Cum se prepară cartofii gratinați? Secretul celor mai buni cartofi gratinați

01.11.2021
Cum se prepară cartofii gratinați? Secretul celor mai buni cartofi gratinați

Cartofii gratinați sunt o garnitură populară servită adesea alături de pui, carne de vită sau alt fel principal. Acest fel de mâncare constă în felii subțiri de cartofi stratificate cu brânză, lapte și condimente, apoi coapte până la o culoare aurie.

Mulți cred că cartofii gratinați au originea în Franța și se bazează pe un fel de mâncare cunoscut sub numele de Dauphinois gratinat după regiunea Dauphine din Franța. Rețetele de cartofi gratinați din cărțile de bucate din Statele Unite ale Americii (SUA) datează cel puțin din 1894, iar multe rețete din SUA se referă la acest fel de mâncare ca fiind cartofi festonați.

Cartofii gratinați, cecretul celor mai buni cartofi

Rețetele și ingredientele folosite pentru cartofii gratinați pot varia foarte mult în funcție de regiune și de preferințele personale. Toate încep cu o bază de cartofi tăiați în felii subțiri, care sunt așezate în straturi într-o tavă de copt. La amestec se adaugă brânză rasă sau mărunțită, împreună cu lapte, smântână sau unt.

Mulți bucătari aromatizează cartofii gratinați cu sare și piper, în timp ce alții adaugă slănină pentru un gust bogat, de carne. Rețetele tradiționale necesită adesea usturoi și ceapă, iar cele mai multe versiuni ale acestui fel de mâncare au un strat superior făcut din brânză, ouă și pesmet.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert. Ulterior, se taie felii rondele (aproximativ 1 cm), se pun într-un vas termorezistent și se presară puțină sare.

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Într-o cratiță mare, se topește untul la foc mic. Se amestecă făina, sare și piper până se omogenizează. Adăugați treptat laptele (sau smântâna). După ce s-a fiert întregul amestec se mai ține pe foc 2 minute sau până se îngroașă. Se ia de pe foc; se amestecă brânza până se topește. Se adaugă în straturi cartofii, ceapa și compoziția și se țin la cuptor, la o temperatură de 180°C, timp de 30-40 de minute sau până când cartofii devini rumeniți.

Având în vedere concentrația mare de unt, lapte, brânză și smântână găsită în cartofii gratinați, nu este surprinzător faptul că acest fel de mâncare este foarte bogat în grăsimi și calorii. Ca și alte feluri de mâncare bogate în grăsimi, cartofii gratinați trebuie consumați cu moderație, ca parte a unei mese echilibrate.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot