De ce strada Lipscani poartă această denumire?

29.11.2018
De ce strada Lipscani poartă această denumire?

Cu siguranță, una dintre cele mai cunoscute străzi din București este strada Lipscani, situată în Centrul Vechi al Capitalei. Totuși, această arteră nu are o denumire deloc românească. De ce se numește astfel și care este legătura arterei cu orașul Leipzig din Germania?

Prima atestare documentară a străzii Lipscani, cunoscută la vremea respectivă ca „Ulița Mare”, are loc în anul 1589. Abia în 1750, strada este redenumită Lipscani.

Ei bine, denumirea străzii provine de la cuvântul „lipscan” care definește un negustor ce vindea pe piețele românești mărfuri (de obicei pânze și țesături) aduse de la Lipsca (Leipzig, Germania). Aici își dădeau întâlnire negustorii de pe „Bătrânul Continent”, fie că veneau din Turcia, Grecia sau din zona locuită de sârbi.

Unde a fost montat primul semafor din București și cum arăta?

Strada, situată în centrul Bucureștiului, capătă importanță deosebită pe vremea lui Constantin Brâncoveanu. Ulterior, sub domnia lui Șerban Cantacuzino se ridică pe partea dreaptă a străzii un han care va purta numele domnitorului și care va rezista până în 1880 când va fi dărâmat pentru a se ridica palatul Băncii Naționale.

La începutul secolului al XIX-lea a fost construit Hanul cu Tei, existent și azi, și care are înscris deasupra intrării, dăltuit în piatră, 1833, anul construcției. Tot în jurul anului 1800 s-au construit Hanul Zlătari, Hanul Greci sau Hanul Gabroveni, locații care astăzi nu mai există. Acestea erau de mare ajutor negustorilor care veneau să-și vândă marfa în București. 

Strada din București cu un singur număr

Interesant este că străzi cu numele de Lipscani nu există doar în București. Acestea pot fi găsite și orașe precum Slatina, Craiova sau Ploiești.

Astăzi, strada este asociată cu distracția, aici fiind foarte multe cluburi și restaurante, spre satisfacția turiștilor străini. 

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot