Cine i-a trădat pe Horea, Cloșca și Crișan?

13.07.2022
Cine i-a trădat pe Horea, Cloșca și Crișan?

Horea, Cloșca și Crișan au fost liderii Răscoalei din ANUL 1784, când țărănimea iobagă din Transilvania s-a răsculat împotriva feudalismului. La această revoltă au participat iobagi români, maghiari, sași, meșteșugari, preoți etc. În urmă acestui eveniment în toată Europa s-a aflat că în Transilvania există o națiune română cu o soartă tragică.

Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan a fost încheiată la sfârșitul lui decembrie 1784, când doi dintre ei au fost capturați.  cel de-al treilea lider a mai rezistat încă o lună în libertate. Din nefericire, ei au fost trădați tocmai de oamenii pe care încercau să îi salveze.

Cum au fost prinși Horea, Cloșca și Crișan?

Horea şi Cloşca au fost capturați pe data de 27 decembrie 1784, de către liderii armatei austriece. Soldații austrieci au fost ajutați de către țăranii din zonă care cunoșteau bine Munţii Gilăului, unde căpeteniile răscoalei fugiseră. Horea și Cloșca se ascundeau în Pădurea Scorucetului, de lângă satele Râul Mare şi Arada. În prezent acestea sunt sate componente ale comunei Horea.

Prinderea lui Horea și Cloșca a fost simplă, fiindcă trădarea a venit de la cine se așteptau mai puțin. Pentru 300 de galbeni, mai mulți țărani din regiune au fost de acord să îi găsească pe liderii Răscoalei, în urma unui plan întocmit de brigadierul silvic Anton Meltzer din oraşul Abrud. Echipa de trădători a fost formată din fraţii Nutu de 50 de ani şi Ion de 32 de ani, împreună cu Gheorghe, Vasile şi Simion Matieş, cu Iacob, Simion şi Dumitru Neagu, şi Ştefan Trif. Acestora li s-a promis pe lângă bani că vor scăpa de iobăgie, adică vor avea libertate personală și drept de proprietate.

Horea și Cloșca au fost găsiți ușor, fiindcă urmele acestora au putut fi depistate pe zăpada proaspăt căzută. Cei doi nu au schițat nici un gest de a fugi, fiindcă fețele pe care le vedeau erau cunoscute.

Apropiindu-se de colibă, Horea îi primi ca pe prieteni. Îi întrebă dacă nu umblă cumva după vânat. Răspunseră că da şi că sunt siliţi să caute vânat pentru armată, dar nu pot găsi nimic şi sunt pe jumătate îngheţaţi. Atunci Horea îi pofti să sadă lângă foc. Doi se aşezară lângă Horea, ceilalţi doi, lângă Cloşca. Acesta îi întrebă numaidecât ce noutăţi mai sunt în sate. Răspunseră că oamenii peste tot se plâng de mulţimea cea mare a soldaţilor. Ştefan Trif şi Nutu Matieş se aruncară amândoi, unul asupra lui Horea, celălalt asupra lui Cloşca, îi prinseră de gât, îi trântiră la pământ şi îi legară. De teamă să nu fie descoperiţi de oamenii lui Horea, căpitanii au fost ascunşi într-o stână de oi, ceva mai îndepărtată, de unde au anunţat trupa de soldaţi, a descris scena prinderii istoricul Gheorghe Anghel, potrivit adevarul.ro.

De cealaltă parte, Crișan a reușit să mai reziste aproximativ o lună, fiind prins pe 30 ianuarie 1785. Acesta a fost capturat tot în urma trădărilor venite din partea preotului Moise, fiul acestuia, Moise cel tânăr, Ion Clisaru din Abrud, Ion, Todor şi gornicul Irimie Soil, Lazăr Latea toţi din Cărpiniş, Todor şi Ion Holobut din Şasa-Lupşa, Todor Momen din Lupşa şi popa Simion din Şasa-Lupşa. Toți au fost recompensați financiar de către autoritățile austriece.

Soarta celor trei lideri ai Răscoalei de la 1784 a fost tragică. Crișan s-a sinucis la puțin timp după ce a fost întemnițat, iar Horea și Cloșca au fost trași pe roată, murind în chinuri groaznice.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, dezvăluire despre Ion Țiriac: “E singurul român care își...
De unde provine carnea BIO din magazinele LIDL România. Detaliul de pe etichetă la care...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Sora Deliei şi Radu Sifreddi se despart. Anunţul neaşteptat făcut luni seară
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Simona Halep a călcat strâmb. Și-a rugat șoferul să... | VIDEO
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
A părăsit domiciliul, după un conflict de proporții cu soțul ei. Actrița, acuzată că l-a...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising