De ce Canalul Panama a avut un rol determinant în dezvoltarea regiunii?

01.04.2021
De ce Canalul Panama a avut un rol determinant în dezvoltarea regiunii?

Canalul Panama, din America Centrală, face legătura între Golful Panama din cadrul Oceanului Pacific cu Marea Caraibelor şi Oceanul Atlantic. Construcția acestui proiect a reprezentat o mega-inginerie, a vremii respective, și a ajutat la dezvoltarea regiunii și navigației pe apă în zonă.

Canalul Panama a scurtat mult călătoriile navelor în zonă, făcându-le mai sigure, deoarece nu mai trebuiau să treacă pe drumul periculos prin Pasajul Drake şi Capul Horn. Pentru a înțelege importanța acestui proiect, se poate observa doar din faptul că o navă care pleacă de la New York către San Francisco, dacă trece prin canal, parcurge în total 9.500 km, mult sub distanţa de 22.500 km pe care o presupunea ruta ocolitoare pe la Capul Horn.

Cum a fost construit Canalul Panama?

Proiectul Canalului Panama a fost puse pe hârtie la începutul secolului al XVI-lea, însă construcția propriu-zisă a început în anul 1880, sub conducerea francezului Ferdinand de Lesseps. A fost o primă tentativă de realizare a proiectului, care însă a eșuat. Canalul a fost terminat de Statele Unite ale Americii și a fost dat în folosință în anul 1914.

Canalul e format din două lacuri artificiale, câteva canale artificiale şi trei seturi de ecluze. Un alt lac artificial, Lacul Alajuela, are rol de rezervor pentru canal. Acesta are o lungime de 77 de km, iar la construcția lui au apărut multe probleme. Oamenii care au lucrat la canal s-au îmbolnăvit de malarie și febră galbenă, iar alții au pierit sub masivele alunecări de teren. Potrivit datelor istorice, se estimează că nu mai puțin de 27.500 de muncitori au murit, până la finalizarea construcției.

Importanța Canalului Panama

De la deschiderea sa, în anul 1914, Canalul Panama a fost un adevărat succes. În prezent, acesta este indispensabil pentru navigația în zonă. Conform datelor oficiale, canalul este traversat în fiecare an de 14.000 de nave, transportând mai mult de 20.378 milioane de tone de marfă. Canalul este traversat zilnic de iahturi private mici, precum și de nave comerciale destul de mari. Dimensiunea maximă a vaselor care pot folosi canalul este cunoscută sub numele de „Panamax”, însă în ultima perioadă această limită este depășită de de tot mai multe nave moderne, ele fiind cunoscute ca nave „post-Panamax”. Trecerea canalului, de la un punct la altul, de o navă comercială obișnuită se face în aproximativ 9 ore.

Foto: Wikipedia și geografilia.blogspot.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot