Cine i-a trădat pe Horea, Cloșca și Crișan?

13.07.2022
Cine i-a trădat pe Horea, Cloșca și Crișan?

Horea, Cloșca și Crișan au fost liderii Răscoalei din ANUL 1784, când țărănimea iobagă din Transilvania s-a răsculat împotriva feudalismului. La această revoltă au participat iobagi români, maghiari, sași, meșteșugari, preoți etc. În urmă acestui eveniment în toată Europa s-a aflat că în Transilvania există o națiune română cu o soartă tragică.

Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan a fost încheiată la sfârșitul lui decembrie 1784, când doi dintre ei au fost capturați.  cel de-al treilea lider a mai rezistat încă o lună în libertate. Din nefericire, ei au fost trădați tocmai de oamenii pe care încercau să îi salveze.

Cum au fost prinși Horea, Cloșca și Crișan?

Horea şi Cloşca au fost capturați pe data de 27 decembrie 1784, de către liderii armatei austriece. Soldații austrieci au fost ajutați de către țăranii din zonă care cunoșteau bine Munţii Gilăului, unde căpeteniile răscoalei fugiseră. Horea și Cloșca se ascundeau în Pădurea Scorucetului, de lângă satele Râul Mare şi Arada. În prezent acestea sunt sate componente ale comunei Horea.

Prinderea lui Horea și Cloșca a fost simplă, fiindcă trădarea a venit de la cine se așteptau mai puțin. Pentru 300 de galbeni, mai mulți țărani din regiune au fost de acord să îi găsească pe liderii Răscoalei, în urma unui plan întocmit de brigadierul silvic Anton Meltzer din oraşul Abrud. Echipa de trădători a fost formată din fraţii Nutu de 50 de ani şi Ion de 32 de ani, împreună cu Gheorghe, Vasile şi Simion Matieş, cu Iacob, Simion şi Dumitru Neagu, şi Ştefan Trif. Acestora li s-a promis pe lângă bani că vor scăpa de iobăgie, adică vor avea libertate personală și drept de proprietate.

Horea și Cloșca au fost găsiți ușor, fiindcă urmele acestora au putut fi depistate pe zăpada proaspăt căzută. Cei doi nu au schițat nici un gest de a fugi, fiindcă fețele pe care le vedeau erau cunoscute.

Apropiindu-se de colibă, Horea îi primi ca pe prieteni. Îi întrebă dacă nu umblă cumva după vânat. Răspunseră că da şi că sunt siliţi să caute vânat pentru armată, dar nu pot găsi nimic şi sunt pe jumătate îngheţaţi. Atunci Horea îi pofti să sadă lângă foc. Doi se aşezară lângă Horea, ceilalţi doi, lângă Cloşca. Acesta îi întrebă numaidecât ce noutăţi mai sunt în sate. Răspunseră că oamenii peste tot se plâng de mulţimea cea mare a soldaţilor. Ştefan Trif şi Nutu Matieş se aruncară amândoi, unul asupra lui Horea, celălalt asupra lui Cloşca, îi prinseră de gât, îi trântiră la pământ şi îi legară. De teamă să nu fie descoperiţi de oamenii lui Horea, căpitanii au fost ascunşi într-o stână de oi, ceva mai îndepărtată, de unde au anunţat trupa de soldaţi, a descris scena prinderii istoricul Gheorghe Anghel, potrivit adevarul.ro.

De cealaltă parte, Crișan a reușit să mai reziste aproximativ o lună, fiind prins pe 30 ianuarie 1785. Acesta a fost capturat tot în urma trădărilor venite din partea preotului Moise, fiul acestuia, Moise cel tânăr, Ion Clisaru din Abrud, Ion, Todor şi gornicul Irimie Soil, Lazăr Latea toţi din Cărpiniş, Todor şi Ion Holobut din Şasa-Lupşa, Todor Momen din Lupşa şi popa Simion din Şasa-Lupşa. Toți au fost recompensați financiar de către autoritățile austriece.

Soarta celor trei lideri ai Răscoalei de la 1784 a fost tragică. Crișan s-a sinucis la puțin timp după ce a fost întemnițat, iar Horea și Cloșca au fost trași pe roată, murind în chinuri groaznice.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 10 noiembrie este cea de 314-a zi a calendarului gregorian și a 315-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 51 de zile. La 10 octombrie 1923, un fost prinț...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot