Conacul Bellu, locul dintre vii încărcat de istorie

21.02.2022
Conacul Bellu, locul dintre vii încărcat de istorie

Conacul Bellu din Urlați este o bijuterie arhitecturală și un loc încărcat de istorie. Situat la 23 de km de Ploiești și la aproximativ 90 de București, Conacul Bellu a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea, în stil vechi românesc.

Povestea Conacului Bellu de la Urlați

Conacul a aparținut familiei Baronului Alexandru Bellu, nepotul lui Barbu Bellu (fiul logofătului Alexandru Bellu (1799—1853), și al Irinei (n. Văcărescu), fiica marelui ban Barbu Văcărescu (d. 1832) și strănepoata lui Ienăchiță Văcărescu (1730–1796)).

Conacul a fost construit la jumătatea secolului XIX pe o fostă moșie a familiei Cantacuzino și a servit ca locuință de vacanță pentru Alexandru Bellu, un important om politic și avocat. Alexandru Bellu s-a căsătorit cu Alexandrina Alexandrescu, fiica clucerului Nicolae Alexandrescu, și au avut împreună șapte copii.

„Familia Bellu a fost o familie care şi-a dovedit o extraordinară tărie, o extraordinară capacitate de a face faţă vieţii şi necesităţilor, pentru ca buna lor stare să crească neîncetat”, academician Dan Berindei

La Conacul Bellu sunt expuse cărți rare în ediții de lux, mobilier din diferite epoci și diferite țări, icoane, arme, dar și obiecte vestimentare originale vechi de sute de ani. O biblie a lui Martin Luther, cu o vechime de aproximativ 500 de ani, este și ea expusă la conac. În conac sunt și picturi semnate de Nicolae Grigorescu sau Ștefan Luchian. Muzeul deține și o cramă boierească, dar și un salon turcesc și unul japonez. Conacul Bellu a fost numit în repetate rânduri de către istorici ca fiind „cel mai frumos conac de secol al XIX-lea din Țara Românească”

Muzeul din prezent este fosta casa de oaspeți a boierilor. Conacul mare există doar in imagini pentru că acesta s-a prăbușit în urma cutremurului din 1940.

Pentru doritori, la conac au loc degustari de vinuri alese, dar este necesară o programare în prealabil. Un bilet costă 10 lei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot