George Enescu: „Mama, pot să le zic că sunt român? Nu vreau să creadă că mă laud”

09.02.2023
George Enescu: „Mama, pot să le zic că sunt român? Nu vreau să creadă că mă laud”

George Enescu a fost unul dintre cei mai mari compozitori români. Geniul muzicii românești s-a născut pe 19 august 1881, în comuna Liveni-Vârnav din județul Botoșani. Pe lângă un artist complet, Enescu a fost și un patriot desăvârșit, lucru pe care și l-a exprimat încă din copilărie.

George Enescu fost al 12-lea copil al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți unsprezece frați ai săi murind la vârste foarte fragede.

Micul Enescu a început să studieze pianul încă din anul 1884 și și-a confecționat singur o primă vioară. În acel an părinții săi se stabiliseră în Cracalia, județul Botoșani, unde s-a aflat în contact permanent cu muzica și cu lăutarii satului.

La vârsta de patru ani a primit în dar o vioară profesionistă la care a început să cânte sub îndrumarea tatălui său. Pe când împlinește șapte ani, George Enescu pleacă alături de mama sa la Viena, unde va studia la Conservator, cu profesori celebri, între anii 1888 și 1894. La plecarea din țară, copilul Enescu, naiv și dornic să cunoască o nouă lume, formulează o întrebare care avea să devină memorabilă pentru noi.

– Mamă, pot să le spun acolo [la Viena] că sunt român?, întrebă deodată Jurjac [George Enescu].
– Sigur, de ce să nu le spui?
– Mă gândeam… să nu creadă că mă laud

Enescu, eternul îndrăgostit de România

George Enescu, deși a trăit o bună perioadă a vieții în Franța și a murit la Paris, și-a declarat tot timpul recunoștința și respectul pentru patria natală.

„Pământul [țării mele] și religia au fost cele două divinități ale copilăriei mele. Le-am rămas credincios tot restul vieții. (…) Îmi iubesc pământul natal, nu pot sta nicăieri, printre străini, mai mult de două luni, paşii mei pornesc singuri înapoi spre ţara mea de care mi-e dor, mi-e dor”, avea să povestească compozitorul în interviurile pe care le-a acordat publicațiilor străine.

George Enescu

George Enescu s-a mândrit toată viața cu tripla ipostază de compozitor, violonist și dirijor. „Nu mi-am servit țara decât cu armele mele: condeiul, vioara și bagheta”, declara artistul.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot