Cine erau mamele eroine de pe vremea comunismului?

17.08.2022
Cine erau mamele eroine de pe vremea comunismului?

Vă spune ceva noțiunea de „mamă eroină”? Puțini dintre cei care nu s-au născut în comunism știu că avortul era interzis în România în timpul comunismului, drept pentru care populația țării a crescut semnificativ. Femeile primeau ordine oficiale dacă aveau mai mult de cinci sau zece copii. Așadar, cine erau, de fapt, „mamele eroine”?

Ce condiții trebuiau să împlinească femeile pentru a fi „mame eroine”?

Mamele care dădeau naștere la 10 sau mai mulți copii primeau un ordin în numele Prezidiului Marii Adunări Naționale de Consiliul de Stat. Pe lângă medalie, femeile primeau și 500 de lei pe lună, pentru a le ajuta cu creșterea copiilor. Titlul de „mamă eroină” era oferit doar dacă al zecelea copil împlinise un an și frații lui erau încă viață.

Originea ordinului vine din Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial. Pierderile au fost substanțiale pe durata conflictului, drept pentru care Stalin a dorit să crească populația țării sale cu orice preț. În România, acest titlu a fost adoptat în 1951, în urma Decretului 195.

Ce le îndemna statul pe mame să facă?

Creșterea viitorilor susținători ai comunismului era importantă pe atunci căci ei reprezentau fundația regimului. Conform Historia, Partidul Comunist le îndemna pe mamele din România să asculte și să accepte sfaturile conducătorilor, indiferent prin ce căi erau transmise. Spre exemplu, publicația „Drumul Femeii” din 1947 avea o secțiune intitulată „Zece  principii de bază pentru educarea copiilor”. De asemenea, mamele erau îndemnate să participe laactivitățile Partidului Comunist.

Vladimir Putin a revenit la titlul de „mamă eroină”

Președintele actual al Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care ordinul a fost reintrodus. Astfel, mamele care fie au născut, fie au adoptat 10 copii vor primi 16 mii de euro, mai exact un milion de ruble. Femeile vor primi și o medalia Ordinului, realizată din aur și diamante.

„Stabiliți titlul ‘Mamă eroină’ pentru mamele care sunt cetățeni ai Federației Ruse și care au născut și au crescut zece sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse” (Vladimir Putin)

Ultima acordare a ordinului a fost în noiembrie 1991, înaintea să cadă URSS-ul.

Sursă foto: Wikipedia 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 2 septembrie este cea de-a 245-a a calendarului gregorian și a 246-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
De ce spun italienii BOH? Ce înseamnă „Boh” în italiană?
De ce spun italienii BOH? Ce înseamnă „Boh” în italiană?
Fiecare limbă are particularitățile sale. Cu cât limba este vorbită de mai multe milioane de oameni, cu atât diferă mai mult de la o regiune la alta. La nivel global, 61,8 milioane de oameni... citește tot
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot