Cine a fost Joseph Pulitzer, omul care a inspirat jurnalismul de pretutindeni?

09.08.2022
Cine a fost Joseph Pulitzer, omul care a inspirat jurnalismul de pretutindeni?

Premiile Pulitzer, cunoscute în întreaga lume, sunt echivalentul Oscarurilor în lumea presei și a literaturii. Dar cine a fost omul din spatele numelui acestor celebre premii?

Începuturile lui Pulitzer

Publicistul Joseph Pulitzer s-a născut pe 10 aprilie 1847 în localitatea maghiară Mako/Marău. Tatăl său era un comerciant de grâne evreu iar mama sa era de origine germană. Pulitzer a emigrat în Statele Unite ale Americii după ce moartea tatălui său a lăsat doar probleme financiare și s-a decis să se înroleze în cavaleria Uniunii. Era anul 1864, chiar în perioada în care tărâmul american era în plin Război Civil.

Joseph Pulitzer nu cunoștea limba engleză, dar a început să o studieze singur după terminarea războiului, când s-a mutat în St Louis, Missouri. Tot atunci a început să studieze și dreptul. El a avut câteva locuri de muncă mici, până a ajuns să lucreze în anul 1868 la ziarul german „Westliche Post” . Acesta era publicat în St Louis, Missouri și aparținea lui Carl Schurz, pe care Pulitzer l-a cunoscut în timp ce studia la bibloteca din St Louis.

Pulitzer a devenit cetățean american în 1867 și a ajuns în barou un an mai târziu. El a avut un parcurs impresionant, ajungând la 25 de ani editor al ziarului pentru care scria și în 1878 a devenit propietarul publicației. Pulitzer a colaborat cu patronul ziarului „Westliche Post”, iar astfel a apărut la 12 decembrie 1878 prima ediție din „St. Louis Post and Dispatch”. Conform Historia.ro, numele a fost scurtat în „The Post-Dispatch” și numărul paginilor s-a dublat de la 4 la 8. Tot în anul 1878, Joseph Pulitzer s-a căsătorit cu Kate Davis și au avut împreuna șapte copii.

Mottoul lui Joseph Pulitzer

Pentru Joseph Pulitzer, jurnalismul a fost totul. „Precizie! Concizie! Acuratețe!”, afirma jurnalistul când era întrebat despre cum ar trebui să fie prezentate faptele într-un articol. Cu toate acestea, Pulitzer și al său ziar au fost aruncați într-o rivalitate crâncenă cu o altă publicație: New York Journal.

Pentru a câștiga cititori, The Post-Dispatch și New York Journal au început să folosească titluri exagerate, menite să atragă atenția publicului. Văzând că nu se află pe un drum corect, Joseph Pulitzer a renunțat la această „luptă” atunci când a izbucnit războiul spaniol-american. Faimosul jurnalist a revenit la mottoul său inițial, motto după care s-a ghidat până la sfârșitul carieri.

Moartea jurnalistului și moștenirea sa

Joseph Pulitzer a încetat din viață în 1911 din cauza unei insuficiențe cardiace. El a donat două milioane de dolari pentru înființarea unei școli de Jurnalism la Universitatea Columbia, care a fost deschisă în 1912.

În memoria sa au fost înființate premiile Pulitzer, care au avut prima ediție în 1917. Acestea se țin an de an și în prezent există 21 de categorii pentru nominalizări.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot