Conacul Apafi, perla satului Mălâncrav din județul Sibiu

09.11.2021
Conacul Apafi, perla satului Mălâncrav din județul Sibiu

V-aţi imaginat vreodată într-un conac vechi de secole, cu camere ce respiră istorie, cu mobilier vechi şi o grădină cu pomi fructiferi de toate soiurile? Visul poate deveni realitate.

Conacul Apafi, povestea clădirii cu o vechime de 600 de ani

Conacul Apafi este una dintre clădirile remarcabile de pe Valea Târnavelor. Istoria conacului de la Mălâncrav merge cu mai bine de 600 de ani în urmă, în secolul al XV-lea când a fost construit de familia regală maghiară, Apafi.

De-a lungul timpului clădirea a suferit nenumărate modificări, toate însă consemnate în documente. Aceasta fiindcă conacul a fost reşedinţa lui Michael Apafi, Domn al Transilvaniei, iar apoi reşedinţă a succesorilor acestuia şi a familiei nobiliare Bethlen.

De restaurare s-a ocupat Fundaţia Mihai Eminescu, înfiinţată de Jessica Douglas Home, sub patronajul  HRH Prinţului Charles. De ani buni fundaţia sprijină refacerea patrimoniului cultural şi dezvoltarea satelor şi orăşelelor din Transilvania.

Specialiştii Fundaţiei au venit şi lucrat direct cu oamenii din comunitate. Restaurarea conacului a fost coordonată de arhitectului Jan Huelsemann, iar lucrările de reconstrucţie de Ernst Linzing (constructorul-şef al echipei din Mălâncrav, şi chiar localnic) şi Fritz Klusch, constructor specializat din satul vecin Nou Săsesc.

Doar o parte a clădirii trebuia rezidită, iar în vara lui 2004, odată cu aceasta au fost rezidite şi coloanele de pe balcon aferente. Totul s-a făcut cu cărămidă produsă manual lângă Braşov, prin tehnici tradiţionale; acoperişul a fost refăcut tot cu ţiglă produsă aici. Au fost implicaţi şi instruiţi meşteşugari locali, au încercat să refacă totul cu fineţe şi atenţie la elementele originale, materialele şi tehnicile folosite în secolul al XVIII-lea.

În anul 2007, după mai mulţi ani de renovări, conacul a fost deschis pentru public. Acesta a fost renovat după un plan iniţial din secolul al XVIII-lea cu cinci dormitoare, o sufragerie şi o bibliotecă cu cărţi vechi, de nepreţuit.

Dacă vizitaţi conacul vara vă veţi bucura şi de savoarea fructelor din grădina conacului, restaurată şi ea după modelul preluat din vederi şi desene vechi.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot