Ce sunt mormonii? Credințele mormonilor

09.11.2021
Ce sunt mormonii? Credințele mormonilor

Mormonii sunt un grup religios care acceptă conceptele creștinismului, precum și revelațiile făcute de fondatorul lor, Joseph Smith. Ei aparțin în primul rând Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, care are sediul în Salt Lake City, Utah și are peste 16 milioane de membri în întreaga lume.

O altă confesiune mormonă, Comunitatea lui Hristos, este centrată în Independence, Missouri, și are aproximativ 250.000 de membri. Religia a fost fondată oficial în anul 1830, când a fost publicată Cartea lui Mormon.

Mormonii și credințele lor

Mormonii adoptă multe dintre credințele creștine, însă ei au propriul lor set distinct de filozofii, valori și practici. Aceștia se consideră creștini, dar mulți dintre ei nu consideră mormonismul ca fiind o sectă oficială.

Mormonii cred în răstignirea, învierea și divinitatea lui Iisus Hristos. De asemenea, ei susțin că Dumnezeu a trimis mai mulți profeți după moartea lui Iisus. Acest grup religios se ghidează după patru texte diferite: Biblia creștină, Cartea lui Mormon, Doctrine și legăminte și Perla Marelui Preț.

Potrivit adepților Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă Adam și Eva au locuit în comitatul Daviess, Missouri, după ce au fost alungați din Grădina Edenului. În mormonism există convingerea că doar cei din împărăția cerească vor trăi în prezența lui Dumnezeu.

Adepții nu recunosc conceptul creștin al trinității (Dumnezeu existent în trei persoane). În schimb, ei cred că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt trei dumnezei separați. Biserica lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă îl consideră pe Joseph Smith, cel care a fondat mormonismul, un profet.

Mormonii urmează un stil de viață sănătos strict care nu le permite să consume alcool, tutun, cafea sau ceai. Viața de familie, faptele bune, respectul pentru autoritate și munca misionară sunt valori importante în mormonism.

Nu toate bisericile mormone acceptă eticheta „mormon”, deoarece termenul a fost uneori folosit într-un mod peiorativ și nu permite varietatea de credințe care există în rândul bisericilor care urmează Cartea lui Mormon și învățăturile lui Joseph Smith.

Cine a fost Joseph Smith?

Joseph Smith Jr. s-a născut în Vermont pe 23 decembrie 1805. Când Smith avea 14 ani, a spus că a primit o viziune de la Dumnezeu și de la Iisus care i-a spus să nu se alăture nici unei biserici confesionale creștine.

Trei ani mai târziu, Smith a susținut că i-a apărut un înger pe nume Moroni. Moroni a dezvăluit că Smith fusese ales să traducă Cartea lui Mormon, un text sacru care a fost scris în jurul secolului al IV-lea și numit după tatăl lui Moroni, Mormon.

Potrivit lui Moroni, această carte spirituală conținea informații despre oamenii antici care locuiau în America. El a dezvăluit că aceasta a fost înscrisă pe plăci de aur lângă Palmyra, New York, care era aproape de locul unde locuia Smith la acea vreme.

Deși plăcile au fost descoperite pentru prima dată pe 22 septembrie 1823, Smith a spus că nu i s-a permis să intre în posesia lor până în septembrie 1827. Cartea lui Mormon a fost tradusă și publicată în 1830.

Smith a afirmat, de asemenea, că Ioan Botezătorul i s-a arătat în timp ce traducea Cartea lui Mormon și l-a instruit să restaureze biserica propovăduind adevărata Evanghelie. După ce a fost publicată Cartea lui Mormon, mormonismul a început să se răspândească și să crească rapid. Smith a înființat comunități de mormoni în Missouri, Ohio și Illinois.

Smith a fost criticat și persecutat pentru că și-a predat noile idei. În februarie 1844, Smith și fratele său au fost închiși sub acuzația de trădare. La 27 iunie 1844, atât Smith, cât și fratele său au fost uciși în închisoare de o mulțime anti-mormoni în Carthage, Illinois.

Foto: Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot