De ce Canalul Panama a avut un rol determinant în dezvoltarea regiunii?

01.04.2021
De ce Canalul Panama a avut un rol determinant în dezvoltarea regiunii?

Canalul Panama, din America Centrală, face legătura între Golful Panama din cadrul Oceanului Pacific cu Marea Caraibelor şi Oceanul Atlantic. Construcția acestui proiect a reprezentat o mega-inginerie, a vremii respective, și a ajutat la dezvoltarea regiunii și navigației pe apă în zonă.

Canalul Panama a scurtat mult călătoriile navelor în zonă, făcându-le mai sigure, deoarece nu mai trebuiau să treacă pe drumul periculos prin Pasajul Drake şi Capul Horn. Pentru a înțelege importanța acestui proiect, se poate observa doar din faptul că o navă care pleacă de la New York către San Francisco, dacă trece prin canal, parcurge în total 9.500 km, mult sub distanţa de 22.500 km pe care o presupunea ruta ocolitoare pe la Capul Horn.

Cum a fost construit Canalul Panama?

Proiectul Canalului Panama a fost puse pe hârtie la începutul secolului al XVI-lea, însă construcția propriu-zisă a început în anul 1880, sub conducerea francezului Ferdinand de Lesseps. A fost o primă tentativă de realizare a proiectului, care însă a eșuat. Canalul a fost terminat de Statele Unite ale Americii și a fost dat în folosință în anul 1914.

Canalul e format din două lacuri artificiale, câteva canale artificiale şi trei seturi de ecluze. Un alt lac artificial, Lacul Alajuela, are rol de rezervor pentru canal. Acesta are o lungime de 77 de km, iar la construcția lui au apărut multe probleme. Oamenii care au lucrat la canal s-au îmbolnăvit de malarie și febră galbenă, iar alții au pierit sub masivele alunecări de teren. Potrivit datelor istorice, se estimează că nu mai puțin de 27.500 de muncitori au murit, până la finalizarea construcției.

Importanța Canalului Panama

De la deschiderea sa, în anul 1914, Canalul Panama a fost un adevărat succes. În prezent, acesta este indispensabil pentru navigația în zonă. Conform datelor oficiale, canalul este traversat în fiecare an de 14.000 de nave, transportând mai mult de 20.378 milioane de tone de marfă. Canalul este traversat zilnic de iahturi private mici, precum și de nave comerciale destul de mari. Dimensiunea maximă a vaselor care pot folosi canalul este cunoscută sub numele de „Panamax”, însă în ultima perioadă această limită este depășită de de tot mai multe nave moderne, ele fiind cunoscute ca nave „post-Panamax”. Trecerea canalului, de la un punct la altul, de o navă comercială obișnuită se face în aproximativ 9 ore.

Foto: Wikipedia și geografilia.blogspot.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot