Cine a fost PRIMUL ROMÂN care A BĂUT CAFEA? Cum a reacționat când a gustat?

27.08.2020
Cine a fost PRIMUL ROMÂN care A BĂUT CAFEA? Cum a reacționat când a gustat?

Cafeaua este băută astăzi de milioane de români. Totuși, au existat vremuri în care cafeaua era o băutură necunoscută în spațiul carpato-danubiano-pontic. În mod hilar, documentele istorice păstrează detalii despre primul român care a băut cafea. Se întâmpla în anul 1504, la puțină vreme după domnia lui Ștefan cel Mare.

În anul 1504, logofătul lui Bogdan Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan ce Mare, Ion Tăutu, este trimis la Poartă să închine de bunăvoie Moldova. Cronicarul Ion Neculce și mai târziu presa din la București scrie despre felul în care a fost băută prima cafea de către un român.

Nu știa ce băutură e cafeaua

Episodul este descris într-o manieră de-a dreptul amuzantă.

„Cel dintâi român care a băut cafea a fost logofătul lui Bogdan Chiorul, Ion Tăutul. El a fost trimis de Vodă la Constantinopol, ca să închine Moldova turcilor. Stând cu vizirul la masă, i s’a adus cafea. Tăutu nu’şi putea da cu socoteală ce băutură e asta, aşa neagră, şi nici nu visa că ea e fierbinte. El vedea, că vizirul nu’şi bea cafeaua – vizirul aştepta să se mai răcească – și credea că Vizirul aşteaptă ca Tăutul să închine şi să bea înainte, ca oaspe ce era. Tăutul ridică ceaşca şi strigând: ‘Trăiască Măria Sa, Împăratul’, de-te cafeaua pe gât dintr’o sorbitură. Deodată sări în picioare, ars pe gât de cafea, şi strigă cât îl ţinură plămânii: ‘Trăiască Împăratul şi Vizirul’. El a strigat, fiindcă nu mai putea de arsură. Vizirul a rămas cu gura căscată, auzindu-l închinând cu glas aşa de tare. Bietul logofăt şi-o fi adus aminte multă vreme de ‘băutură Turcului’.” (se specifică în numărul din 15 ianuarie 1894 al revistei “Vatra”)

Logofătul Ioan Tăutu a murit în anul 1511, fiind înmormântat în pronaosul Bisericii „Sf. Nicolae” din Bălinești. Mai multe străzi din orașe ale României poartă numele logofătului Tăutu (București, Bacău, Galați, Ploiești).

Ioan Tautul

Ce este cafeaua?

Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cafeină și care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora).

Câți români beau cafea?

Un studiu efectuat în anul 2017 arată că, în medie, un român bea 2,4 cafele pe zi. Anual, un român consumă 2,3 kilograme de cafea. România pe locul 49 într-un clasament mondial al consumului de cafea.

Curiozități despre cafea:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot