Cine ia deciziile finale în cadrul NATO? De ce nu există un sistem de vot în cadrul NATO?

02.03.2022
Cine ia deciziile finale în cadrul NATO? De ce nu există un sistem de vot în cadrul NATO?

NATO reprezintă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (North Atlantic Treaty Organization) și este considerată a fi cea mai puternică alianță militară din lume.

Organizația a fost formată în anul 1949 pentru a asigura securitatea colectivă împotriva amenințării reprezentate, în primul rând, de Uniunea Sovietică. Dar, cine ia deciziile finale în cadrul alianței?

Membrii inițiali (1949) au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite. Deși regimul din Uniunea Sovietică a căzut de mult timp, nevoia de supremație mondială dintre Rusia și SUA a continuat să facă din lume un loc periculos. Astăzi, 30 de țări sunt membre ale alianței.

Cine decide în cadrul NATO?

Conform tratatului, Alianța își ia toate deciziile prin consens. Fiecare țară membră, indiferent cât de mare sau mică, are un cuvânt egal în discuții și decizii. Totodată, statele membre se angajează să respecte libertatea individuală, democrația, drepturile omului și statul de drept. Aceste valori se află în centrul legăturii transatlantice a NATO.

Luarea deciziilor prin consens înseamnă că nu există vot în cadrul NATO. Consultările au loc până când se ajunge la o decizie acceptabilă pentru toți. Uneori, țările membre sunt de acord să nu fie de acord cu privire la o problemă. În general, acest proces de negociere este rapid, deoarece membrii se consultă între ei în mod regulat și, prin urmare, adesea cunosc și înțeleg pozițiile celuilalt în avans.

Secretarul general al NATO este norvegianul Jens Stoltenberg funcționarul public șef al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), conform nato.int. Acesta are 62 de ani și a fost prim-ministru al Norvegiei între 2000-2001 și 2005-2013 din partea Partidului Muncitoresc Norvegian. Din partea României, Mircea Geoană este secretar general adjunct al NATO.

Se poate extinde NATO?

Conform tratatului, calitatea de membru NATO este deschisă „oricărui alt stat european în măsură să continue principiile prezentului tratat și să contribuie la securitatea zonei Atlanticului de Nord.”

De asemenea, NATO are ceea ce se numește Planul de acțiune pentru aderare. Acesta ajută membrii aspiranți să se pregătească pentru aderare și să îndeplinească cerințele cheie, oferind sfaturi practice și asistență direcționată.

Ce țări fac parte din NATO?

Statele care fac parte din NATO sunt: Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedoina de Nord, Muntenegru, Țările de jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot