Cum se prepară cartofii gratinați? Secretul celor mai buni cartofi gratinați

01.11.2021
Cum se prepară cartofii gratinați? Secretul celor mai buni cartofi gratinați

Cartofii gratinați sunt o garnitură populară servită adesea alături de pui, carne de vită sau alt fel principal. Acest fel de mâncare constă în felii subțiri de cartofi stratificate cu brânză, lapte și condimente, apoi coapte până la o culoare aurie.

Mulți cred că cartofii gratinați au originea în Franța și se bazează pe un fel de mâncare cunoscut sub numele de Dauphinois gratinat după regiunea Dauphine din Franța. Rețetele de cartofi gratinați din cărțile de bucate din Statele Unite ale Americii (SUA) datează cel puțin din 1894, iar multe rețete din SUA se referă la acest fel de mâncare ca fiind cartofi festonați.

Cartofii gratinați, cecretul celor mai buni cartofi

Rețetele și ingredientele folosite pentru cartofii gratinați pot varia foarte mult în funcție de regiune și de preferințele personale. Toate încep cu o bază de cartofi tăiați în felii subțiri, care sunt așezate în straturi într-o tavă de copt. La amestec se adaugă brânză rasă sau mărunțită, împreună cu lapte, smântână sau unt.

Mulți bucătari aromatizează cartofii gratinați cu sare și piper, în timp ce alții adaugă slănină pentru un gust bogat, de carne. Rețetele tradiționale necesită adesea usturoi și ceapă, iar cele mai multe versiuni ale acestui fel de mâncare au un strat superior făcut din brânză, ouă și pesmet.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert. Ulterior, se taie felii rondele (aproximativ 1 cm), se pun într-un vas termorezistent și se presară puțină sare.

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Într-o cratiță mare, se topește untul la foc mic. Se amestecă făina, sare și piper până se omogenizează. Adăugați treptat laptele (sau smântâna). După ce s-a fiert întregul amestec se mai ține pe foc 2 minute sau până se îngroașă. Se ia de pe foc; se amestecă brânza până se topește. Se adaugă în straturi cartofii, ceapa și compoziția și se țin la cuptor, la o temperatură de 180°C, timp de 30-40 de minute sau până când cartofii devini rumeniți.

Având în vedere concentrația mare de unt, lapte, brânză și smântână găsită în cartofii gratinați, nu este surprinzător faptul că acest fel de mâncare este foarte bogat în grăsimi și calorii. Ca și alte feluri de mâncare bogate în grăsimi, cartofii gratinați trebuie consumați cu moderație, ca parte a unei mese echilibrate.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot