Cine a fost conducătorul român care a abdicat pentru o femeie de 24 de ani?

22.06.2023
Cine a fost conducătorul român care a abdicat pentru o femeie de 24 de ani?

Foarte mulți conducătorii români în istorie au fost afemeiați și au avut numeroase aventuri amoroase, cu toate că erau căsătoriți. Unul dintre aceștia a abdicat pentru a se iubi cu o tânără de 24 de ani. Este vorba despre Petru al VI-lea Șchiopul.

Viața lui Petru al VI-lea Șchiopul

Petru al VI-lea Șchiopul s-a născut în anul 1537. Locația este necunoscută, însă, potrivit istoricilor, acesta a avut patru domnii în fruntea Moldovei. Prima urcare pe tron a avut loc cu ajutorul turcilor, în data de 11 iunie 1574 și a ținut până în 18 noiembrie 1577. Următoarele domnii au fost în perioadele 13 martie 1578 – 2 decembrie 1579, 31 decembrie 1582 – 9 februarie 1591 și 17 octombrie 1582 – 9 august sau 19 august 1591. Se poate spune fără echivoc că numărul mare de domnii arată instabilitatea pe care o aveau la acea vreme Principatele Române.

Conducătorul moldovean a avut o mare slăbiciune pentru femei și a avut tot felul de aventuri amoroase, deși era căsătorit cu o prințesă grecoaică, Maria Amiralis, cu care avea și un copil. Ba mai mult, pe când avea 60 de ani, Petru al VI-lea Șchiopul s-a îndrăgostit de o tânără care avea doar 24 de ani, pe nume Irina Botezata.

Cei doi au început o relație amoroasă,  iar după moartea soției sale totul a devenit oficial când domnitorul a decis să o ia de nevastă pe cea care îi fusese inițial amantă. Cuplul a avut un băiat, pe nume Ștefan. Ulterior, domnitorul a renunțat la tronul Moldovei pentru a-și trăi iubirea cu tânăra de 24 de ani.

Duminică seara, trei ceasuri, ne-am cununat cu mama lui Ștefan Vodă, anume Irina Botezata. Adevăr am zis, până sunt în țară să nu se spuie cuiva, să fie ascuns, să nu știe nimeni. Iar când voi fi ieșit în altă țară, atunci să știe toți cum că cununați suntem. Să știe toți!, se arată în însemnările lăsate de Petru Șchiopul, potrivit historia.ro.

Petru al VI-lea Șchiopul a murit în data de 1 iulie 1594, în localitatea Bolzano din nordul Italiei. Trebuie precizat că Petru Șchiopul a fost strănepotul lui Vlad Țepeș.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot