiesc în viața subacvatică.

Cu toate acestea, natura este câteodată prietenoasă și a oferit omului și variante care se savurează mai ușor. Fără a mai pune mâna pe cuțit pentru a curăța solzii, există anumite specii de pești pe care îi găsim foarte rapid și ieftin în piețe din România.

Cum se curăță și filetează corect peștele?

Industria HORECA este una pretențioasă în care specialiștii trebuie să se simtă ca la ei acasă. Peștele este un animal pretențios, care adeseori are un corp mic, iar în mâinile nepotrivite poate fi tăiat necorespunzător, iar multă carne să fie risipită.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, avem nevoie de iscusință, atenție, dar mai ales un cuțit special pentru pește. Odată ce avem aceste 3 caracteristici, următorii pași pentru a fileta corect un pește sunt:

Se taie mai întâi înotătoarele cu ajutorul unei foarfeci. Se face o tăietură imediat după cap, până se poate simți coloana vertebrală. Ulterior, se merge cu ajutorul cuțitului pe os. După ce se obține primul file, se întoarce peștele, i se taie capul și continuăm mișcarea de la spate spre față. La al doilea filei, se taie dinspre coadă, ținând cuțitul tot pe coloana vertebrala. De pe fileuri trebuie îndepărtate oasele și burta.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot