Cum arăta în realitate Zorba Grecul, persoana care a inspirat romanul lui Nikos Kazantzakis?

23.03.2022
Cum arăta în realitate Zorba Grecul, persoana care a inspirat romanul lui Nikos Kazantzakis?

Alexis Zorbas din „Zorba Grecul” este unul dintre cele mai memorabile personaje din toată istoria filmului, iar cartea lui Nikos Kazantzakis pe care se bazează pelicula este unul dintre cele mai bune romane din literatura greacă modernă.

Trebuie precizat că opera artistică a lui Nikos se bazează pe un personaj din viața reală, care însă nu a fost niciodată în Creta, iar prenumele lui era de fapt Giorgos. Când Kazantzakis l-a întâlnit pe Giorgos Zorbas pe Muntele Athos în anul 1915, scriitorul a fost atât de impresionat de acesta încât i-a devenit prieten și, ulterior, a fost inspirat să scrie un roman bazat pe personalitatea sa lipsită de griji și cu poftă de viață.

Zorba Grecul s-a născut, de fapt, în Macedonia

Giorgos Zorbas s-a născut la Livadi, în prefectura Pieria din Macedonia, în 1865, fiind fiul lui Fotis și al Eugeniei Zorbas. Ca adult și-a părăsit orașul natal și s-a stabilit în satul Paleochori. A stat cu un prieten acolo și a lucrat ca tăietor de lemne, fierar, grăjdar și chiar miner pentru o companie franceză din Stratoniki.

Zorbas s-a împrietenit la mină cu managerul Giannis Kalkounis, iar ulterior s-a îndrăgostit și a luat-o de soție pe fiica acestuia, Eleni. Cei doi s-au stabilit în localitatea Paleochori și au avut 12 copii, însă doar șapte sau opt dintre ei au supraviețuit. Ulterior, Eleni a murit, iar familia a trăit într-o stare jalnică ani de zile.

În 1915, Zorbas a plecat pe Muntele Athos și s-a călugărit. Acolo l-a întâlnit pe Kazantzakis și o prietenie puternică i-a legat pe aceștia. Cei doi s-au mutat apoi la Mani, unde Kazantzakis a fost desemnat să gestioneze mina Prastova de lângă Stoupa, un sat de pe litoral.

Scriitorul l-a făcut pe Zorbas minier-șef, iar bărbatul și-a luat cu el cinci dintre copiii săi. Cei doi prieteni au trăit în frumosul sat de la malul mării, departe de război, foame și necazuri, iar discuţiile despre viaţă l-au inspirat pe artist să scrie celebrul roman.

Acesta este Giorgos Zorbas, bărbatul care a adus la apariția personajului Alexis Zorba

Kazantzakis l-a creat pe Alexis Zorbas

Scriitorul a fost fascinat de discuțiile cu Zorbas, fiind impresionat de personalitatea și comportamentul exuberant al acestuia. Drept urmare, Kazantzakis a creat personajul Alexis Zorbas, care a adus la apariția celebrului roman și ulterior a filmului.

Kazantzakis a admirat modul în care Zorbas s-a bucurat la maxim de viață, dragoste, mâncare, mișcare și dans. A fost uimit de neliniștea bărbatului, de inima lui bună, de mintea deschisă și de atitudinea lui relaxată.

Fiecare om are câte-o nebunie, dar cea mai mare nebunie, după mine, e să n-ai niciuna. (din romanul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis)

În 1920, Zorbas l-a urmat pe Kazantzakis în regiunea Mării Negre, deoarece scriitorul a fost trimis de statul grec să rezolve o situație de criză după genocidul din zonă. Acolo, Kazantzakis a salvat aproximativ 100.000 de oameni, transportându-i la Salonic, conform înregistrărilor Ministerului grec de Externe. După această misiune, cei doi prieteni s-au despărțit și nu s-au mai văzut niciodată.

Casa din Paleochori, în care eroul lui Nikos Kazantzakis, Giorgos Zorbas, a trăit timp de 22 de ani, împreună cu soția lui Eleni și copiii acestora, a fost transformată într-un muzeu.

Foto: greekreporter.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot