Ce tradiții există de Crăciun în România?

20.12.2023
Ce tradiții există de Crăciun în România?

Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului, aduce în fiecare an bucurie și o serie de tradiții specifice în casele creștinilor, iar în România, aceste obiceiuri au o istorie bogată și diversificată. De la Ignat și umblatul cu capra până la colindele care vestesc venirea Mântuitorului, iată câteva dintre cele mai îndrăgite și autentice tradiții de Crăciun în țara noastră.

Tradiții de Crăciun

Începând cu data de 20 decembrie, Ignatul marchează intrarea în sărbătorile de iarnă, o perioadă plină de tradiții în România. Umblatul cu capra, țurca sau brezaia, măști cu cap de animal, toate au menirea de a aduce rodnicie recoltelor și bunăstare animalelor din gospodărie. Această tradiție, împărtășită de comunitățile rurale, aduce o notă de autenticitate sărbătorilor de iarnă.

În noaptea de 23 spre 24 decembrie, în unele regiuni ale țării, se organizează masa de ajun, dedicată sufletelor morților. Alimentele de post sunt puse la masă, iar preotul este invitat să le guste și să le binecuvânteze, consolidând astfel legătura dintre tradiția religioasă și cea culturală.

Colindele de Crăciun sunt, fără îndoială, una dintre cele mai răspândite tradiții în preajma sărbătorilor. Credința populară spune că Dumnezeu a adus colindele pe pământ pentru a ne elibera de păcate. Colindătorii sunt răsplătiți cu diverse daruri, de la covrigi și mere la nuci și turte specifice, denumite „scutecele lui Hristos”. În ultima perioadă, aceștia primesc și bani, adăugând o notă modernă acestei tradiții străvechi.

Obiceiuri de sărbători

În Moldova, păstrarea luminii este o tradiție iubită și veche, în legătură strânsă cu solstițiul de iarnă. În seara de ajun, bușteni sunt aprinși într-un rug pentru a menține cât mai mult lumina, simbolizând lupta împotriva întunericului și a frigului.

Superstițiile și obiceiurile legate de Crăciun continuă să coloreze sărbătoarea. Astfel, se spune că în ajunul Crăciunului nu se aruncă gunoiul afară și nu se împrumută lucruri. Fetele nemăritate au obiceiul de a pune bucăți mici din preparatele pregătite pentru Crăciun la fereastră, sperând să-și vadă ursiții în vis.

Moș Ajun și Moș Crăciun, personaje carismatice cu bărbi albe ca zăpada, aduc bucurie și cadouri copiilor. Tradiția spune că Maica Domnului, înainte de a naște, a cerut adăpost lui Moș Ajun, care, fiind sărac, a îndrumat-o către Moș Crăciun. Acesta era stăpânul staulului în care au stat Iosif și Maria. Ba mai mult, legenda spune că soția lui Moș Crăciun a ajutat-o pe Maria să îl nască pe Iisus Hristos.

Până la Bobotează, copiii umblă cu Steaua, purtând o coroană colorată și colindând. Vicleimul sau Irozii aduce în scenă nașterea lui Hristos și șiretenia lui Irod. Sărbătorirea Crăciunului este asociată cu mese bogate, ascultarea colindelor și, în unele regiuni, cu obiceiul de a mânca pește la micul dejun, pentru a fi sprinteni în perioada următoare.

Tradițiile religioase, obiceiurile populare și atmosfera caldă și plină de bucurie fac din Crăciun o sărbătoare de neuitat în România și nu numai. Fiecare tradiție aduce cu ea povestea și farmecul său, contribuind la crearea unei atmosfere magice în această perioadă specială a anului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot