Ce sfaturi de viață dădeau „specialiștii” în secolul al XIII-lea?

02.05.2020
Ce sfaturi de viață dădeau „specialiștii” în secolul al XIII-lea?

Când vine vorba despre obiceiul de „a da sfaturi”, toată lumea este specialistă. Fiecare vine cu propria lui soluție la o problemă relatată. De-a lungul vremii, lumea a evoluat și s-a civilizat, iar sfaturile și îndrumările s-au modificat odată cu timpurile. Cu toate acestea, există câteva îndemnuri care au valabilitate și astăzi.

Daniel din Beccles a scris în secolul al XIII-lea una dintre primele cărți de bune maniere. Unul dintre sfaturile care erau valabile în acea perioadă și e bun și în timpul nostru este: să nu ai o aventură cu soția șefului.  Pe lângă sfatul menționat, din carte aflăm că nu este deloc civilizat să furi tacâmurile de la un banchet sau să urinezi în sala în care se ia masa. De asemenea, trebuie ca orice bărbat să fie cu băgare de seamă mai ales atunci când i se pare că soţia lordului îi face avansuri.

”Alege răul mai mic. Planul mai sigur este să mimezi o boală şi să pleci cu prudenţă”, scria Daniel.

Ideile de la acea vreme pot fi considerate năstrușnice pentru timpurile moderne. Într-un text numit ”Secretum Secretorum” se aprecia că înfățișarea unei persoane determină caracterul și personalitatea acesteia.

”Picioarele late şi cărnoase indică ignoranţă şi dragoste de opresiune, iar picioarele mici şi moi indică răutate. Cele mai bune picioare sunt cele simetrice, de o dimensiune medie, cu puţină carne, unghii sănătoase şi degete simetrice”, se arată în scrierea persană „Secretum Secretorum”.

Vomitatul este sănătos

Aceeași lucrare scrisă exclusiv pentru membrii familiei regale ale Persiei are, poate, cel mai ciudat sfat de până acum. Publicația apărută în 1326-1327 recomandă ”vomitatul în fiecare dimineaţă cu oţet îndulcit”.

Pe lângă acest sfat, în carte mai găsim filosofii legate de guvernare, sfaturi despre persoanele în care poţi să ai încredere, regimuri alimentare şi strategii pentru vremuri de pace sau război.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot