Cine a fost Zaraza? E adevărat că a sfârșit cu gâtul tăiat?

09.09.2020
Cine a fost Zaraza? E adevărat că a sfârșit cu gâtul tăiat?

„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește „Zaraza”. Totuși, cine a fost faimoasa Zaraza și cum a sfârșit focoasa femeie?

Cine a fost Zaraza?

Zaraza ar fi fost o brunetă focoasă cu ochi verzi, celebră în Bucureştiul interbelic. Zaraza a fost rodul unei iubiri pasagere dintre un boier grec stabilit pe meleaguri mioritice și o țigancă numită Didina.

Cristian Vasile, interpretul care a lansat frumoasa romanţă ”Zaraza”, ar fi cunoscut-o pe Zaraza la localul „Vulpea Roşie” de pe Lipscani. Unii au spus despre Zaraza, catalogată la vremea respectivă ca ar fi fost cea mai frumoasă femeie din București, că ar fi fost o doamnă de companie.

Cristian Vasile și frumoasa Zaraza ar fi avut o relație ce a durat aproximativ doi ani. Un alt lăutar celebru în acele vremuri, Zavaidoc, s-a îndrăgostit și el iremediabil de Zaraza care i-ar fi refuzat avansurile. Frumoasa țigancă și-a găsit sfârșitul în octombrie 1946, într-o seară în care Zaraza a ieşit să cumpere tabac pentru iubitul ei Cristian Vasile. Aceasta ar fi fost ucisă de un ţigan pe malul Dâmboviței care ar fi fost tocmit de Zavaidoc. Cum? Țiganul i-a tăiat Zarazei gâtul.

Cristian Vasile, artistul fără nume pe cruce

Legenda spune că, trist din cale afară, intepretul ar fi mâncat cenuşa Zarazei cu linguriţa. Ba mai mult, Cristian Vasile şi-ar fi turnat terebentină pe gât, ca să se omoare. Acesta n-a murit, însă i-au fost afectate corzile vocale.

Dacă Zaraza a murit de tânără, Cristian Vasile a trăit până în vara anului 1974. Artistul a decedat la vârsta de 66 de ani, după ce a suferit o paralizie a corzilor vocale și o boală de inimă. Se spune că a fost atât de afectat de faptul că a fost dat uitării de către public, încât Cristian Vasile a cerut să nu i se pună cruce inscipţionată cu nume pe mormânt. Solistul și-a dorit ca nimeni să nu cunoască povestea măririi şi decăderii lui.

Ascultă aici melodia Zaraza, a lui Cristian Vasile!

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot