Cum a ajuns jocul Wordle un fenomen global?

22.03.2022
Cum a ajuns jocul Wordle un fenomen global?

Wordle, fenomenul viral care a făcut sute de mii de oameni să împărtășească zi de zi pătrate cu emoji verzi și galbene pe rețelele de socializare, a fost cumpărat de New York Times.

Wordle este jocul de cuvinte online gratuit care se pare că a strâns milioane de jucători de la înființare în urmă cu doar cinci luni. Pentru mulți, a devenit o obsesie zilnică. Atractia constă în simplitatea sa: se alege un cuvânt din cinci litere, orice cuvânt din cinci litere și există șase încercări de a descoperi cuvântul zilei.

Dacă vreo literă devine verde, ea este corectă și în locul potrivit. Galben, litera corectă, dar locul greșit și gri înseamnă că nu există litera respectivă în cuvânt. Totul a început cu un inginer de software care a vrut să creeze un joc simplu pentru partenera sa, care acum a fost cumpărat de The New York Times pentru o sumă de șapte cifre.

Wordle, jocul gratuit care te face să-ți dorești mai mult

Jocul a devenit atât de popular în întreaga lume, încât s-a creat și o comunitate online, una în care jucătorii își pot împărtăși și discuta cu ușurință rezultatele pe rețelele de socializare fără spoilere, datorită unei simple grile de emoji, astfel încât nu există pericolul de a ruina jocul din acea zi pentru nimeni altcineva.

Este, de asemenea, revigorant. Majoritatea aplicațiilor și jocurilor sunt create pentru a fi dependent. Wordle, în schimb, ne va lua doar câteva minute din timpul nostru. Întotdeauna ne face să ne dorim mai mult.

Jocul a fost început de Josh Wardle, un inginer de software din Brooklyn, New York. Creat inițial pentru partenera sa, Palak Shah, el l-a lansat publicului în octombrie. La 1 noiembrie, doar 90 de oameni îl jucaseră. În două luni, acest număr a crescut la 300.000 și continuă să devină ca un „bulgăre de zăpadă”.

Potrivit The New York Times, fenomenul viral are acum milioane de jucători. Anunțând preluarea de către ziar, domnul Wardle a postat pe Twitter spunând că Wordle a devenit mai mare decât și-a imaginat vreodată.

Palak Shah a jucat un rol esențial în pregătirea jocului pentru public, a spus domnul Wardle, după ce a restrâns lista inițială a tuturor cuvintelor de cinci litere din limba engleză (aproximativ 12.000) și pe cele despre care oamenii încă nu au auzit (aproximativ 2.500).

„Este foarte dulce. Cu siguranță așa își arată Josh dragostea”, a declarat Palah Shah atunci când a vorbit despre jocul special creat pentru ea.

The New York Times a spus că prețul de achiziție are șapte cifre, însă nu a dat alte detalii. Ziarul, care are jocuri de cuvinte populare precum Spelling Bee și puzzle-ul său de cuvinte încrucișate, i-a asigurat pe fani că „în momentul în care se va muta pe The New York Times, Wordle va fi jucat atât de noi utilizatori, cât și de cei existenți și nu vor fi aduse modificări”, scrie Sky News.

Tu ai ghicit cuvântul zilei? Joacă AICI varianta în limba română a celebrului joc Wordle.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
John F. Kennedy a avut o președenție care a durat aproximativ 1000 de zile, însă în tot acel timp a reușit să captiveze publicul cu charisma sa mereu prezentă. Familia lui mereu a fost în... citește tot
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot