Cine a fost conducătorul român care a abdicat pentru o femeie de 24 de ani?

22.06.2023
Cine a fost conducătorul român care a abdicat pentru o femeie de 24 de ani?

Foarte mulți conducătorii români în istorie au fost afemeiați și au avut numeroase aventuri amoroase, cu toate că erau căsătoriți. Unul dintre aceștia a abdicat pentru a se iubi cu o tânără de 24 de ani. Este vorba despre Petru al VI-lea Șchiopul.

Viața lui Petru al VI-lea Șchiopul

Petru al VI-lea Șchiopul s-a născut în anul 1537. Locația este necunoscută, însă, potrivit istoricilor, acesta a avut patru domnii în fruntea Moldovei. Prima urcare pe tron a avut loc cu ajutorul turcilor, în data de 11 iunie 1574 și a ținut până în 18 noiembrie 1577. Următoarele domnii au fost în perioadele 13 martie 1578 – 2 decembrie 1579, 31 decembrie 1582 – 9 februarie 1591 și 17 octombrie 1582 – 9 august sau 19 august 1591. Se poate spune fără echivoc că numărul mare de domnii arată instabilitatea pe care o aveau la acea vreme Principatele Române.

Conducătorul moldovean a avut o mare slăbiciune pentru femei și a avut tot felul de aventuri amoroase, deși era căsătorit cu o prințesă grecoaică, Maria Amiralis, cu care avea și un copil. Ba mai mult, pe când avea 60 de ani, Petru al VI-lea Șchiopul s-a îndrăgostit de o tânără care avea doar 24 de ani, pe nume Irina Botezata.

Cei doi au început o relație amoroasă,  iar după moartea soției sale totul a devenit oficial când domnitorul a decis să o ia de nevastă pe cea care îi fusese inițial amantă. Cuplul a avut un băiat, pe nume Ștefan. Ulterior, domnitorul a renunțat la tronul Moldovei pentru a-și trăi iubirea cu tânăra de 24 de ani.

Duminică seara, trei ceasuri, ne-am cununat cu mama lui Ștefan Vodă, anume Irina Botezata. Adevăr am zis, până sunt în țară să nu se spuie cuiva, să fie ascuns, să nu știe nimeni. Iar când voi fi ieșit în altă țară, atunci să știe toți cum că cununați suntem. Să știe toți!, se arată în însemnările lăsate de Petru Șchiopul, potrivit historia.ro.

Petru al VI-lea Șchiopul a murit în data de 1 iulie 1594, în localitatea Bolzano din nordul Italiei. Trebuie precizat că Petru Șchiopul a fost strănepotul lui Vlad Țepeș.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot