Cine a fost Joseph Pulitzer, omul care a inspirat jurnalismul de pretutindeni?

09.08.2022
Cine a fost Joseph Pulitzer, omul care a inspirat jurnalismul de pretutindeni?

Premiile Pulitzer, cunoscute în întreaga lume, sunt echivalentul Oscarurilor în lumea presei și a literaturii. Dar cine a fost omul din spatele numelui acestor celebre premii?

Începuturile lui Pulitzer

Publicistul Joseph Pulitzer s-a născut pe 10 aprilie 1847 în localitatea maghiară Mako/Marău. Tatăl său era un comerciant de grâne evreu iar mama sa era de origine germană. Pulitzer a emigrat în Statele Unite ale Americii după ce moartea tatălui său a lăsat doar probleme financiare și s-a decis să se înroleze în cavaleria Uniunii. Era anul 1864, chiar în perioada în care tărâmul american era în plin Război Civil.

Joseph Pulitzer nu cunoștea limba engleză, dar a început să o studieze singur după terminarea războiului, când s-a mutat în St Louis, Missouri. Tot atunci a început să studieze și dreptul. El a avut câteva locuri de muncă mici, până a ajuns să lucreze în anul 1868 la ziarul german „Westliche Post” . Acesta era publicat în St Louis, Missouri și aparținea lui Carl Schurz, pe care Pulitzer l-a cunoscut în timp ce studia la bibloteca din St Louis.

Pulitzer a devenit cetățean american în 1867 și a ajuns în barou un an mai târziu. El a avut un parcurs impresionant, ajungând la 25 de ani editor al ziarului pentru care scria și în 1878 a devenit propietarul publicației. Pulitzer a colaborat cu patronul ziarului „Westliche Post”, iar astfel a apărut la 12 decembrie 1878 prima ediție din „St. Louis Post and Dispatch”. Conform Historia.ro, numele a fost scurtat în „The Post-Dispatch” și numărul paginilor s-a dublat de la 4 la 8. Tot în anul 1878, Joseph Pulitzer s-a căsătorit cu Kate Davis și au avut împreuna șapte copii.

Mottoul lui Joseph Pulitzer

Pentru Joseph Pulitzer, jurnalismul a fost totul. „Precizie! Concizie! Acuratețe!”, afirma jurnalistul când era întrebat despre cum ar trebui să fie prezentate faptele într-un articol. Cu toate acestea, Pulitzer și al său ziar au fost aruncați într-o rivalitate crâncenă cu o altă publicație: New York Journal.

Pentru a câștiga cititori, The Post-Dispatch și New York Journal au început să folosească titluri exagerate, menite să atragă atenția publicului. Văzând că nu se află pe un drum corect, Joseph Pulitzer a renunțat la această „luptă” atunci când a izbucnit războiul spaniol-american. Faimosul jurnalist a revenit la mottoul său inițial, motto după care s-a ghidat până la sfârșitul carieri.

Moartea jurnalistului și moștenirea sa

Joseph Pulitzer a încetat din viață în 1911 din cauza unei insuficiențe cardiace. El a donat două milioane de dolari pentru înființarea unei școli de Jurnalism la Universitatea Columbia, care a fost deschisă în 1912.

În memoria sa au fost înființate premiile Pulitzer, care au avut prima ediție în 1917. Acestea se țin an de an și în prezent există 21 de categorii pentru nominalizări.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot