Cum arată Seiful Apocalipsei, construcția care poate salva specia umană? Ce a trimis România aici?

18.10.2022
Cum arată Seiful Apocalipsei, construcția care poate salva specia umană? Ce a trimis România aici?

Omenirea a fost întotdeauna preocupată de o posibilă Apocalipsă. Un Armageddon ar putea avea loc oricând, având în vedere că tehnologia din prezent permite distrugerea în masă. Totodată, natura reprezintă un fenomen imbatabil, care poate schimba o situație în rău în decurs de câteva minute. Drept urmare, specia umană s-a pregătit pentru ce este mai grav, o Apocalipsă.

În mai multe locații din lume există câteva bănci unde sunt păstrate diferite semințe, care vor fi folosite doar în cazul unei catastrofe mondiale. Se poate spune, fără să exagerăm, că este singura soluție în prezent prin care omenirea poate supraviețui în cazul unei Apocalipse. Și pentru a fi sigur că există o rezervă la rezervă oamenii au creat încă o bancă cu semințe, considerată mama tuturor băncilor de acest gen.

Seiful Apocalipsei din Norvegia

La jumătatea drumului dintre Norvegia și Polul Nord se găsește, în pământ, Seiful Apocalipsei, cea mai mare bancă de semințe din lume. Aici sunt stocate eșantioane din majoritatea plantelor, fructelor și legumelor de pe planetă. Țara noastră a trimis aici peste 900 de semințe de la Banca de resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava.

Seiful se găsește arhipelagul Svalbard și a fost construit în permafrostul de pe insula Spitsbergen. Piatra de temelie a locației a fost pus în anul 2008. Banca este deschisă de doar trei ori pe an, pentru a limita expunerea semințelor la mediul exterior.

Băncile de gene se ocupă cu studierea și conservarea semințelor și a culturilor din întreaga lume. Cercetătorii care lucrează în aceste locații trebuie să dezvolte soiuri de plante, legume sau fructe care să reziste la diferite boli, dăunători și condiții climatice extreme. Potrivit datelor oficiale, în Seiful Apocalipsei se găsesc nu mai puțin de 1,2 milioane de semințe.

Participarea țărilor la misiunea Seed Vault este vitală pentru asigurarea vieții pe care o reprezintă diversitatea genetică, a declarat Stefan Schmitz, director executiv al Crop Trust, care administrează seiful alături de Norvegia, potrivit euronews.com.

În lume se obișnuia să se cultive peste 6.000 de plante diferite, dar experții ONU spun că acum obținem aproximativ 40% din calorii din trei culturi principale – porumb, grâu și orez – ceea ce face ca proviziile de alimente să fie vulnerabile dacă schimbările climatice fac ca recoltele să fie distruse, se arată pe site-ul digi24.ro.

Camerele seifului se găsesc la 100 de metri în interiorul muntelui, sub un strat de rocă a cărui grosime variază între 40 și 60 de metri. Poarta de la intrare arată impresionant și are rolul de a menține temperatura constantă în interior. Semințele sunt ținute la o temperatură constantă de minus 18 grade Celsius, seiful putând adăposti până la 4,5 milioane de eșantioane.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot