Cum deosebim măslinele vopsite negru de cele naturale?

21.01.2021
Cum deosebim măslinele vopsite negru de cele naturale?

Culoarea măslinelor pe care le cumpărăm de la magazin nu are, de fapt, nimic de-a face starea lor inițială: măslinele sunt verzi atunci când sunt culese necoapte din copac și își vor schimba culoarea pe măsură ce devin din ce în ce mai coapte, de la maro roșcat la violet închis sau chiar negru.

Măslinele verzi necoapte sunt ferme și au un gust mai blând, în timp ce măslinele negre au o notă mai erbacee. Indiferent dacă sunt coapte sau necoapte, măslinele sunt extrem de amare atunci când sunt luate direct din copac.

Majoritatea trebuie să stea o perioadă bună într-o saramură de sare pentru a fi relativ plăcute, unele învelite în uleiuri, oțeturi sau stocuri de plante, iar altele umplute cu migdale sau rafinate cu ingrediente precum usturoi sau ardei iute.

Cum deosebim măslinele vopsite negre de cele naturale?

Unii producători de măsline ocolesc procesul lung de coacere și vopsesc măslinele verzi necoapte cu stabilizatori de culoare aprobați, cum ar fi gluconatul feros şi lactatul feros. Vopsirea lor în negru este permisă legal, dar trebuie menționată în mod evident pe lista de ingrediente. Deci nu se folosește vopsea neagră, dar măslinele sunt tratate pentru a le da o culoare uniformă.

Tratarea la domiciliu a măslinelor fără aceste săruri adăugate va avea ca rezultat măsline pătate și maronii, care au un gust la fel de bun, dar nu sunt la fel de atractive.

„Li se permite producătorilor să folosească cel mult 150 miligrame per kilogram fruct. Asta înseamnă că dintr-o sută de grame asimilăm 15 miligrame de fier, adică necesarul zilnic de fier”, susţine Costel Stanciu, preşedintele Pro Consumatori, potrivit realitatea.net.

Dacă se depășește cantitatea legală de aditivi, consumul de măsline negre poate afecta inima și ficatul.

„Cele care nu sunt tratate cu cei doi aditivi sunt zbârcite. Fiind culese la maturitate, fructele au acea formă deshidratată să-i spunem”, a mai menționat Stanciu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot