Cum se prepară cartofii gratinați? Secretul celor mai buni cartofi gratinați

01.11.2021
Cum se prepară cartofii gratinați? Secretul celor mai buni cartofi gratinați

Cartofii gratinați sunt o garnitură populară servită adesea alături de pui, carne de vită sau alt fel principal. Acest fel de mâncare constă în felii subțiri de cartofi stratificate cu brânză, lapte și condimente, apoi coapte până la o culoare aurie.

Mulți cred că cartofii gratinați au originea în Franța și se bazează pe un fel de mâncare cunoscut sub numele de Dauphinois gratinat după regiunea Dauphine din Franța. Rețetele de cartofi gratinați din cărțile de bucate din Statele Unite ale Americii (SUA) datează cel puțin din 1894, iar multe rețete din SUA se referă la acest fel de mâncare ca fiind cartofi festonați.

Cartofii gratinați, cecretul celor mai buni cartofi

Rețetele și ingredientele folosite pentru cartofii gratinați pot varia foarte mult în funcție de regiune și de preferințele personale. Toate încep cu o bază de cartofi tăiați în felii subțiri, care sunt așezate în straturi într-o tavă de copt. La amestec se adaugă brânză rasă sau mărunțită, împreună cu lapte, smântână sau unt.

Mulți bucătari aromatizează cartofii gratinați cu sare și piper, în timp ce alții adaugă slănină pentru un gust bogat, de carne. Rețetele tradiționale necesită adesea usturoi și ceapă, iar cele mai multe versiuni ale acestui fel de mâncare au un strat superior făcut din brânză, ouă și pesmet.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert. Ulterior, se taie felii rondele (aproximativ 1 cm), se pun într-un vas termorezistent și se presară puțină sare.

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Într-o cratiță mare, se topește untul la foc mic. Se amestecă făina, sare și piper până se omogenizează. Adăugați treptat laptele (sau smântâna). După ce s-a fiert întregul amestec se mai ține pe foc 2 minute sau până se îngroașă. Se ia de pe foc; se amestecă brânza până se topește. Se adaugă în straturi cartofii, ceapa și compoziția și se țin la cuptor, la o temperatură de 180°C, timp de 30-40 de minute sau până când cartofii devini rumeniți.

Având în vedere concentrația mare de unt, lapte, brânză și smântână găsită în cartofii gratinați, nu este surprinzător faptul că acest fel de mâncare este foarte bogat în grăsimi și calorii. Ca și alte feluri de mâncare bogate în grăsimi, cartofii gratinați trebuie consumați cu moderație, ca parte a unei mese echilibrate.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot