Ce sunt rapanele? Care este diferența dintre rapane și stridii? Cum arată rapanele?

07.09.2020
Ce sunt rapanele? Care este diferența dintre rapane și stridii? Cum arată rapanele?

În România, la Marea Neagră oamenii mănâncă o crustacee numită „rapană”, care uneori se poate traduce prin „stridie” mai ales atunci când întreabă străinii.

Ce sunt rapanele?

Rapanele sunt cochilii în formă de spirală alungite, dar care nu seamănă cu cochiliile de stridii plate și groase din Australia. Acestea sunt indigene în mările din Orientul îndepărtat, dar au fost cumva importate în Marea Neagră.

În primul rând, oamenii din jurul Mării Negre nu le-au folosit prea mult. În anul 1948, pe malul rusesc, a fost semnalat primul recif de rapane, iar 15 ani mai târziu acestea au apărut și pe litoralul românesc.

Valurile au adus cojile la țărm și acestea au fost transformate în suveniruri pentru turiști. Apoi, oamenii au început să le pescuiască și să le vândă japonezilor, care le consumau ca delicatesă. Consumul de rapane a intrat recent în dieta noastră, deși la prima vedere ar fi un obicei vechi românesc. Midiile și rapanele sunt singurele fructe de mare de pe litoralul românesc.

Unde putem mânca rapane?

În cele din urmă, în jurul sezonului estival 2000 sau 2001, restaurantele de pe malurile vestice ale Mării Negre au început să le ofere ca mâncare oaspeților lor. Totuși, se exportă mult mai mult din captură decât se consumă la nivel local.

Deoarece singurele persoane care le mănâncă par a fi japonezii și recent bulgarii și românii, acestea nu au un nume specific bucătăriei europene.

În cărțile de bucate de demult, există multe rețete și trimiteri la stridii, deși din punct de vedere biologic, este dovedit că nu au legătură cu stridiile. Spre deosebire de rapane, stridiile au o tradiție mult mai îndelungată.

Managerii inovatori ai restaurantelor care doreau să-i servească au fost nevoiți să vină cu un nume care să pară ceva elegant și ușor de identificat (stridie de mare), spre deosebire de unul care este atât obișnuit, cât și asociat cu scrumierele kitsch (rapane). La fel ca stridiile, rapanele pot fi un excelent ingredient în combinații de salate.

Maestrul de artă culinară, Nichi Mărăcine, a explicat pentru adevărul.ro, că rapanele sunt melci de mare și sunt preparate favorite ale locuitorilor din apropierea litoralului.

Foto: Wikipedia.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Ce faci cu VARZA murată primăvara. Mulţi români o aruncă, însă e greşit. Aşa te...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising