Conacul Bellu, locul dintre vii încărcat de istorie

21.02.2022
Conacul Bellu, locul dintre vii încărcat de istorie

Conacul Bellu din Urlați este o bijuterie arhitecturală și un loc încărcat de istorie. Situat la 23 de km de Ploiești și la aproximativ 90 de București, Conacul Bellu a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea, în stil vechi românesc.

Povestea Conacului Bellu de la Urlați

Conacul a aparținut familiei Baronului Alexandru Bellu, nepotul lui Barbu Bellu (fiul logofătului Alexandru Bellu (1799—1853), și al Irinei (n. Văcărescu), fiica marelui ban Barbu Văcărescu (d. 1832) și strănepoata lui Ienăchiță Văcărescu (1730–1796)).

Conacul a fost construit la jumătatea secolului XIX pe o fostă moșie a familiei Cantacuzino și a servit ca locuință de vacanță pentru Alexandru Bellu, un important om politic și avocat. Alexandru Bellu s-a căsătorit cu Alexandrina Alexandrescu, fiica clucerului Nicolae Alexandrescu, și au avut împreună șapte copii.

„Familia Bellu a fost o familie care şi-a dovedit o extraordinară tărie, o extraordinară capacitate de a face faţă vieţii şi necesităţilor, pentru ca buna lor stare să crească neîncetat”, academician Dan Berindei

La Conacul Bellu sunt expuse cărți rare în ediții de lux, mobilier din diferite epoci și diferite țări, icoane, arme, dar și obiecte vestimentare originale vechi de sute de ani. O biblie a lui Martin Luther, cu o vechime de aproximativ 500 de ani, este și ea expusă la conac. În conac sunt și picturi semnate de Nicolae Grigorescu sau Ștefan Luchian. Muzeul deține și o cramă boierească, dar și un salon turcesc și unul japonez. Conacul Bellu a fost numit în repetate rânduri de către istorici ca fiind „cel mai frumos conac de secol al XIX-lea din Țara Românească”

Muzeul din prezent este fosta casa de oaspeți a boierilor. Conacul mare există doar in imagini pentru că acesta s-a prăbușit în urma cutremurului din 1940.

Pentru doritori, la conac au loc degustari de vinuri alese, dar este necesară o programare în prealabil. Un bilet costă 10 lei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot