Cine este creatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto? De ce chipul său este învăluit în mister?

04.01.2022
Cine este creatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto? De ce chipul său este învăluit în mister?

Într-o epocă în care este greu să fii anonim, identitatea inventatorului criptomonedei rămâne un mister. În Budapesta, există pe malul Dunării o statuie a misteriosului Satoshi Nakamoto. Fața este de bronz și goală, astfel încât oamenii își pot vedea propriile fețe reflectate în ea. Poartă un hanorac, cu sigla bitcoin pe piept.

Nakamoto este un pseudonim al persoanei sau al persoanelor care au dezvoltat bitcoin. Ei au creat o marfă digitală descentralizată, care valorează acum mai mult de un trilion de dolari la nivel global. Este o modalitate peer-to-peer de a transfera bani, sărind peste bănci. Este criptat cu tehnologia blockchain, care creează semnături digitale pentru a dovedi de unde provine bitcoinul.

Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin

Australianul Craig Wright a fost în atenția presei din cauza unui proces din SUA. Wright este un antreprenor influent. S-ar putea să fie Nakamoto. Dar, de asemenea, s-ar putea să nu. Este un mister pe care, teoretic, l-ar putea rezolva în câteva secunde.

La începutul lunii decembrie 2021, Wright se lupta cu pretențiile familiei partenerului său de afaceri decedat, David Kleiman, motivul fiind că perechea a co-creat bitcoin. Prin urmare, au susținut ei, jumătate din mai mult de 50 de miliarde de dolari din bitcoinul original le aparțineau.

Wright a câștigat bătălia. Un juriu din Florida a constatat că nu datora banii. Avocații săi au spus că cei doi erau prieteni care au lucrat împreună, dar că parteneriatul lor nu are nimic de-a face cu crearea bitcoin.

Dar în spatele acestui caz în instanță se află o poveste mai mare. Acei bitcoin nu puteau fi deținuți decât de cineva care a fost implicat în afacere de la început: Nakamoto. Wright spune că este Nakamoto, iar Nakamoto este acceptat ca fiind creatorul bitcoin. Și pentru a dovedi că este Nakamoto, Wright trebuie să demonstreze că el este cel care controlează unele dintre acele monede bitcoin originale.

Expertul în Bitcoin, Dr. David Glance, un informatician de la Universitatea din Australia de Vest, spune că o astfel de ispravă ar fi asemănătorare cu cea în care Regele Arthur  ar scoate sabia Excalibur din piatră. O dovadă a dreptului de proprietate.

„Dacă vei demonstra că ești cine spui că ești, trebuie doar să dovedești că ai acea cheie (la bitcoin). Nu trebuie să-l cheltuiți, doar mutați-l dintr-un cont în altul.”, spune el, potrivit The Guardian.

Desigur, spune el, este posibil ca Wright sau Nakamoto (sau oricine ar fi el/ea/ei) să fi pierdut cheia respectivă.

Cine este Satoshi Nakamoto?

Până în 2010, Nakamato a fost activ online, discutând despre dezvoltarea bitcoin. El și-a publicat lucrările de la momentul concepției bitcoin, „cartea albă” bitcoin, în 2008. Nakamoto a împărtășit o mulțime din munca sa, apoi s-a retras în urmă cu puțin peste un deceniu, doar pentru a apărea ocazional.

De atunci, în întreaga lume, detectivi amatori și experți în computere și mulți alții au încercat să descopere cine a fost sau este Nakamoto. Pentru că cine a creat bitcoin este o persoană extrem de bogată, iar enigma este o poveste atrăgătoare.

În 2014, mass-media a identificat un om japonez-american Dorian Satoshi Nakamoto ca Nakamoto, din Los Angeles. Încolțit de reporteri în fața casei sale, bărbatul ușor buimac a spus că nu a auzit de bitcoin înainte de a fi contactat de mass-media.

În anul 2015, diverse rapoarte au indicat că australianul Craig Steven Wright, în vârstă de 45 de ani, este Nakamoto. Jurnaliştii au urmărit istoria online a lui Wright din 2008 şi au găsit diverse link-uri care sugerau că Wright era setat să lanseze o criptomonedă. Ba mai mult, ziariștii au mai găsit un e-mail care folosea numele Nakamoto, dar avea numărul de telefon al lui Wright.

Publicația The Guardian a raportat că e-mailul a discutat despre posibilitatea de a face lobby pe atunci senatorului australian Arthur Sinodinos cu privire la reglementarea bitcoin. Nakamoto a avut o altă apariție, spunând că nu era Wright.

S-au discutat și alte nume, inclusiv cel al antreprenorului Elon Musk. Acesta a negat orice legătură cu bitcoin. Oricine ar fi Nakamoto, este cineva care a extras o mulțime de bitcoin timpuriu și care acum este incredibil de bogat.

Foto: Wikipedia, Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot