Cine a spus: „După mine, potopul!” și în ce context?

11.05.2018
Cine a spus: „După mine, potopul!” și în ce context?

Potopul este de cele mai multe ori asociat cu personajul biblic Noe și a sa arcă. În dicționar, potopul este definit ca fiind „o revărsare uriașă de ape care a devastat pământul” sau „ploaie torențială”. Totuși, cine a spus celebra propoziție „După mine, potopul!” și, mai ales, în ce context?

Nu se cunoaște cu exactitate cine a spus „După mine, potopul!”, însă nu sunt vehiculate decât două variante: fie Regele Franței Ludovic al XV-lea (1710-1774), fie una dintre celebrele sale amante, Jeanne-Antoinette Poisson, cunoscută sub denumirea de marchiza de Pompadour.

Varianta franțuzească a expersiei este ”Apres moi, le deluge” („După mine, potopul”) sau ”Apres nous, le deluge” („După noi, potopul”). Se pare că aceste cuvinte au fost folosite după bătălia de la Rossbach din anul 1757 pierdută de către armata regelui în favoarea austriecilor, care au recucerit Silezia. Marchiza, despre care se spune că avea o influență mare asupra lui Ludovic al XV-lea, i-ar fi spus conducătorului Franței aceste cuvinte. Însă, în ce context?

Cine a strigat „Evrika”, una dintre cele mai cunoscute interjecții din lume?

În acele vremuri, astronomul și matematicianul Pierre-Louis Moreau de Maupertuis (1698-1759) calculase, în mod eronat, că o cometă va lovi Terra și se vor produce inundații majore. Un adevărat potop. Informația ar fi ajuns și la curtea regală și marchiza de Pompadour era la curent cu faptul că în curând „vine sfârșitul lumii”. Tocmai de aceea ar fi folosit expresia cu pricina, întrucât indiferent de rezultatul bătăliei, nimic bun nu avea să mai urmeze.

Ulterior, a apărut varianta că Ludovic al XV-lea ar fi rostit aceste cuvinte. Expresia are o dublă semnificație: fie “dacă eu nu voi mai conduce ţara ca rege, atunci va veni haosul”, fie „dacă eu nu voi mai fi rege, ţara se va prăbuşi, dar nu îmi pasă”.

De unde vine expresia „a freca menta”?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot