Cine este Elon Musk? Cum a devenit cel mai bogat om din lume?

23.02.2021
Cine este Elon Musk? Cum a devenit cel mai bogat om din lume?

Elon Reeve Musk are 50 de ani și este una dintre cele mai bogate și mai influente persoane din lume. Născut pe data de 28 iunie 1971, în Pretoria, Africa de Sud, acesta are și cetățenia Statelor Unite ale Americii, dar și a Canadei. Cea mai mare parte a vieții sale a trăit-o în Statele Unite, unde se află și în prezent, reușind să inoveze acolo unde alții doar visau.

În decursul vieții, Elon Musk a fost fizician, inginer, designer și proiectant industrial, inventator și inovator, programator și creator de software, antreprenor tehnologic și filantrop. O carieră care dovedește geniul și viziunea omului, care vrea să schimbe lumea.

Viața lui Elon Musk

Musk s-a născut în Pretoria, una dintre cele trei capitale ale Africii de Sud. A studiat pentru o scurtă perioadă la Universitatea din oraș, însă, ulterior, la 17 ani s-a mutat în Canada la Queen’s University. Mintea sclipitoare a tânărului băiat începea să iasă la suprafață și s-a mutat la Universitatea din Pennsylvania, unde a reușit să obțină o diplomă în economie și fizică.

Aceasta este școala din Pretoria, Africa de Sud, unde a învățat Elon Musk

Mama sa este Maye Musk (născută Haldeman), un model și dietetician născut în Saskatchewan, Canada, dar crescut în Africa de Sud. Tatăl său este Errol Musk, un inginer electromecanic sud-african, pilot, marinar, consultant și dezvoltator imobiliar. Elon Musk are un frate mai mic, Kimbal, născut în 1972, și o soră mai mică, Tosca, născută în 1974. Bunicul său matern, Joshua Haldeman, era canadian de origine americană. Bunica sa paternă avea strămoși britanici și olandezi din Pennsylvania.

După ce părinții săi au divorțat în 1980, Musk a trăit mai mult cu tatăl său în suburbiile Pretoriei, o alegere pe care a făcut-o la 2 ani după separarea părinților și ulterior a regretat-o. Musk s-a înstrăinat de tatăl său, pe care l-a descris ca „o ființă umană teribilă… Aproape orice lucru rău la care te-ai putea gândi, l-a făcut”.

Cariera lui Elon Musk

Elon Musk a fost un copil incomod și introvertit, însă mintea sa sclipitoare a începea să iasă la suprafață, încă de la vârsta de 10 ani, când a învățat programare singur și a reușit să vândă codul unui joc video numit „Blastar” către revista PC and Office Technology pentru aproximativ 500 USD.

În anul 1995, a înființat împreună cu fratele său Kimbal compania de software web numită Zip2, pe care au vândut-o 4 ani mai târziu pentru 340 de milioane de dolari. Înainte să aibă succes, Musk nu-și putea permite un apartament și dormea pe canapeaua biroului. Compania își permitea, la început, un singur computer și, potrivit lui Musk, „site-ul web era activ în timpul zilei și îl codificam noaptea, 7 zile pe săptămână, tot timpul”. Din suma de 340 de milioane de dolari lui Elon Musk i-a revenit 22 de milioane, având 7% din companie.

Elon Musk prinde gustul afacerilor și înființează x.com, o bancă online care se unește cu Confinity în anul 2000, iar anul următor lansează PayPal. Compania este vândută un an mai târziu către cei de la eBay pentru $1.5 miliarde de dolari. Din această tranzacție, Musk primește 165 de milioane de dolari. În 2017, acesta a achiziționat domeniul X.com de la PayPal pentru o sumă nedivulgată, explicând că acesta are o valoare sentimentală pentru el.

Oamenii lucrează mai bine când ştiu UNDE vor să ajungă şi DE CE. (Elon Musk)

Cu 100 de milioane din vânzarea PayPal, inginerul pune bazele companiei Space Exploration Technologies sau SpaceX. Viziunea băiatului, născut în Pretoria, este de a cuceri spațiul și a coloniza Marte. Elon Musk vrea să ajungă acolo unde niciun om nu a ajuns până acum.

În anul 2003, este înființată compania Tesla Motors, iar un an mai târziu Musk decide să facă o investiție de 6,5 milioane de dolari în companie. Amprenta geniului sud-african se vede rapid, iar în anul 2006 este lansată prima mașină electrică Tesla. Între timp Musk devine director general al companiei. Anul 2008 a fost unul dintre cele mai grele din viața acestuia, când a fost aproape de faliment, însă a reușit să o scoate la capăt prin mai multe credite și împrumuturi.

Așa arată una dintre mașinile Tesla

 

În 2006, a ajutat la crearea „SolarCity”, o companie de servicii energetice solare. În 2015, Musk a înființat compania „OpenAI”, care dorește să promoveze „inteligența artificială prietenoasă„. După ce a scăpat de povara banilor, Musk creează și investește în tot felul de companii inovatoare. Astfel, în anul 2016, a co-fondat „Neuralink”, o companie de neurotehnologie concentrată pe dezvoltarea interfețelor creier-calculator, dar și „The Boring Company”, o companie de construcții în infrastructură și tunele.

Succesul lui Elon Musk este arătat de cifre, iar pe data de 7 ianuarie 2021 acesta a fost declarat cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 187 de miliarde de dolari. Acesta l-a surclasat pe fondatorul Amazon, Jeff Bezos, ce deţinea acest titlu încă din iulie 2015.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de la o eroare crasă
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de ...
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot