Cum s-ar fi căsătorit pictorul Nicolae Grigorescu în ultima zi a vieții lui?

01.03.2022
Cum s-ar fi căsătorit pictorul Nicolae Grigorescu în ultima zi a vieții lui?

Uneori, gesturile de iubire pot să apară și către finalul legăturii amoroase. În ultimele zile sau în ultimele clipe. Sunt puține cazurile în care un om să se căsătorească în ultima zi a vieții sale. Dar, ele există. Acesta a fost și povestea lui Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai mari pictori români. Artistul ar fi decis să-și oficializeze căsătoria în ultima zi a vieții sale într-o poveste de dragoste desprinsă parcă dintr-un roman.

Grigorescu, arta și iubirea

Nicolae Grigorescu (1838 –1907) a fost un pictor care a jucat un rol esențial în dezvoltarea picturii românești moderne. În 1861, s-a mutat din România la Paris cu ajutorul unei burse și a putut să studieze la École des Beaux-Arts.

În timp ce studia în străinătate, a fost expus mișcării impresioniste și a început să adopte stilul în propriile picturi. În cele din urmă, Grigorescu a adus aceste cunoștințe înapoi cu el în țara natală, totuși a continuat să călătorească și să-și expună picturile în toată Europa.

După sosirea în țară, pictura românească a cunoscut tendințe moderne datorită lui Nicolae Grigorescu. Acesta adora viața rurală, iar în multe dintre tablourile sale se regăsesc scene cu ciobani, portrete de țărani sau vaci. Petele de culoare așternute într-o manieră energică și rapidă cu pensula era tehnica abordată de artist.

Încă din anul 1899, Nicolae Grigorescu a fost Membru de Onoare al Academiei Române. De-a lungul vieții sale a pictat 4000 de lucrări.

Cum s-a căsătorit pictorul Nicolae Grigorescu în ultima zi a vieții lui?

Nicolae Grigorescu s-a iubit în tinerețea sa cu soprana Carlotta Lerik. Cei doi s-au cunoscut când marele pictor român studia la Școala de la Barbizon. Criticii și istoricii de artă susțin că aceasta a fost sursa inspirației artistului în câteva lucrări emblematice ale sale, cum ar fi „Interior de atelier”, „În grădină”, „Pe malul mării” sau creația „La mare”.

Pe când avea în jur de 50 de ani, acesta a cunoscut-o pe Maria Dáncs (Dancu sau Danciu). Familia ei era din Chiuruș (Covasna). Fructul relației lor a fost un fiu pe nume Gheorghe, iar unele înscrisuri susțin că pictorul s-ar fi căsătorit cu Maria chiar în ultima zi din viața sa.

Cu toate acestea, scriitorul Nicolae Petrașcu susține că artistul nu se simțea bine și a fost sfătuit să amâne pentru următoarea zi, însă a fost prea târziu. Această informație a confirmat-o și criticul George Oprescu, prezentând o afirmație extrasă din textul testamentului lui Nicolae Grigorescu.

„C-o zi înainte de a se pierde, Grigorescu trimise să cheme la el pe d-rul Istrati de acasă și să-l roage cu glas aproape stins: Să-l cunune cu femeia cu care trăia de 18 ani. Doctorul Istrati i-a promis, dar mai întâi să se facă bine. Grigorescu însă a doua zi, la 21 iulie 1907, și-a închis ochii”, a povestit Petrașcu, potrivit Dosare Secrete.

În orașul Câmpina, județul Prahova, există Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu”. În această casă, marele pictor a locuit împreună cu Maria Dáncs și fiul lor timp de trei ani. După moartea sa, întreaga avere a artistului a revenit celor doi.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi