Cine erau mamele eroine de pe vremea comunismului?

17.08.2022
Cine erau mamele eroine de pe vremea comunismului?

Vă spune ceva noțiunea de „mamă eroină”? Puțini dintre cei care nu s-au născut în comunism știu că avortul era interzis în România în timpul comunismului, drept pentru care populația țării a crescut semnificativ. Femeile primeau ordine oficiale dacă aveau mai mult de cinci sau zece copii. Așadar, cine erau, de fapt, „mamele eroine”?

Ce condiții trebuiau să împlinească femeile pentru a fi „mame eroine”?

Mamele care dădeau naștere la 10 sau mai mulți copii primeau un ordin în numele Prezidiului Marii Adunări Naționale de Consiliul de Stat. Pe lângă medalie, femeile primeau și 500 de lei pe lună, pentru a le ajuta cu creșterea copiilor. Titlul de „mamă eroină” era oferit doar dacă al zecelea copil împlinise un an și frații lui erau încă viață.

Originea ordinului vine din Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial. Pierderile au fost substanțiale pe durata conflictului, drept pentru care Stalin a dorit să crească populația țării sale cu orice preț. În România, acest titlu a fost adoptat în 1951, în urma Decretului 195.

Ce le îndemna statul pe mame să facă?

Creșterea viitorilor susținători ai comunismului era importantă pe atunci căci ei reprezentau fundația regimului. Conform Historia, Partidul Comunist le îndemna pe mamele din România să asculte și să accepte sfaturile conducătorilor, indiferent prin ce căi erau transmise. Spre exemplu, publicația „Drumul Femeii” din 1947 avea o secțiune intitulată „Zece  principii de bază pentru educarea copiilor”. De asemenea, mamele erau îndemnate să participe laactivitățile Partidului Comunist.

Vladimir Putin a revenit la titlul de „mamă eroină”

Președintele actual al Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care ordinul a fost reintrodus. Astfel, mamele care fie au născut, fie au adoptat 10 copii vor primi 16 mii de euro, mai exact un milion de ruble. Femeile vor primi și o medalia Ordinului, realizată din aur și diamante.

„Stabiliți titlul ‘Mamă eroină’ pentru mamele care sunt cetățeni ai Federației Ruse și care au născut și au crescut zece sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse” (Vladimir Putin)

Ultima acordare a ordinului a fost în noiembrie 1991, înaintea să cadă URSS-ul.

Sursă foto: Wikipedia 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot