Cum l-a lăsat o femeie pe Nichita Stănescu pentru alt bărbat?

24.07.2023
Cum l-a lăsat o femeie pe Nichita Stănescu pentru alt bărbat?

Nichita Stănescu a fost unul dintre marii poeți ai literaturii române. Meritele sale nu au trecut neobservate și a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Viața personală a scriitorului a fost una tumultuoasă, acesta nereușind să-și trăiască viața cu marea lui iubire.

Marea iubire a lui Nichita Stănescu

Nichita Stănescu a fost, din păcate, un împătimit al alcoolului. Acest lucru i-a grăbit moartea, care a venit în anul 1983 în noaptea dintre 12 spre 13 decembrie. Cu toate acestea, geniul artistului a fost unul desăvârșit, fiind văzut de criticii literari ca un inovator lingvistic.

Când o să mor, o să fiu curios să văd ce simt și vreau să spun asta! – Nichita Stănescu

Ca orice scriitor celebru, Nichita a avut câteva pasiuni care au lăsat urme pe operele sale artistice. Gabriela Melinescu a fost una dintre marile sale iubiri și a tânjit după ea chiar și atunci când l-a părăsit pentru altul, plecând în Suedia. Tânăra Gabriela a fost fascinată de Nichita, recunoscând că acesta avea un farmec aparte.

Dacă n-aș fi fost scriitoare, nu aș fi avut șansa să-i cunosc pe cei doi iubiți ai vieții mele. Eram foarte tânără și mergeam la cenaclul lui Eugen Barbu, la Casa Scriitorilor. Ne-am întâlnit într-o zi pe scări și am intrat în vorbă. Știți, probabil, cum Dante s-a îndrăgostit de Beatrice sau Petrarca de Laura: te îndrăgostești fără motiv, dintr-o privire. Nu ca astăzi, fiindcă vrei să faci amor cu cineva. Apoi am început să ne vedem. Eu eram foarte flatată că Nichita era îndrăgostit de mine. De fapt, am aflat asta ulterior, fiindcă el mi-a mărturisit dragostea printr-o scrisoare, a povestit Gabriela Melinescu într-un interviu pentru maisondecanelle.blogspot.com.

Despărțirea dintre Nichita Stănescu și Gabriela Melinescu a fost una dificilă, fiindcă s-au aruncat cuvinte grele, mai ales după ce poetul a aflat că aceasta urmează să se căsătorească și va pleca în Suedia. Scriitorul, care era căsătorit cu Dora, a avut o pasiune pentru Gabriela toată viața lui. Ca atare, nu a pus niciodată piciorul în Stockholm, cu toate că femeia i-a publicat mai multe cărți în limba suedeză.

De obicei, despărțirile sunt pline de resentimente. Nichita s-a supărat pe mine când a auzit că mă voi căsători și că voi părăsi țara. A fost foarte afectat. Dar Rene i-a publicat apoi, în Suedia, o carte prefațată de șeful Academiei suedeze, Artur Lundkvist, care îl aprecia enorm pe Nichita și voia să i se dea Premiul Nobel. L-am invitat pe Nichita în Suedia, la lansarea primei lui cărți, apoi la cea de-a doua și la cea de-a treia.
Dar el a devenit dintr-o dată foarte mândru și n-a venit la Stockholm niciodată. Și rău a făcut că n-a venit. Avea Nichita niște gelozii absurde, cu toate că el era căsătorit cu Dora și erau foarte bine, a povestit Gabriela Melinescu potrivit sursei citate mai sus.
Gabriela Melinescu este absolventă a Facultății de Filologie a Universității București. A lucrat ca redactor la revistele “Femeia” și “Luceafărul”. În 2001 Academia Română i-a acordat Premiul “Nichita Stănescu” pentru poezie.
Foto: newsweek.ro
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot