Cum a fost descoperită cafeaua și care este legătura cu turma de… capre?

17.10.2022
Cum a fost descoperită cafeaua și care este legătura cu turma de… capre?

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Gustul și aroma sa sunt inconfundabile, iar cei mai mulți oameni apreciază o cafea indiferent de momentul zilei. După mai multe studii, se pare că această băutură are mai multe proprietăți benefice pentru organismul uman.

Descoperirea cafelei are o istorie interesantă, iar multe dintre povești sunt adevărate legende. Una dintre acestea susține că boabele de cafea au fost descoperite, pentru prima dată, în Etiopia… de o turmă de capre și al ei pastor.

Caprele și boabele de cafea

Păstorul a descoperit că animalele sale deveneau mai energice, după ce mâncau boabe de cafea și a decis să încerce și el. „Minune mare, oameni buni!”, și-a spus bărbatul care a observat după ceva timp că are mai multă energie. Acesta a decis să împartă descoperirea cu ceilalți oameni. Astfel că, ciobanul a luat câteva boabe de cafea în mână și a fugit la o mănăstire în apropiere pentru a le prezenta, însă credincioșii de acolo nu au vrut să audă de așa ceva considerând că este lucrarea Diavolului.

Preoții au luat boabele de cafea și le-au aruncat în foc pentru are distruge, însă după puțin timp acestea au început să împrăștie un iz ademenitor, astfel că nu a mai durat mult timp până când a fost realizată prima cafea.

O altă legendă a cafelei se învârte în jurul unui derviş (o persoană care urmează calea ascetică musulmană mistică) exilat în deșert. Se spune că acesta era epuizat de mersul prin soare și a auzit o voce, la un moment dat, care i-a spus să pună boabele de cafea în apă și să bea lichidul. Bărbatul a considerat că vocea era a lui Allah și a împărtășit rețeta cu toată lumea.

Cafeaua, administrată ca și medicament

Datele istorice ne arată că prin secolul al X-lea tămăduitorul Avicenna administra oamenilor cafeaua pe post de medicament. Acesta prepara o băutură caldă din boabe de cafea și o servea bolnavilor. Potrivit beans.ro, etiopienii produceau din cafea chiar un fel de vin, prin fermentarea în apă a boabelor uscate. Originea cafelei se pare de altfel că ar fi o zonă a Etiopiei numită Kaffa, de unde se răspândeşte în Arabia, Yemen şi Egipt.

În prezent, Brazilia se află pe primul loc în lume la producția boabelor de cafea. Această țară din America de Sud realizează o treime din totalul cafelei produsă la nivel mondial.

Cuvântul „cafea” este pronunțat în limba turcă „kahve”, iar în arabă qahwa”, fiind de altfel o trunchiere a cuvântului „qahhwat al-bun” sau „vinul boabei” (băutură excitantă sau stimulent). Termenul „coffee” a apărut în limba engleză de la cuvântul german „Koffie”, în anul 1598, se arată pe Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot