Cum a fost descoperită cafeaua și care este legătura cu turma de… capre?

17.10.2022
Cum a fost descoperită cafeaua și care este legătura cu turma de… capre?

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Gustul și aroma sa sunt inconfundabile, iar cei mai mulți oameni apreciază o cafea indiferent de momentul zilei. După mai multe studii, se pare că această băutură are mai multe proprietăți benefice pentru organismul uman.

Descoperirea cafelei are o istorie interesantă, iar multe dintre povești sunt adevărate legende. Una dintre acestea susține că boabele de cafea au fost descoperite, pentru prima dată, în Etiopia… de o turmă de capre și al ei pastor.

Caprele și boabele de cafea

Păstorul a descoperit că animalele sale deveneau mai energice, după ce mâncau boabe de cafea și a decis să încerce și el. „Minune mare, oameni buni!”, și-a spus bărbatul care a observat după ceva timp că are mai multă energie. Acesta a decis să împartă descoperirea cu ceilalți oameni. Astfel că, ciobanul a luat câteva boabe de cafea în mână și a fugit la o mănăstire în apropiere pentru a le prezenta, însă credincioșii de acolo nu au vrut să audă de așa ceva considerând că este lucrarea Diavolului.

Preoții au luat boabele de cafea și le-au aruncat în foc pentru are distruge, însă după puțin timp acestea au început să împrăștie un iz ademenitor, astfel că nu a mai durat mult timp până când a fost realizată prima cafea.

O altă legendă a cafelei se învârte în jurul unui derviş (o persoană care urmează calea ascetică musulmană mistică) exilat în deșert. Se spune că acesta era epuizat de mersul prin soare și a auzit o voce, la un moment dat, care i-a spus să pună boabele de cafea în apă și să bea lichidul. Bărbatul a considerat că vocea era a lui Allah și a împărtășit rețeta cu toată lumea.

Cafeaua, administrată ca și medicament

Datele istorice ne arată că prin secolul al X-lea tămăduitorul Avicenna administra oamenilor cafeaua pe post de medicament. Acesta prepara o băutură caldă din boabe de cafea și o servea bolnavilor. Potrivit beans.ro, etiopienii produceau din cafea chiar un fel de vin, prin fermentarea în apă a boabelor uscate. Originea cafelei se pare de altfel că ar fi o zonă a Etiopiei numită Kaffa, de unde se răspândeşte în Arabia, Yemen şi Egipt.

În prezent, Brazilia se află pe primul loc în lume la producția boabelor de cafea. Această țară din America de Sud realizează o treime din totalul cafelei produsă la nivel mondial.

Cuvântul „cafea” este pronunțat în limba turcă „kahve”, iar în arabă qahwa”, fiind de altfel o trunchiere a cuvântului „qahhwat al-bun” sau „vinul boabei” (băutură excitantă sau stimulent). Termenul „coffee” a apărut în limba engleză de la cuvântul german „Koffie”, în anul 1598, se arată pe Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce foștii președinți din România primesc case de la stat după terminarea mandatului?
De ce foștii președinți din România primesc case de la stat după terminarea mandatului?
Imediat după ce își încheie un mandat, foștii președinți ai României se bucură de extrem de multe drepturi. A fost cazul lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, va fi cazul... citește tot
E normal ca partidele să plătească presa?
E normal ca partidele să plătească presa?
De ceva vreme, partidele politice din România dau bani, direct sau indirect, către presă. România este una dintre puținele țări în care partidele politice redirecționează bani grei către... citește tot
De ce avioanele nu zboară în linie dreaptă?
De ce avioanele nu zboară în linie dreaptă?
V-ați întrebat vreodată de ce avioanele nu par să zboare în linie dreaptă? Când privești o hartă plană, s-ar putea să ți se pară că avioanele trebuie să zboare în linii drepte pentru... citește tot