Ce sunt rapanele? Care este diferența dintre rapane și stridii? Cum arată rapanele?

Ana-Maria Morcovescu
07.09.2020
Ce sunt rapanele? Care este diferența dintre rapane și stridii? Cum arată rapanele?

În România, la Marea Neagră oamenii mănâncă o crustacee numită „rapane”, care uneori se poate traduce prin „stridie” când întreabă străinii.

Ce sunt rapanele?

Rapanele sunt cochilii în formă de spirală alungite, dar care nu seamănă cu cochiliile de stridii plate și groase din Australia. Acestea sunt indigene în mările din Orientul îndepărtat, dar au fost cumva importate în Marea Neagră.

În primul rând, oamenii din jurul Mării Negre nu le-au folosit prea mult. În 1948, pe malul rusesc, a fost semnalat primul recif de rapane, iar 15 ani mai târziu au apărut și pe litoralul românesc.

Valurile au adus cojile la țărm și acestea au fost transformate în suveniruri pentru turiști. Apoi, oamenii au început să-i pescuiască și să-i vândă japonezilor, care i-au mâncat. Consumul de rapane a intrat recent în dieta noastră, deși la prima vedere ar fi un obicei vechi românesc. Midiile și rapanele sunt singurele fructe de mare de pe litoralul românesc.

Unde putem mânca rapane?

În cele din urmă, în jurul sezonului estival 2000 sau 2001, restaurantele de pe malurile vestice ale Mării Negre au început să le ofere ca mâncare oaspeților lor. Totuși, se exportă mult mai mult din captură decât se consumă la nivel local.

Deoarece singurele persoane care le mănâncă par a fi japonezii și recent bulgarii și românii, acestea nu au un nume specific bucătăriei în limba engleză.

În cărțile de bucate de demult, există multe rețete și trimiteri la stridii, deși din punct de vedere biologic, este dovedit că nu au legătură cu stridiile. Acestea spre deosebire de rapane, au o tradiție mult mai îndelungată.

Managerii inovatori ai restaurantelor care doreau să-i servească au fost nevoiți să vină cu un nume care să pară ceva elegant și ușor de identificat (stridie de mare), spre deosebire de unul care este atât obișnuit, cât și asociat cu scrumierele kitsch (rapane). La fel ca stridiile, rapanele pot fi un excelent ingredient în combinații de salate.

Maestrul de artă culinară, Nichi Mărăcine, a explicat pentru adevărul.ro, că rapanele sunt melci de mare și sunt preparate favorite ale locuitorilor din apropierea litoralului.

Foto: Wikipedia

Cele mai noi articole
Cât de înalt a fost cel mai mare val tsunami din lume?
Cât de înalt a fost cel mai mare val tsunami din lume?
Golful Lituya se află pe coasta de sud-est a statului american Alaska. Aici, a avut loc cel mai mare val tsunami din istoria omenirii. Cea mai apropiată așezare locuită este la 400 de km și se... citește tot
Care este singura mare din lume fără țărm? Unde este situată?
Care este singura mare din lume fără țărm? Unde este situată?
Marea Sargasso este înconjurată de curenți oceanici pe toate direcțiile cardinale și se află în mijlocul Oceanului Atlantic. Singura mare de pe Pământ fără graniță terestră, Marea... citește tot
Care este cel mai mare port din lume? Câtă marfă intră în port zilnic?
Care este cel mai mare port din lume? Câtă marfă intră în port zilnic?
Porturile au fost la început o modalitate de acostare a navelor pe timp de furtună. Ulterior, în aceste locații s-a trecut la încărcarea și descărcarea de mărfuri. În prezent, un port... citește tot
loading...
Inchide