Conacul Apafi, perla satului Mălâncrav din județul Sibiu

09.11.2021
Conacul Apafi, perla satului Mălâncrav din județul Sibiu

V-aţi imaginat vreodată într-un conac vechi de secole, cu camere ce respiră istorie, cu mobilier vechi şi o grădină cu pomi fructiferi de toate soiurile? Visul poate deveni realitate.

Conacul Apafi, povestea clădirii cu o vechime de 600 de ani

Conacul Apafi este una dintre clădirile remarcabile de pe Valea Târnavelor. Istoria conacului de la Mălâncrav merge cu mai bine de 600 de ani în urmă, în secolul al XV-lea când a fost construit de familia regală maghiară, Apafi.

De-a lungul timpului clădirea a suferit nenumărate modificări, toate însă consemnate în documente. Aceasta fiindcă conacul a fost reşedinţa lui Michael Apafi, Domn al Transilvaniei, iar apoi reşedinţă a succesorilor acestuia şi a familiei nobiliare Bethlen.

De restaurare s-a ocupat Fundaţia Mihai Eminescu, înfiinţată de Jessica Douglas Home, sub patronajul  HRH Prinţului Charles. De ani buni fundaţia sprijină refacerea patrimoniului cultural şi dezvoltarea satelor şi orăşelelor din Transilvania.

Specialiştii Fundaţiei au venit şi lucrat direct cu oamenii din comunitate. Restaurarea conacului a fost coordonată de arhitectului Jan Huelsemann, iar lucrările de reconstrucţie de Ernst Linzing (constructorul-şef al echipei din Mălâncrav, şi chiar localnic) şi Fritz Klusch, constructor specializat din satul vecin Nou Săsesc.

Doar o parte a clădirii trebuia rezidită, iar în vara lui 2004, odată cu aceasta au fost rezidite şi coloanele de pe balcon aferente. Totul s-a făcut cu cărămidă produsă manual lângă Braşov, prin tehnici tradiţionale; acoperişul a fost refăcut tot cu ţiglă produsă aici. Au fost implicaţi şi instruiţi meşteşugari locali, au încercat să refacă totul cu fineţe şi atenţie la elementele originale, materialele şi tehnicile folosite în secolul al XVIII-lea.

În anul 2007, după mai mulţi ani de renovări, conacul a fost deschis pentru public. Acesta a fost renovat după un plan iniţial din secolul al XVIII-lea cu cinci dormitoare, o sufragerie şi o bibliotecă cu cărţi vechi, de nepreţuit.

Dacă vizitaţi conacul vara vă veţi bucura şi de savoarea fructelor din grădina conacului, restaurată şi ea după modelul preluat din vederi şi desene vechi.

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot