Cele mai comune minciuni pe care le spunem sau le auzim zilnic

23.02.2022
Cele mai comune minciuni pe care le spunem sau le auzim zilnic

Adesea nu ne place să ne asociem cu oameni care mint, dar de fapt, toți mințim din când în când. Minciunile îmbracă toate formele, de la omisiunea detaliilor până la minciuni totale.

Este aproape rezonabil să spunem că minciuna este instinctivă, deoarece chiar și copiii mici mint fără să-și dea seama. Oricât de obișnuit este să ascunzi adevărul, este totuși considerat un comportament nepoliticos. A fi mințit poate fi frustrant și deseori rupe legătura de încredere dintre două persoane, provocând probleme în relație.

Motivele comune pentru care oamenii spun minciuni

Auto-apărare. Mulți oameni mint pentru că vor să se protejeze de o situație sau un conflict neplăcut. Copiii mici mint pentru a se asigura că nu au probleme. Copiii mint pentru a evita consecințele neplăcute sau pedepsele. Adulții fac la fel.

Minciuni pentru a evita rănirea sentimentelor. Unii oameni care mint adesea o fac cu bune intenții. Acestea se numesc „minciuni albe” sau minciuni care apar atunci când persoana vrea să evite să provoace durere altcuiva.

Un soț poate minți pentru a cruța sentimentele soției sale, sau un tată poate minți pentru a evita lacrimile copilului său. Un exemplu de minciună albă obișnuită este: „Da, dragă, rochia aceea pare grozavă”.

Pentru unii, o minciună albă nu este altceva decât un motiv sau o scuză, mai degrabă decât un neadevăr, scrie Everyday Health.

Protejarea propriilor sentimente. În timp ce unii oameni care mint vor să protejeze sentimentele altora și să scutească durerea sau rănirea cuiva, mulți oameni mint pentru a-și proteja propriile sentimente, stima de sine, încrederea în sine sau alte emoții personale.

O femeie care spune: „Oricum nu am vrut acea slujbă”, când chiar a vrut-o, minte pentru a se proteja. Un copil care strigă: „Te urăsc!” poate încerca să se protejeze de a se simți rănit sau să-i respingă pe alții înainte de a fi respins.

Pentru a păstra un secret. Unele minciuni sunt inventate pentru a păstra un secret, de exemplu petrecerea surpriză de o zi de naștere sau… Moș Crăciun :). O mulțime de oameni mint despre locația în care au mers sau produsepe pe care le-au cumparat, cu buna intenție de a păstra un aspect de surpriză.

De cele mai multe ori, minciunile sunt evidente. O adolescentă poate ști că mama ei a ieșit, dar ceva despre scuza mamei ei stimulează suspiciunea. Când adevărul iese la iveală și adolescentul primește un cadou frumos pentru o ocazie specială, minciuna este în multe cazuri iertată și uitată.

Minciunile comune pe care le spunem toți

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot