Cine erau mamele eroine de pe vremea comunismului?

17.08.2022
Cine erau mamele eroine de pe vremea comunismului?

Vă spune ceva noțiunea de „mamă eroină”? Puțini dintre cei care nu s-au născut în comunism știu că avortul era interzis în România în timpul comunismului, drept pentru care populația țării a crescut semnificativ. Femeile primeau ordine oficiale dacă aveau mai mult de cinci sau zece copii. Așadar, cine erau, de fapt, „mamele eroine”?

Ce condiții trebuiau să împlinească femeile pentru a fi „mame eroine”?

Mamele care dădeau naștere la 10 sau mai mulți copii primeau un ordin în numele Prezidiului Marii Adunări Naționale de Consiliul de Stat. Pe lângă medalie, femeile primeau și 500 de lei pe lună, pentru a le ajuta cu creșterea copiilor. Titlul de „mamă eroină” era oferit doar dacă al zecelea copil împlinise un an și frații lui erau încă viață.

Originea ordinului vine din Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial. Pierderile au fost substanțiale pe durata conflictului, drept pentru care Stalin a dorit să crească populația țării sale cu orice preț. În România, acest titlu a fost adoptat în 1951, în urma Decretului 195.

Ce le îndemna statul pe mame să facă?

Creșterea viitorilor susținători ai comunismului era importantă pe atunci căci ei reprezentau fundația regimului. Conform Historia, Partidul Comunist le îndemna pe mamele din România să asculte și să accepte sfaturile conducătorilor, indiferent prin ce căi erau transmise. Spre exemplu, publicația „Drumul Femeii” din 1947 avea o secțiune intitulată „Zece  principii de bază pentru educarea copiilor”. De asemenea, mamele erau îndemnate să participe laactivitățile Partidului Comunist.

Vladimir Putin a revenit la titlul de „mamă eroină”

Președintele actual al Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care ordinul a fost reintrodus. Astfel, mamele care fie au născut, fie au adoptat 10 copii vor primi 16 mii de euro, mai exact un milion de ruble. Femeile vor primi și o medalia Ordinului, realizată din aur și diamante.

„Stabiliți titlul ‘Mamă eroină’ pentru mamele care sunt cetățeni ai Federației Ruse și care au născut și au crescut zece sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse” (Vladimir Putin)

Ultima acordare a ordinului a fost în noiembrie 1991, înaintea să cadă URSS-ul.

Sursă foto: Wikipedia 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot