Cele mai comune minciuni pe care le spunem sau le auzim zilnic

23.02.2022
Cele mai comune minciuni pe care le spunem sau le auzim zilnic

Adesea nu ne place să ne asociem cu oameni care mint, dar de fapt, toți mințim din când în când. Minciunile îmbracă toate formele, de la omisiunea detaliilor până la minciuni totale.

Este aproape rezonabil să spunem că minciuna este instinctivă, deoarece chiar și copiii mici mint fără să-și dea seama. Oricât de obișnuit este să ascunzi adevărul, este totuși considerat un comportament nepoliticos. A fi mințit poate fi frustrant și deseori rupe legătura de încredere dintre două persoane, provocând probleme în relație.

Motivele comune pentru care oamenii spun minciuni

Auto-apărare. Mulți oameni mint pentru că vor să se protejeze de o situație sau un conflict neplăcut. Copiii mici mint pentru a se asigura că nu au probleme. Copiii mint pentru a evita consecințele neplăcute sau pedepsele. Adulții fac la fel.

Minciuni pentru a evita rănirea sentimentelor. Unii oameni care mint adesea o fac cu bune intenții. Acestea se numesc „minciuni albe” sau minciuni care apar atunci când persoana vrea să evite să provoace durere altcuiva.

Un soț poate minți pentru a cruța sentimentele soției sale, sau un tată poate minți pentru a evita lacrimile copilului său. Un exemplu de minciună albă obișnuită este: „Da, dragă, rochia aceea pare grozavă”.

Pentru unii, o minciună albă nu este altceva decât un motiv sau o scuză, mai degrabă decât un neadevăr, scrie Everyday Health.

Protejarea propriilor sentimente. În timp ce unii oameni care mint vor să protejeze sentimentele altora și să scutească durerea sau rănirea cuiva, mulți oameni mint pentru a-și proteja propriile sentimente, stima de sine, încrederea în sine sau alte emoții personale.

O femeie care spune: „Oricum nu am vrut acea slujbă”, când chiar a vrut-o, minte pentru a se proteja. Un copil care strigă: „Te urăsc!” poate încerca să se protejeze de a se simți rănit sau să-i respingă pe alții înainte de a fi respins.

Pentru a păstra un secret. Unele minciuni sunt inventate pentru a păstra un secret, de exemplu petrecerea surpriză de o zi de naștere sau… Moș Crăciun :). O mulțime de oameni mint despre locația în care au mers sau produsepe pe care le-au cumparat, cu buna intenție de a păstra un aspect de surpriză.

De cele mai multe ori, minciunile sunt evidente. O adolescentă poate ști că mama ei a ieșit, dar ceva despre scuza mamei ei stimulează suspiciunea. Când adevărul iese la iveală și adolescentul primește un cadou frumos pentru o ocazie specială, minciuna este în multe cazuri iertată și uitată.

Minciunile comune pe care le spunem toți

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot