Cum s-ar fi căsătorit pictorul Nicolae Grigorescu în ultima zi a vieții lui?

01.03.2022
Cum s-ar fi căsătorit pictorul Nicolae Grigorescu în ultima zi a vieții lui?

Uneori, gesturile de iubire pot să apară și către finalul legăturii amoroase. În ultimele zile sau în ultimele clipe. Sunt puține cazurile în care un om să se căsătorească în ultima zi a vieții sale. Dar, ele există. Acesta a fost și povestea lui Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai mari pictori români. Artistul ar fi decis să-și oficializeze căsătoria în ultima zi a vieții sale într-o poveste de dragoste desprinsă parcă dintr-un roman.

Grigorescu, arta și iubirea

Nicolae Grigorescu (1838 –1907) a fost un pictor care a jucat un rol esențial în dezvoltarea picturii românești moderne. În 1861, s-a mutat din România la Paris cu ajutorul unei burse și a putut să studieze la École des Beaux-Arts.

În timp ce studia în străinătate, a fost expus mișcării impresioniste și a început să adopte stilul în propriile picturi. În cele din urmă, Grigorescu a adus aceste cunoștințe înapoi cu el în țara natală, totuși a continuat să călătorească și să-și expună picturile în toată Europa.

După sosirea în țară, pictura românească a cunoscut tendințe moderne datorită lui Nicolae Grigorescu. Acesta adora viața rurală, iar în multe dintre tablourile sale se regăsesc scene cu ciobani, portrete de țărani sau vaci. Petele de culoare așternute într-o manieră energică și rapidă cu pensula era tehnica abordată de artist.

Încă din anul 1899, Nicolae Grigorescu a fost Membru de Onoare al Academiei Române. De-a lungul vieții sale a pictat 4000 de lucrări.

Cum s-a căsătorit pictorul Nicolae Grigorescu în ultima zi a vieții lui?

Nicolae Grigorescu s-a iubit în tinerețea sa cu soprana Carlotta Lerik. Cei doi s-au cunoscut când marele pictor român studia la Școala de la Barbizon. Criticii și istoricii de artă susțin că aceasta a fost sursa inspirației artistului în câteva lucrări emblematice ale sale, cum ar fi „Interior de atelier”, „În grădină”, „Pe malul mării” sau creația „La mare”.

Pe când avea în jur de 50 de ani, acesta a cunoscut-o pe Maria Dáncs (Dancu sau Danciu). Familia ei era din Chiuruș (Covasna). Fructul relației lor a fost un fiu pe nume Gheorghe, iar unele înscrisuri susțin că pictorul s-ar fi căsătorit cu Maria chiar în ultima zi din viața sa.

Cu toate acestea, scriitorul Nicolae Petrașcu susține că artistul nu se simțea bine și a fost sfătuit să amâne pentru următoarea zi, însă a fost prea târziu. Această informație a confirmat-o și criticul George Oprescu, prezentând o afirmație extrasă din textul testamentului lui Nicolae Grigorescu.

„C-o zi înainte de a se pierde, Grigorescu trimise să cheme la el pe d-rul Istrati de acasă și să-l roage cu glas aproape stins: Să-l cunune cu femeia cu care trăia de 18 ani. Doctorul Istrati i-a promis, dar mai întâi să se facă bine. Grigorescu însă a doua zi, la 21 iulie 1907, și-a închis ochii”, a povestit Petrașcu, potrivit Dosare Secrete.

În orașul Câmpina, județul Prahova, există Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu”. În această casă, marele pictor a locuit împreună cu Maria Dáncs și fiul lor timp de trei ani. După moartea sa, întreaga avere a artistului a revenit celor doi.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot