Cum l-a lăsat o femeie pe Nichita Stănescu pentru alt bărbat?

24.07.2023
Cum l-a lăsat o femeie pe Nichita Stănescu pentru alt bărbat?

Nichita Stănescu a fost unul dintre marii poeți ai literaturii române. Meritele sale nu au trecut neobservate și a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Viața personală a scriitorului a fost una tumultuoasă, acesta nereușind să-și trăiască viața cu marea lui iubire.

Marea iubire a lui Nichita Stănescu

Nichita Stănescu a fost, din păcate, un împătimit al alcoolului. Acest lucru i-a grăbit moartea, care a venit în anul 1983 în noaptea dintre 12 spre 13 decembrie. Cu toate acestea, geniul artistului a fost unul desăvârșit, fiind văzut de criticii literari ca un inovator lingvistic.

Când o să mor, o să fiu curios să văd ce simt și vreau să spun asta! – Nichita Stănescu

Ca orice scriitor celebru, Nichita a avut câteva pasiuni care au lăsat urme pe operele sale artistice. Gabriela Melinescu a fost una dintre marile sale iubiri și a tânjit după ea chiar și atunci când l-a părăsit pentru altul, plecând în Suedia. Tânăra Gabriela a fost fascinată de Nichita, recunoscând că acesta avea un farmec aparte.

Dacă n-aș fi fost scriitoare, nu aș fi avut șansa să-i cunosc pe cei doi iubiți ai vieții mele. Eram foarte tânără și mergeam la cenaclul lui Eugen Barbu, la Casa Scriitorilor. Ne-am întâlnit într-o zi pe scări și am intrat în vorbă. Știți, probabil, cum Dante s-a îndrăgostit de Beatrice sau Petrarca de Laura: te îndrăgostești fără motiv, dintr-o privire. Nu ca astăzi, fiindcă vrei să faci amor cu cineva. Apoi am început să ne vedem. Eu eram foarte flatată că Nichita era îndrăgostit de mine. De fapt, am aflat asta ulterior, fiindcă el mi-a mărturisit dragostea printr-o scrisoare, a povestit Gabriela Melinescu într-un interviu pentru maisondecanelle.blogspot.com.

Despărțirea dintre Nichita Stănescu și Gabriela Melinescu a fost una dificilă, fiindcă s-au aruncat cuvinte grele, mai ales după ce poetul a aflat că aceasta urmează să se căsătorească și va pleca în Suedia. Scriitorul, care era căsătorit cu Dora, a avut o pasiune pentru Gabriela toată viața lui. Ca atare, nu a pus niciodată piciorul în Stockholm, cu toate că femeia i-a publicat mai multe cărți în limba suedeză.

De obicei, despărțirile sunt pline de resentimente. Nichita s-a supărat pe mine când a auzit că mă voi căsători și că voi părăsi țara. A fost foarte afectat. Dar Rene i-a publicat apoi, în Suedia, o carte prefațată de șeful Academiei suedeze, Artur Lundkvist, care îl aprecia enorm pe Nichita și voia să i se dea Premiul Nobel. L-am invitat pe Nichita în Suedia, la lansarea primei lui cărți, apoi la cea de-a doua și la cea de-a treia.
Dar el a devenit dintr-o dată foarte mândru și n-a venit la Stockholm niciodată. Și rău a făcut că n-a venit. Avea Nichita niște gelozii absurde, cu toate că el era căsătorit cu Dora și erau foarte bine, a povestit Gabriela Melinescu potrivit sursei citate mai sus.
Gabriela Melinescu este absolventă a Facultății de Filologie a Universității București. A lucrat ca redactor la revistele “Femeia” și “Luceafărul”. În 2001 Academia Română i-a acordat Premiul “Nichita Stănescu” pentru poezie.
Foto: newsweek.ro
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot