Ce sunt conturile offshore? Cum funcționează conturile offshore?

05.01.2023
Ce sunt conturile offshore? Cum funcționează conturile offshore?

Conturile offshore sunt considerate ilegale de cei mai mulți oameni, care le consideră metode perfecte de „spălare a banilor”. Se presupune că prin intermediul conturilor bancare offshore bogații scapă de plata taxelor și impozitelor în țara în care își desfășoară afacerile. Lucrurile, însă, nu stau chiar așa.

Trebuie precizat de la bun început că păstrarea banilor în conturi străine nu înseamnă că este ceva ilegal. Foarte multe persoane cu bani aleg să își deschidă un cont bancar offshore peste graniță datorită fiscalității reduse din alte state. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fie un paradis fiscal pentru a deschide un cont bancar offshore, unde condițiile fiscale să fie mai avantajoase decât în România.

În multe dintre cazuri, dobânzile offshore sunt mult mai bune decât cele domestice. De multe ori, acest lucru vine ca o surpriză pentru clienţi, iar acest lucru nu este de mirare. Nimeni nu are interesul să promoveze mutarea banilor din ţară. Băncile domestice ar fi ruinate dacă ar spune clienţilor că ar obţine un profit mult mai mare doar pentru că îşi mută banii într-o cont bancar dintr-o ţară străină. În plus, băncile străine tind să fie mai puternice decât cele locale, a declarat Marius Merticariu, specialist în domeniul bancar, potrivit imopedia.ro.

Băncile străine oferă condiții mai bune decât cele din România

Da, este adevărat! Pe lângă fiscalitatea redusă din unele țări, băncile oferă și condiții mai bune pentru păstrarea și înmulțirea banilor. Practic dobânzile sunt mai mari, iar comisioanele pentru gestionarea conturilor mai mici.

Potrivit specialiștilor în sectorul bancar, printre cele mai bune țări unde pot fi deschise conturi bancare offshore sunt: Elveția, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Qatar și multe altele. În mod normal, pentru a deschide un cont bancar în străinătate este nevoie ca persoana în cauză să se prezinte cu mai multe documente, însă în ultimii ani au apărut anumite firme specializate care ajută la evitarea acestui proces greoi. După ce contul bancar a fost deschis, acesta poate fi folosit de oriunde din lume prin intermediul Internetului.

Conturile offshore sunt legale

Fiecare bancă are propriile condiții când vine vorba de înființarea unui cont offshore. Unele dintre ele nu cer ca proprietarul să depună o anumită sumă de bani la deschiderea contului, cum sunt cele din Seychelles, Belize, Panama sau Bahamas, în schimb cele din Elveția cer 100.000 franci elveţieni pentru a înființa contul bancar. Bineînțeles că taxa pe profit variază de la o bancă la alta.

După ce au fost îndeplinite toate condițiile contul bancar a fost deschis, iar proprietarul poate realiza tranzacții financiare după bunul plac.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot