Cinci avantaje ale muncii de acasă. De ce să lucrezi la distanță?

13.08.2021
Cinci avantaje ale muncii de acasă. De ce să lucrezi la distanță?

Pe măsură ce munca la distanță devine o normalitate și cercetarea pe această temă crește, iată câteva avantaje ale muncii de acasă.

În timp „work from home” include unele avantaje destul de evidente, cum ar fi nevoia redusă de a călători și posibilitatea unui program de lucru mai flexibil, studiile au arătat, de asemenea, câteva constatări mai surprinzătoare, cum ar fi creșterea productivității.

Cinci avantaje ale muncii de acasă

Avantajele muncii de acasă sunt numeroase și pe măsură ce înțelegem aceste avantaje, crește și popularitatea muncii la distanță. La urma urmei, este de înțeles că angajatorii ar dori să valorifice orice beneficii, în timp ce pentru angajați lucrul de acasă poate fi o alternativă atrăgătoare la viața de zi cu zi a jobului.

Munca la distanță este încă un fenomen relativ nou. Din 2007 până în 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, s-a estimat că munca la domiciliu a crescut cu 159%. Ca o consecință a acestui fapt, mulți indivizi care lucrează de acasă (și angajatorii lor) se bucură de câteva avantaje.

1. Nevoia redusă de deplasare

Pentru angajați, unul dintre cele mai evidente beneficii ale muncii de acasă este nevoia redusă de a se deplasa. Acest lucru se datorează faptului că munca la distanță elimină mersul zilnic la și de la serviciu, ceea ce poate economisi o cantitate semnificativă de timp pe parcursul unei săptămâni obișnuite, în timp ce tehnologia utilizată poate ajuta și la reducerea altor călătorii de afaceri. Iar în marile orașe, acest lucru este mană cerească.

Călătoria redusă are apoi o serie de efecte potențiale, cum ar fi nivelul mai mic de stres. Angajații pot valorifica acest lucru în continuare stând puțin mai mult în pat dimineața, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Lipsa călătoriilor poate oferi, de asemenea, mai mult timp pentru a finaliza sarcinile legate de muncă, deoarece angajații câștigă ceva timp suplimentar în timpul zilei obișnuite.

Între timp, pentru angajatori, mai puțini angajați care se deplasează către un spațiu de lucru fizic pot ajuta la evitarea supraaglomerării și pot reduce dimensiunea spațiilor necesare pentru a funcționa eficient.

2. O mai mare flexibilitate a muncii

Un alt avantaj cheie al muncii de acasă este flexibilitatea mai mare, nu numai în ceea ce privește exact locul în care îți desfășori sarcinile zilnice de lucru, ci și în ceea ce privește timpul în care începi și timpul în care termini. În unele cazuri, este posibil să descoperiți că aveți flexibilitatea de a lucra mai mult într-o zi, pentru a lucra cu ore reduse a doua zi.

Flexibilitatea de a lucra din sufragerie, dormitor sau camera de studiu poate fi excelentă pentru confortul personal, la fel ca și programul de lucru flexibil. Totuși, aveți nevoie și de o anumită structură și rutină, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Din acest motiv, indiferent de orele pe care le alegeți, se recomandă adesea să încercați să fiți cât mai consecvenți de la o zi la alta, astfel încât să obțineți suficient timp pentru a vă odihni și a vă recupera.

3. Beneficii de productivitate

Pentru angajatori, unul dintre cele mai surprinzătoare beneficii ale muncii de acasă poate fi creșterea productivității. Deși poate părea logic că munca la distanță va duce la amânare, din cauza lipsei de supraveghere, un studiu Ctrip a constatat că angajații care lucrau de acasă erau mai productivi decât cei care intrau la birou ca de obicei.

Există o serie de explicații potențiale pentru acest lucru, inclusiv o reducere a numărului de distrageri de la colegii de muncă. De asemenea, poate exista un sentiment predominant că munca desfășurată de acasă va fi în cele din urmă supusă suspiciunii și controlului. Între timp, teama că privilegiile de muncă de la domiciliu ar putea fi revocate pot servi drept motivație.

Un alt mare beneficiu al productivității de a lucra de acasă este legat de boală. De obicei, dacă un angajat intră în birou cu o boală, există riscul ca boala să se răspândească, rezultând absența de la mai multe persoane în același timp. Munca de acasă împiedică această răspândire și permite, de asemenea, lucrătorilor care nu sunt grav bolnavi să continue să lucreze.

4. Oportunități de a economisi bani

Atât angajații, cât și angajatorii au, de asemenea, oportunități de a economisi bani prin inițiative de lucru la domiciliu. Dacă sunteți angajat, economiile pot include totul, de la benzină sau costurile de transport public asociate cu naveta dvs. zilnică, până la economisirea prânzurilor și a colecțiilor de strângere de fonduri la locul de muncă organizate de colegi.

 

Dacă sunteți angajator, a permite oamenilor să lucreze de acasă vă poate ajuta să reduceți unele dintre costurile asociate biroului sau spațiului de lucru. Cu toate acestea, unele dintre aceste economii pot fi resimțite doar pe termen mai lung, deoarece pot exista anumite investiții inițiale necesare pentru a permite transparența la distanță, cum ar fi furnizarea angajaților cu laptopuri și alte echipamente esențiale.

5. Mai puține bariere de angajare

În cele din urmă, un beneficiu major al muncii la distanță este eliminarea unora dintre barierele de angajare care altfel ar exista, iar cel mai evident exemplu în acest sens este legat de locația fizică sau distanța.

Atunci când prezența la birou este obligatorie, un angajat trebuie să locuiască în imediata apropiere a locului de muncă, deoarece va trebui să se deplaseze la și de la birou în fiecare zi. Aceasta înseamnă că aceștia trebuie fie să fie dispuși să se mute, fie să caute un loc de muncă aproape de casă. Pentru angajatori, desigur, acest lucru înseamnă, de asemenea, un portofoliu larg de CV-uri din care să aleagă.

Cu toate acestea, atunci când tehnologia devine normă, această barieră nu mai este la fel de relevantă. Angajatorii pot căuta să găsească angajați din întreaga lume, iar oamenii pot găsi de lucru și în alte părți ale lumii.

Așadar, munca de acasă poate fi benefică atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, mai ales atunci când aceștia au conștientizarea potențialelor avantaje și a modului de valorificare a acestora.

Foto: Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Unde este mormântul Fecioarei Maria?
Unde este mormântul Fecioarei Maria?
Unul dintre cele mai cunoscute morminte din lumea creștină este Mormântul Sfânt de la Ierusalim situat în Biserica Sfântului Mormânt. Totuși, un mormânt la fel de important este cel al... citește tot
Ciolacu și Gâdea, amuzați de o glumă făcută de redacția Shtiu.ro
Ciolacu și Gâdea, amuzați de o glumă făcută de redacția Shtiu.ro
Premierul Marcel Ciolacu a fost invitat la Antena 3 la cea de-a patra dezbatere cu candidații la alegerile prezidențiale. După Elena Lasconi, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană, a venit rândul... citește tot
Cum l-a ascuns Ceauşescu pe cel mai vânat terorist al acelor timpuri: Carlos Şacalul?
Cum l-a ascuns Ceauşescu pe cel mai vânat terorist al acelor timpuri: Carlos Şacalul?
Despre venezueleanul Ilici Ramirez Sanchez, zis „Carlos Şacalul”, s-au scris sute de mii de pagini în anii ’70 și anii ’80. De fapt, Carlos Șacalul devenise unul dintre cei mai căutați... citește tot