Ce scrie pe piatra funerară a soției lui George Enescu, femeia care l-a înșelat pe compozitor cu o mulțime de bărbați?

22.04.2019
Ce scrie pe piatra funerară a soției lui George Enescu, femeia care l-a înșelat pe compozitor cu o mulțime de bărbați?

George Enescu a fost unul dintre cei mai mari compozitori români. Și a avut o soție pe măsură. Aleasa inimii lui a fost prințesa Maria Cantacuzino, cea care chiar a vrut să se omoare pentru Nae Ionescu, amantul său. Totuși, compozitorul se făcea că nu observă aventurile soției sale.

Măruca Cantacuzino a fost soţia compozitorului George Enescu. Cei doi s-au cunoscut în 1907, dar relația dintre ei ar fi început în anul 1914, chiar sub ochii soțului Mariei, Mihai Cantacuzino, cel care era preocupat de vin și de alte femei. După moartea lui Mihai Cantacuzino, într-un accident de mașină, în anul 1928, Maria devine o femeie liberă. Totuși, aceasta nu-și oficializează relația cu compozitorul și joacă la două capete după ce îl cunoaște pe filozoful Nae Ionescu, cu care începe o relație.

Enescu a sperat că ”pasiunea” Mărucăi pentru Nae Ionescu va fi una trecătoare, așa cum mai fuseseră și altele. Astfel, compozitorul s-a retras la Paris şi a aşteptat ca prinţesei capricioase să-i treacă ”toana”. Fără succes, însă. Când Nae Ionescu a vrut să se despartă de Maria Cantacuzino, aceasta a intrat în depresie și şi-a turnat pe faţă acid sulfuric. A rămas cu semne pe viață și multă vreme a purtat o eșarfă pentru a-și masca cicatricile.

Cum s-au cunoscut Carol al II-lea și Elena Lupescu, amanta sa?

George Enescu s-a întors de urgență de la Paris și a fost cel care i-a vindecat rănile iubitei lui. Pe data de 5 decembrie în 1937, când compozitorul avea 56 de ani, iar Maria Cantacuzino 58, cei doi s-au căsătorit. După căsătorie, Măruca nu s-a potolit. Astfel, aceasta a avut o relaţie extraconjugală cu tânărul Dinu Lipatti, discipol al lui Enescu. Chiar cu buna știință a lui George Enescu.

De altfel, cei doi s-au întâlnit la Paris, când Lipatti voia să ia lecții de muzică de la experimentatul Enescu, acolo unde ar fi cunoscut-o și pe Maria Cantacuzino. „Maestrul a fost atât de bun! Mi-a spus că pot veni la domnia-sa de câte ori vreau spre a-mi da sfaturi, fie în interpretare, fie în compoziție. […] Voi profta de bunătatea maestrului, spre a-i cânta Mi bemolul. Ce va scoate din acela, Doamne!”, povestea, ulterior, Lipatti.

Măruca a cerut să nu îi fie trecut pe piatra funerară titlul de prinţesă la care a ţinut toată viaţa. Numele care stă scris pe piatra de veci din Cimetière du Père Lachaise este: ”Maria Enescu, născută Rosetti -Tescani”.

Cine a fost George Enescu?

George Enescu este considerat cel mai important muzician român. Acesta s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici.

„În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”, se caracteriza Enescu. Printre cele mai importante opere ale sale se numără Rapsodia Română Nr. 1, Rapsodia română nr. 2, Oedip sau Simfonia nr. 1 în Mi bemol major.

E adevărat că a existat o insulă populată de 600 de turci care a dispărut complet de pe Dunăre?

Foto: jurnalul.antena3.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot