Conacul Apafi, perla satului Mălâncrav din județul Sibiu

09.11.2021
Conacul Apafi, perla satului Mălâncrav din județul Sibiu

V-aţi imaginat vreodată într-un conac vechi de secole, cu camere ce respiră istorie, cu mobilier vechi şi o grădină cu pomi fructiferi de toate soiurile? Visul poate deveni realitate.

Conacul Apafi, povestea clădirii cu o vechime de 600 de ani

Conacul Apafi este una dintre clădirile remarcabile de pe Valea Târnavelor. Istoria conacului de la Mălâncrav merge cu mai bine de 600 de ani în urmă, în secolul al XV-lea când a fost construit de familia regală maghiară, Apafi.

De-a lungul timpului clădirea a suferit nenumărate modificări, toate însă consemnate în documente. Aceasta fiindcă conacul a fost reşedinţa lui Michael Apafi, Domn al Transilvaniei, iar apoi reşedinţă a succesorilor acestuia şi a familiei nobiliare Bethlen.

De restaurare s-a ocupat Fundaţia Mihai Eminescu, înfiinţată de Jessica Douglas Home, sub patronajul  HRH Prinţului Charles. De ani buni fundaţia sprijină refacerea patrimoniului cultural şi dezvoltarea satelor şi orăşelelor din Transilvania.

Specialiştii Fundaţiei au venit şi lucrat direct cu oamenii din comunitate. Restaurarea conacului a fost coordonată de arhitectului Jan Huelsemann, iar lucrările de reconstrucţie de Ernst Linzing (constructorul-şef al echipei din Mălâncrav, şi chiar localnic) şi Fritz Klusch, constructor specializat din satul vecin Nou Săsesc.

Doar o parte a clădirii trebuia rezidită, iar în vara lui 2004, odată cu aceasta au fost rezidite şi coloanele de pe balcon aferente. Totul s-a făcut cu cărămidă produsă manual lângă Braşov, prin tehnici tradiţionale; acoperişul a fost refăcut tot cu ţiglă produsă aici. Au fost implicaţi şi instruiţi meşteşugari locali, au încercat să refacă totul cu fineţe şi atenţie la elementele originale, materialele şi tehnicile folosite în secolul al XVIII-lea.

În anul 2007, după mai mulţi ani de renovări, conacul a fost deschis pentru public. Acesta a fost renovat după un plan iniţial din secolul al XVIII-lea cu cinci dormitoare, o sufragerie şi o bibliotecă cu cărţi vechi, de nepreţuit.

Dacă vizitaţi conacul vara vă veţi bucura şi de savoarea fructelor din grădina conacului, restaurată şi ea după modelul preluat din vederi şi desene vechi.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot