Cine și cum a inventat roata?

13.09.2021
Cine și cum a inventat roata?

De-a lungul timpului, au fost inventate fel de fel de lucruri care au dus la dezvoltare societăților și la creșterea gradului de civilizație. Deși, poate părea greu de crezut, descoperirea roții a dus lumea într-o nouă eră, la vremea respectivă. Aceasta a permis oamenilor să se deplaseze mai rapid și să transporte obiecte grele, care până atunci fuseseră imposibil de mutat.

Care este istoria roții?

Roata este considerată una dintre cele mai vechi și mai importante invenții din istoria omenirii. Acum sute de mii de ani înainte de inventarea roții, se spune că, un homo sapiens a călcat pe o piatră sau pe un buștean și a descoperit că un obiect rotund reduce fricțiunea cu solul.

Inevitabilitatea acestui moment de claritate explică prezența antică a rolelor. Egiptenii și mesopotamienii le-au folosit pentru a-și construi piramidele și a-și transporta echipamentele grele, iar polinezienii pentru a muta statuile de piatră de pe Insula Paștelui.

Roata se găsește încă de acum 7.000 de ani, în anticul Sumer, în Mesopotamia. Invenția ei s-a extins, ulterior, spre zona unde, în prezent, se găsesc Pakistan și India, în timpul mileniul al III-lea î.e.n.

Potrivit săpăturilor arheologice, în Polonia a fost descoperită cea mai veche reprezentare a unui vehicul cu patru roți și două axe, care după ce a fost analizat s-a decis că are o vechime de aproximativ 5.500 de ani.

În Europa, roata își face apariția prin 4.000 î.Hr. Aceasta a ajutat la construirea de drumuri, iar extinderea acesteia a fost condiționată chiar de realizarea lor. Ulterior, roata a dus la apariția altor invenții, precum: roata de moară, elicea, motorul cu reacție, turbina și multe altele.

Etimologia cuvântului „roată”

În limba română termenul „roata” provine din latinescul „rota”. Potrivit specialiștilor în lingvistică, acesta din urmă se crede că este originar din cuvântul proto-indo-european ”rotā”-, fiind de altfel forma extinsă a rădăcinii „ret”, care semnifică „a se roti/învârti”.

Ce este o roată?

O roată este un dispozitiv circular cu spițe sau plin care poate fi rotit în jurul propriei sale axe. Roata poate transmite o forță prin efectuarea de lucru mecanic, caz în care ia naștere mărimea fizică numită moment cinetic, ambele fiind forme (teoretice) de transmitere a energiei mecanice. Un ansamblu mecanic format dintr-o roată și un ax solidar acesteia se pot roti cu pierderi mai mici datorate frecării, favorizând și ușurând totodată mișcarea liniară prin trecerea acesteia într-una circulară, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot