Cum arăta în realitate Zorba Grecul, persoana care a inspirat romanul lui Nikos Kazantzakis?

23.03.2022
Cum arăta în realitate Zorba Grecul, persoana care a inspirat romanul lui Nikos Kazantzakis?

Alexis Zorbas din „Zorba Grecul” este unul dintre cele mai memorabile personaje din toată istoria filmului, iar cartea lui Nikos Kazantzakis pe care se bazează pelicula este unul dintre cele mai bune romane din literatura greacă modernă.

Trebuie precizat că opera artistică a lui Nikos se bazează pe un personaj din viața reală, care însă nu a fost niciodată în Creta, iar prenumele lui era de fapt Giorgos. Când Kazantzakis l-a întâlnit pe Giorgos Zorbas pe Muntele Athos în anul 1915, scriitorul a fost atât de impresionat de acesta încât i-a devenit prieten și, ulterior, a fost inspirat să scrie un roman bazat pe personalitatea sa lipsită de griji și cu poftă de viață.

Zorba Grecul s-a născut, de fapt, în Macedonia

Giorgos Zorbas s-a născut la Livadi, în prefectura Pieria din Macedonia, în 1865, fiind fiul lui Fotis și al Eugeniei Zorbas. Ca adult și-a părăsit orașul natal și s-a stabilit în satul Paleochori. A stat cu un prieten acolo și a lucrat ca tăietor de lemne, fierar, grăjdar și chiar miner pentru o companie franceză din Stratoniki.

Zorbas s-a împrietenit la mină cu managerul Giannis Kalkounis, iar ulterior s-a îndrăgostit și a luat-o de soție pe fiica acestuia, Eleni. Cei doi s-au stabilit în localitatea Paleochori și au avut 12 copii, însă doar șapte sau opt dintre ei au supraviețuit. Ulterior, Eleni a murit, iar familia a trăit într-o stare jalnică ani de zile.

În 1915, Zorbas a plecat pe Muntele Athos și s-a călugărit. Acolo l-a întâlnit pe Kazantzakis și o prietenie puternică i-a legat pe aceștia. Cei doi s-au mutat apoi la Mani, unde Kazantzakis a fost desemnat să gestioneze mina Prastova de lângă Stoupa, un sat de pe litoral.

Scriitorul l-a făcut pe Zorbas minier-șef, iar bărbatul și-a luat cu el cinci dintre copiii săi. Cei doi prieteni au trăit în frumosul sat de la malul mării, departe de război, foame și necazuri, iar discuţiile despre viaţă l-au inspirat pe artist să scrie celebrul roman.

Acesta este Giorgos Zorbas, bărbatul care a adus la apariția personajului Alexis Zorba

Kazantzakis l-a creat pe Alexis Zorbas

Scriitorul a fost fascinat de discuțiile cu Zorbas, fiind impresionat de personalitatea și comportamentul exuberant al acestuia. Drept urmare, Kazantzakis a creat personajul Alexis Zorbas, care a adus la apariția celebrului roman și ulterior a filmului.

Kazantzakis a admirat modul în care Zorbas s-a bucurat la maxim de viață, dragoste, mâncare, mișcare și dans. A fost uimit de neliniștea bărbatului, de inima lui bună, de mintea deschisă și de atitudinea lui relaxată.

Fiecare om are câte-o nebunie, dar cea mai mare nebunie, după mine, e să n-ai niciuna. (din romanul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis)

În 1920, Zorbas l-a urmat pe Kazantzakis în regiunea Mării Negre, deoarece scriitorul a fost trimis de statul grec să rezolve o situație de criză după genocidul din zonă. Acolo, Kazantzakis a salvat aproximativ 100.000 de oameni, transportându-i la Salonic, conform înregistrărilor Ministerului grec de Externe. După această misiune, cei doi prieteni s-au despărțit și nu s-au mai văzut niciodată.

Casa din Paleochori, în care eroul lui Nikos Kazantzakis, Giorgos Zorbas, a trăit timp de 22 de ani, împreună cu soția lui Eleni și copiii acestora, a fost transformată într-un muzeu.

Foto: greekreporter.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul de GENIU! Când au fost românii cei mai deștepți din istorie? Cum le-au dat peste nas marilor imperii speculând un moment ISTORIC
Momentul de GENIU! Când au fost românii cei mai deștepți din istorie? Cum le-au dat peste nas marilor imperii speculând un moment ISTORIC
În ciuda faptului că a fost mai mereu sub dominare otomană, rusească sau austriacă, românii au fost un popor pașnic. Rareori au ieșit în evidență printr-un lucru fabulos. De departe cel... citește tot
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot