Cine a împodobit primul brad de Crăciun în România?

18.11.2020
Cine a împodobit primul brad de Crăciun în România?

Istoria pomilor de Crăciun a început în Egiptul antic și în Roma și a continuat cu tradiția germană a brazilor luminați de lumânări adusă pentru prima dată în America în anii 1800.

Cu mult înainte de apariția creștinismului, plantele și copacii care rămâneau verzi tot anul au avut o semnificație specială pentru oameni în timpul iernii. Așa cum oamenii astăzi își decorează casele în timpul sezonului festiv cu pin, molid și brazi, popoarele antice atârnau ramuri veșnic verzi peste ușile și ferestrele lor. În multe țări, legendele spuneau că ramurile verzi țin departe vrăjitoarele, fantomele, spiritele rele și bolile.

În emisfera nordică, cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului cade pe 21 sau 22 decembrie și se numește solstițiul de iarnă. În trecut, oamenii credeau că soarele era un zeu și că iarna venea în fiecare an, deoarece zeul era bolnav și slăbit. Ei sărbătoreau solstițiul pentru că simboliza vindecarea zeului, iar atunci când plantele verzi creșteau din nou însemna întoarcerea verii și a zeului mult mai puternic.

Primul brad împodobit în România

În anul 1510, în Letonia a fost primul brad împodobit vreodată. După un deceniu, în 1521, prinţesa Helene de Mecklenburg a dus tradiţia în Franţa, după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans. Imediat după această dată, împodobirea bradului de Crăciun s-a răspândit în întreaga Europă.

Trei secole mai târziu, la curtea Regelui Carol I, a fost împodobit primul brad în România, potrivit evz.ro. Tradiția a fost preluată imediat de lumea bună a acelor timpuri și începând din acel an, în casele românilor, bradul împodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului.

Primul brad împodobit în România/ Credit foto: EVZ.ro

Brad împodobit cu mere roșii și dulciuri

În anul 1605, un brad împodobit a fost expus într-o piaţă publică, în Strasbourg. Acesta era decorat cu mere roșii și dulciuri. Primul brad împodobit așa cum se face în prezent, a fost în 1611, la Breslau, Polonia, de către ducesa Dorothea Sybille von Schlesien.

În America, tradiția brazilor împodobiți a fost adusă, la începutul anilor 1800, de germanii imigranți stabiliți în Pennsylvania. legalizarea brazilor împodobiți s-a făcut în statul Alabama, trei decenii mai târziu.

După inventarea instalaţiei electrice, brazii de Crăciun au devenit foarte populari. În anul 1895, Grover Cleveland, preşedintele Statelor Unite ale Americii a decorat bradul de la Casa Albă cu becuri colorate, iar această tradiție s-a răspândit imediat în toată ţara.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot