Cum deosebim măslinele vopsite negru de cele naturale?

21.01.2021
Cum deosebim măslinele vopsite negru de cele naturale?

Culoarea măslinelor pe care le cumpărăm de la magazin nu are, de fapt, nimic de-a face starea lor inițială: măslinele sunt verzi atunci când sunt culese necoapte din copac și își vor schimba culoarea pe măsură ce devin din ce în ce mai coapte, de la maro roșcat la violet închis sau chiar negru.

Măslinele verzi necoapte sunt ferme și au un gust mai blând, în timp ce măslinele negre au o notă mai erbacee. Indiferent dacă sunt coapte sau necoapte, măslinele sunt extrem de amare atunci când sunt luate direct din copac.

Majoritatea trebuie să stea o perioadă bună într-o saramură de sare pentru a fi relativ plăcute, unele învelite în uleiuri, oțeturi sau stocuri de plante, iar altele umplute cu migdale sau rafinate cu ingrediente precum usturoi sau ardei iute.

Cum deosebim măslinele vopsite negre de cele naturale?

Unii producători de măsline ocolesc procesul lung de coacere și vopsesc măslinele verzi necoapte cu stabilizatori de culoare aprobați, cum ar fi gluconatul feros şi lactatul feros. Vopsirea lor în negru este permisă legal, dar trebuie menționată în mod evident pe lista de ingrediente. Deci nu se folosește vopsea neagră, dar măslinele sunt tratate pentru a le da o culoare uniformă.

Tratarea la domiciliu a măslinelor fără aceste săruri adăugate va avea ca rezultat măsline pătate și maronii, care au un gust la fel de bun, dar nu sunt la fel de atractive.

„Li se permite producătorilor să folosească cel mult 150 miligrame per kilogram fruct. Asta înseamnă că dintr-o sută de grame asimilăm 15 miligrame de fier, adică necesarul zilnic de fier”, susţine Costel Stanciu, preşedintele Pro Consumatori, potrivit realitatea.net.

Dacă se depășește cantitatea legală de aditivi, consumul de măsline negre poate afecta inima și ficatul.

„Cele care nu sunt tratate cu cei doi aditivi sunt zbârcite. Fiind culese la maturitate, fructele au acea formă deshidratată să-i spunem”, a mai menționat Stanciu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot