Cum arată Seiful Apocalipsei, construcția care poate salva specia umană? Ce a trimis România aici?

18.10.2022
Cum arată Seiful Apocalipsei, construcția care poate salva specia umană? Ce a trimis România aici?

Omenirea a fost întotdeauna preocupată de o posibilă Apocalipsă. Un Armageddon ar putea avea loc oricând, având în vedere că tehnologia din prezent permite distrugerea în masă. Totodată, natura reprezintă un fenomen imbatabil, care poate schimba o situație în rău în decurs de câteva minute. Drept urmare, specia umană s-a pregătit pentru ce este mai grav, o Apocalipsă.

În mai multe locații din lume există câteva bănci unde sunt păstrate diferite semințe, care vor fi folosite doar în cazul unei catastrofe mondiale. Se poate spune, fără să exagerăm, că este singura soluție în prezent prin care omenirea poate supraviețui în cazul unei Apocalipse. Și pentru a fi sigur că există o rezervă la rezervă oamenii au creat încă o bancă cu semințe, considerată mama tuturor băncilor de acest gen.

Seiful Apocalipsei din Norvegia

La jumătatea drumului dintre Norvegia și Polul Nord se găsește, în pământ, Seiful Apocalipsei, cea mai mare bancă de semințe din lume. Aici sunt stocate eșantioane din majoritatea plantelor, fructelor și legumelor de pe planetă. Țara noastră a trimis aici peste 900 de semințe de la Banca de resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava.

Seiful se găsește arhipelagul Svalbard și a fost construit în permafrostul de pe insula Spitsbergen. Piatra de temelie a locației a fost pus în anul 2008. Banca este deschisă de doar trei ori pe an, pentru a limita expunerea semințelor la mediul exterior.

Băncile de gene se ocupă cu studierea și conservarea semințelor și a culturilor din întreaga lume. Cercetătorii care lucrează în aceste locații trebuie să dezvolte soiuri de plante, legume sau fructe care să reziste la diferite boli, dăunători și condiții climatice extreme. Potrivit datelor oficiale, în Seiful Apocalipsei se găsesc nu mai puțin de 1,2 milioane de semințe.

Participarea țărilor la misiunea Seed Vault este vitală pentru asigurarea vieții pe care o reprezintă diversitatea genetică, a declarat Stefan Schmitz, director executiv al Crop Trust, care administrează seiful alături de Norvegia, potrivit euronews.com.

În lume se obișnuia să se cultive peste 6.000 de plante diferite, dar experții ONU spun că acum obținem aproximativ 40% din calorii din trei culturi principale – porumb, grâu și orez – ceea ce face ca proviziile de alimente să fie vulnerabile dacă schimbările climatice fac ca recoltele să fie distruse, se arată pe site-ul digi24.ro.

Camerele seifului se găsesc la 100 de metri în interiorul muntelui, sub un strat de rocă a cărui grosime variază între 40 și 60 de metri. Poarta de la intrare arată impresionant și are rolul de a menține temperatura constantă în interior. Semințele sunt ținute la o temperatură constantă de minus 18 grade Celsius, seiful putând adăposti până la 4,5 milioane de eșantioane.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot