Cine a fost „Captain Morgan”, corsarul care dă numele cunoscutului brand de rom?

16.09.2021
Cine a fost „Captain Morgan”, corsarul care dă numele cunoscutului brand de rom?

Se spune că bărbații adevărați beau rom, iar cei care consumă această populară băutură sunt familiarizați cu brandul „Captain Morgan”.

Dar, cine a fost tipul cu rânjetul diabolic care apare pe eticheta sticlelor de rom și cine se află în spatele imaginii căpitanului Morgan pe care îl știm cu toții?

Căpitanul Morgan era un marinar nepriceput

Henry Morgan, cel mai temut corsar al secolului al XVII-lea

 

Povestea căpitanului începe în secolul al XVII-lea. Deși există foarte puține date biografice despre căpitanul Morgan, se crede că acesta s-a născut în orășelul Monmouth din Țara Galilor în jurul anului 1635 și a primit numele Henry.

Despre tatăl său, Robert, se spune că era un agricultor galez din Penkarne, comitatul Monmouthshire. Mama căpitanului, Anna Petronella, ar fi fost originară din comuna Pöllnitz, landul german Turingia. Aceste date nu au fost dovedite niciodată cu documente, ci au fost transmise pe cale orală.

Legenda spune că Henry Morgan a fost un strateg iscusit, dar un marinar nepriceput transformat în timp într-unul dintre cei mai temuți corsari ai vremii.

Deși a întreprins din Jamaica numeroase acțiuni piraterești împotriva corăbiilor spaniole care navigau în Golful Mexic și în Marea Caraibilor între anii 1660 și 1670, pirații galezi conduși de el nu au obținut nici o victorie semnificativă.

Captain Morgan, făcut cavaler de regele Carol al II-lea al Angliei

În iulie 1668, Morgan ajunsese să aibă sub comanda sa o flotă de 36 de corăbii și circa 1.800 de pirați. El a prădat orașul Porto Bello, al treilea cel mai important oraş spaniol din Lumea Nouă, din ordinul lui Sir Thomas Modyford, guvernatorul insulei Jamaica.

Conform documentelor vremii pirații lui Morgan au suferit pierderi neînsemnate, iar valoarea prăzii a fost uriașă.

O altă acțiune plină de neprevăzut a fost raidul asupra fortului „La Barra”, principala apărare a lacului Maracaibo (din actuala Venezuela), din 1669, unde Morgan a învins forțe spaniole net superioare.

Doi ani mai târziu a atacat și a cucerit istmul Panama. Prada nu mai a fost atât de bogată pe cât se aştepta Morgan deoarece oficialităţile oraşului îmbarcaseră din vreme mare parte din tezaur la bordul unor nave ancorate în portul Panama.

Atacul piraților lui Morgan asupra istmului Panama

 

La reîntoarcerea lui în Jamaica, Morgan a fost arestat de guvernatorul Modyford deoarece Anglia și Spania încheiaseră cu un an înainte un tratat de pace de care el nu avea habar.

De altfel, în 1672, când a fost trimis la Londra pentru a fi judecat, Morgan a spus în apărarea lui că nu era la curent cu semnarea tratatului și a scăpat. Mai mult, a fost ridicat la rang de cavaler în 1674 de către regele Carol al II-lea al Angliei și trimis în Jamaica în calitate de guvernator, funcție deținută timp de șapte ani.

Sir Henry Morgan a murit în august 1688 cu rinichii afectaţi de alcoolismul de care suferea. A fost înmormântat în cimitirul Palisadoes, aflat acum sub ape după devastatorul cutremur care a afectat Port Royal în 1692.

Cine a desenat logo-ul „Captain Morgan”?

Logo-ul romului „Captain Morgan” desenat de Don Maitz

 

Cel care se află în spatele imaginii căpitanului Morgan de pe sticlele de rom este Don Maitz, un celebru artist american specializat în science-fiction. Acesta a câștigat de două ori premiul Hugo, cea mai înaltă distincție pe care o poate obține un artist din domeniul său.

Compania „Captain Morgan Rum” a fost fondată în 1944 de canadienii de la  Seagram Ltd. după ce aceștia au cumpărat drepturile de a produce o rețetă de rom condimentat de la o farmacie jamaicană condusă de frații Levy.

Având nevoie de un nume de marcă atrăgător pentru brandul lor recent dobândit, Seagrams a optat să-l numească după temutul pirat care și-a făcut un nume în Jamaica.

Don Maitz a devenit cu adevărat cunoscut după ce Seagram i-a cerut să deseneze eticheta sticlei de rom pe care o știm cu toții și care îl are în prim-plan pe căpitanul Morgan.

De asemenea, considerat unul dintre cei mai pirați din istorie, Morgan a inspirat numeroase cărţi şi filme celebre. Romanul lui Rafael Sabatini, „Căpitanul Blood”, a fost inspirat în mare parte de cariera lui Morgan. Adaptarea din 1935 avea să-l transforme pe Errol Flynn într-un star al cinematografiei.

Romanul de debut al lui John Steinbeck, „Cupa de aur”, publicat în 1929, îl are drept personaj principal pe Henry Morgan.

Căpitanul Morgan este o legendă în Caraibe mărturie stând locurile care sunt denumite după el: Morgan’s Valley din Jamaica și Morgan’s Cave de pe insula de corali San Andres.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot