Ce sunt criptomonedele? Cum funcționează criptomonedele?

03.06.2021
Ce sunt criptomonedele? Cum funcționează criptomonedele?

Criptomonedele reprezintă un fel de monede digitale, virtuale, nebancare, care pot fi folosite pentru a realiza tranzacții financiare sau pentru a achiziționa bunuri și servicii. Cele mai cunoscute criptomonede de pe piață sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Dogecoin, Anacoin, SafeMoon etc.

Criptomonedele

În ultima perioadă, piața criptomonedelor a luat amploare, iar tot mai mulți oameni cu bani aleg să investească în aceste monede virtuale. Cel mai bun exemplu este afaceristul Elon Musk, care în urmă cu câteva luni a achiziționat Bitcoin în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Între timp, acesta a și vândut un procent destul de mare de Bitcoin din ultima achiziție.

Cum funcționează criptomonedele?

Marea problemă a criptomonedelor o reprezintă faptul că prețul lor variază foarte mult într-un timp foarte scurt. De aceea este indicat ca persoanele care vor să investească în acest sector să consulte un specialist.

Trebuie specificat de la bun început că o criptomonedă nu este o monedă electronică, iar acest lucru este foarte important de știut, fiindcă de multe ori se face o confuzie în acest sens. Moneda electronică nu este altceva decât varianta electronică a bancnotelor și monedelor, stocate pe un dispozitiv electronic.

Moneda electronică este o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică, potrivit art. 4 lit. f din Legea 127/2011 din România.

Criptomonedele folosesc protocoale proof-of-work pe bază de algoritmi de hashing. Cele mai utilizate se bazează pe algoritmul SHA-256, introdus de Bitcoin, și scrypt, cel mai utilizat, având cel puțin 480 de implementări confirmate. Alți algoritmi care sunt folosiți pentru proof-of-work includ CryptoNight, Blake, X11, și combinații, potrivit Wikipedia.org.

Ce sunt portofelele digitale și cum funcționează?

O persoană care vrea să cumpere criptomonede trebuie să își instaleze o aplicație software pe telefon sau pe computerul personal. Programul poate fi descărcat de pe anumite site-uri de specialitate, cum este de exemplu etoro.com. Astfel, se creează un cont privat cu o parolă unică, echivalentul unui cont bancar. Drept urmare, se realizează un portofel digital, iar utilizatorul poate să tranzacționeze diferite criptomonede.

Tranzacțiile sunt securizate cu ajutorul criptografiei. Fiecare portofel virtual va primi o „cheie privată”. Aceasta împiedică alterarea, modificarea tranzacției de către o altă persoană, acest lucru făcând ca tranzacțiile să fie extrem de sigure. Criptomonedele pot fi cumpărate, dar și create folosind un proces care se numește „minerit”.

Sunt dezvoltate mai multe sisteme dedicate pentru mineritul de criptomonede. Aceste dispozitive se numesc ASIC (Application Specific Integrated Circuit) și reprezintă niște circuite integrate cu cipuri programate în mod permanent și cu o aplicație integrată în cipurile respective. Două companii populare ce oferă instalații de minerit tip ASIC sunt Avalon Asics și Butterfly Labs, potrivit Wikipedia.org.

Ce este Bitcoin-ul?

Bitcoin (BTC) este cea mai cunoscută criptomonedă de pe piață, care a revoluționat felul în care funcționează industria financiară. Moneda virtuală a fost inventată, în anul 2008, de o persoană sau un grup de persoane sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto și a început să fie utilizată în 2009. Pe piață există peste 4.000 de criptomonede, însă cea mai importantă este de departe Bitcoin. La un moment dat această monedă virtuală ajunsese să coste și 50.000 de dolari.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi