Cum a fost descoperită cafeaua și care este legătura cu turma de… capre?

17.10.2022
Cum a fost descoperită cafeaua și care este legătura cu turma de… capre?

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Gustul și aroma sa sunt inconfundabile, iar cei mai mulți oameni apreciază o cafea indiferent de momentul zilei. După mai multe studii, se pare că această băutură are mai multe proprietăți benefice pentru organismul uman.

Descoperirea cafelei are o istorie interesantă, iar multe dintre povești sunt adevărate legende. Una dintre acestea susține că boabele de cafea au fost descoperite, pentru prima dată, în Etiopia… de o turmă de capre și al ei pastor.

Caprele și boabele de cafea

Păstorul a descoperit că animalele sale deveneau mai energice, după ce mâncau boabe de cafea și a decis să încerce și el. „Minune mare, oameni buni!”, și-a spus bărbatul care a observat după ceva timp că are mai multă energie. Acesta a decis să împartă descoperirea cu ceilalți oameni. Astfel că, ciobanul a luat câteva boabe de cafea în mână și a fugit la o mănăstire în apropiere pentru a le prezenta, însă credincioșii de acolo nu au vrut să audă de așa ceva considerând că este lucrarea Diavolului.

Preoții au luat boabele de cafea și le-au aruncat în foc pentru are distruge, însă după puțin timp acestea au început să împrăștie un iz ademenitor, astfel că nu a mai durat mult timp până când a fost realizată prima cafea.

O altă legendă a cafelei se învârte în jurul unui derviş (o persoană care urmează calea ascetică musulmană mistică) exilat în deșert. Se spune că acesta era epuizat de mersul prin soare și a auzit o voce, la un moment dat, care i-a spus să pună boabele de cafea în apă și să bea lichidul. Bărbatul a considerat că vocea era a lui Allah și a împărtășit rețeta cu toată lumea.

Cafeaua, administrată ca și medicament

Datele istorice ne arată că prin secolul al X-lea tămăduitorul Avicenna administra oamenilor cafeaua pe post de medicament. Acesta prepara o băutură caldă din boabe de cafea și o servea bolnavilor. Potrivit beans.ro, etiopienii produceau din cafea chiar un fel de vin, prin fermentarea în apă a boabelor uscate. Originea cafelei se pare de altfel că ar fi o zonă a Etiopiei numită Kaffa, de unde se răspândeşte în Arabia, Yemen şi Egipt.

În prezent, Brazilia se află pe primul loc în lume la producția boabelor de cafea. Această țară din America de Sud realizează o treime din totalul cafelei produsă la nivel mondial.

Cuvântul „cafea” este pronunțat în limba turcă „kahve”, iar în arabă qahwa”, fiind de altfel o trunchiere a cuvântului „qahhwat al-bun” sau „vinul boabei” (băutură excitantă sau stimulent). Termenul „coffee” a apărut în limba engleză de la cuvântul german „Koffie”, în anul 1598, se arată pe Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot