Trei motive pentru care marii artiști au pictat nuduri

23.02.2022
Trei motive pentru care marii artiști au pictat nuduri

Oamenii pictează din multe motive și cred că emoția este unul dintre acestea. Actul de a picta în sine poate fi o eliberare de sentimente sau o modalitate de a gestiona evenimentele vieții, iar artiștii care pictează nuduri sunt fascinați de frumusețea naturală a corpului omenesc.

Așadar, emoția joacă un rol în realizarea operei, dar are un rol și în vizualizarea operei. Sunt mulți artiști cărora le place să planifice din timp lucrarea, cu o intenție specifică pentru răspunsul tabloului de către un privitor.

Trei motive pentru care marii artiști au pictat nuduri

Nudul este un exercițiu important de desen și pictură care îi ajută pe artiști să-și dezvolte abilitățile de schiță. Lucrând la nuduri, artiștii vor învăța principalele caracteristici ale unui model și în timp ce le va antrena precizia și acuratețea. De asemenea, acest exercițiu le permite să surprindă mișcarea ipostazei și a gesturilor.

Nuditatea a oferit artistului mai mult spațiu pentru a-și exprima emoții precum tensiune, furie, putere, disperare și, de asemenea, a permis exprimarea mișcării. Mușchii, venele bombate, trunchiul contorsionat, picioarele, stomacul cu nervuri dădeau pictorilor un sentiment de mișcare. Exagerările au arătat și starea psihică a personajului portretizat.

Nuditate și îndemânare. Lucrarea nud a necesitat o stăpânire perfectă a picturii nuanței pielii, o bună cunoaștere a structurii scheletice și musculare, alinierea proporțională a diferitelor părți ale corpului împreună cu alinierea corpului la împrejurimile și la alte personaje.

Atracția oamenilor. Celălalt motiv al nudului în artă este faptul că ființele umane sunt fascinate de frumusețe, ceea ce sporește recunoașterea și aprecierea artistului.

Care este cel mai valoros nud din istorie?

O fotografie emblematică a unei femei nud de către artistul și fotograful Man Ray este gata să devină cea mai scumpă fotografie din lume. Acesta va fi scoasă la licitație de Christie’s cu un preț cerut de cel puțin 5 milioane de dolari, în mai 2022.

Fotografia care se îndreaptă către blocul de licitație este Le Violon d’Ingres (în franceză „Vioara lui Ingres”), o imagine alb-negru creată de artistul american Man Ray în anul 1924.

Portretul arată o femeie goală cu semne în formă de găuri de vioară pe spate și este considerată în general cea mai faimoasă lucrare a artistului legendar și o piesă de artă fundamentală a fotografiei suprarealiste.

După cum a raportat pentru prima dată Wall Street Journal, Christie’s a stabilit prețul estimat al lucrării între 5 și 7 milioane de dolari, cel mai mare înregistrat vreodată pentru casa de licitații britanică și o nouă notă ridicată în lumea fotografiei.

Man Ray și Le Violon d’Ingres

Născut în 1890 sub numele de Emmanuel Radnitzky, dar cunoscut în viața sa adultă și profesională sub numele de Man Ray, acesta a creat fotografii iconice nud și suprarealiste în timp ce locuia la New York și Paris. Era cunoscut și pentru fotogramele sale fără cameră, pe care le-a numit „radiografii”.

La Paris, Ray și-a fotografiat iubita și tovarășa, Alice Prin (cunoscută Kiki de Montparnasse), care a devenit unul dintre cele mai faimoase modele ale secolului al XX-lea.

Inspirat de pictura La Grande Baigneuse de Jean Auguste Dominique Ingres, Ray a pictat găuri de sunet pentru vioară pe spatele lui Prin pentru a-și transforma corpul într-un instrument muzical și a fotografiat-o nud purtând un turban.

Găurile nu au fost pictate pe spatele lui Prin în viața reală, ci mai degrabă pe o imprimare a portretului capturat de Ray. Ray a refotografat portretul clasic nud pentru a crea lucrarea suprareală terminată.

Titlul fotografiei, „Le Violon d’Ingres”, aduce un omagiu faptului că Ingres era un muzician pasionat de vioară când nu picta. Interesul său secundar a devenit atât de cunoscut încât a dat naștere expresiei franceză obișnuită „violon d’Ingres”, care înseamnă un hobby, pasiune sau abilitate secundară, în afară de cea pentru care este cunoscut un individ.

Foto: Raw Pixel

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot