Ce sunt conturile offshore? Cum funcționează conturile offshore?

05.01.2023
Ce sunt conturile offshore? Cum funcționează conturile offshore?

Conturile offshore sunt considerate ilegale de cei mai mulți oameni, care le consideră metode perfecte de „spălare a banilor”. Se presupune că prin intermediul conturilor bancare offshore bogații scapă de plata taxelor și impozitelor în țara în care își desfășoară afacerile. Lucrurile, însă, nu stau chiar așa.

Trebuie precizat de la bun început că păstrarea banilor în conturi străine nu înseamnă că este ceva ilegal. Foarte multe persoane cu bani aleg să își deschidă un cont bancar offshore peste graniță datorită fiscalității reduse din alte state. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fie un paradis fiscal pentru a deschide un cont bancar offshore, unde condițiile fiscale să fie mai avantajoase decât în România.

În multe dintre cazuri, dobânzile offshore sunt mult mai bune decât cele domestice. De multe ori, acest lucru vine ca o surpriză pentru clienţi, iar acest lucru nu este de mirare. Nimeni nu are interesul să promoveze mutarea banilor din ţară. Băncile domestice ar fi ruinate dacă ar spune clienţilor că ar obţine un profit mult mai mare doar pentru că îşi mută banii într-o cont bancar dintr-o ţară străină. În plus, băncile străine tind să fie mai puternice decât cele locale, a declarat Marius Merticariu, specialist în domeniul bancar, potrivit imopedia.ro.

Băncile străine oferă condiții mai bune decât cele din România

Da, este adevărat! Pe lângă fiscalitatea redusă din unele țări, băncile oferă și condiții mai bune pentru păstrarea și înmulțirea banilor. Practic dobânzile sunt mai mari, iar comisioanele pentru gestionarea conturilor mai mici.

Potrivit specialiștilor în sectorul bancar, printre cele mai bune țări unde pot fi deschise conturi bancare offshore sunt: Elveția, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Qatar și multe altele. În mod normal, pentru a deschide un cont bancar în străinătate este nevoie ca persoana în cauză să se prezinte cu mai multe documente, însă în ultimii ani au apărut anumite firme specializate care ajută la evitarea acestui proces greoi. După ce contul bancar a fost deschis, acesta poate fi folosit de oriunde din lume prin intermediul Internetului.

Conturile offshore sunt legale

Fiecare bancă are propriile condiții când vine vorba de înființarea unui cont offshore. Unele dintre ele nu cer ca proprietarul să depună o anumită sumă de bani la deschiderea contului, cum sunt cele din Seychelles, Belize, Panama sau Bahamas, în schimb cele din Elveția cer 100.000 franci elveţieni pentru a înființa contul bancar. Bineînțeles că taxa pe profit variază de la o bancă la alta.

După ce au fost îndeplinite toate condițiile contul bancar a fost deschis, iar proprietarul poate realiza tranzacții financiare după bunul plac.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot