Cum au ajuns iepurii in Australia? În 1859 erau 24 de capete. În 70 de ani au ajuns la 10 miliarde

25.05.2022
Cum au ajuns iepurii in Australia? În 1859 erau 24 de capete. În 70 de ani au ajuns la 10 miliarde

Iepurii sălbatici europeni sunt dăunători sălbatici invazivi în mare parte din Australia. Ei provoacă daune considerabile mediului natural și producției primare. Totuși, puțină lume știe că în Australia nu au existat iepuri. Aceste animale au fost introduse la Antipozi în anii 1800 de către coloniștii europeni. Ulterior, populațiile de iepuri au crescut și s-au înmulțit extrem de rapid.

Mai mult decât atât, iepurii au devenit o problemă pentru coloniștii care încercau să înființeze grădini de legume și, după anii 1860, s-au răspândit rapid în două treimi din Australia, cu un impact devastator.

Istoria iepurilor în Australia

Iepurii europeni domestici au ajuns în Australia cu prima flotă. Au fost introduși pentru hrană, iar iepurii sălbatici au fost aduși ulterior pentru partidele de vânătoare. O colonie de iepuri sălbatici a fost raportată în Tasmania în anul 1827, iar iepurii sălbatici europeni au fost eliberați în Victoria în anul 1859 și în Australia de Sud la scurt timp după.

Până în 1886, aceștia s-au răspândit în Victoria și New South Wales, chiar și în Teritoriul de Nord până în anii 1900. Până în anul 1910, cu puțină vreme înainte de Primul Război Mondial, iepuri sălbatici au fost găsiți în cea mai mare parte a zonei lor actuale. Până în 1920 se crede că în Australia erau 10 miliarde de iepuri. În prezent, populația este estimată la 200 de milioane.

Potrivit Rabbit Free Australia, iepurii europeni sunt originari din sud-vestul Europei și nord-vestul Africii și au fost introduși pe fiecare continent de pe pământ, cu excepția Antarcticii și Africii sub-sahariane. Adesea provoacă daune mediului în noile lor patrii, iar impactul lor a fost foarte pronunțat în Australia, unde anotimpurile permit reproducerea pe tot parcursul anului și există mai puțini prădători naturali.

Impactul lor asupra mediului este atât de mare încât concurența și degradarea terenurilor de către iepuri sunt enumerate ca un proces cheie amenințător în conformitate cu Legea pentru protecția mediului și conservarea biodiversității. Un plan de reducere a amenințărilor pentru iepuri acordă o prioritate ridicată, printre alte măsuri, cercetării în domeniul biocontrolului, creșterii gradului de conștientizare și controlului iepurilor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot