Ce s-a întâmplat cu unicul fiu al lui Mihai Viteazul?

26.07.2023
Ce s-a întâmplat cu unicul fiu al lui Mihai Viteazul?

Mihai Viteazul (1558 – 1601) a fost unul dintre marii voievozi de pe aceste meleaguri. El a reușit pentru puțin timp să unească Țara Românească, Ardealul și Moldova. Pe numele său Mihail Petrașcu, domnitorul român a dovedit că acolo unde este dorința de unire lucrurile se pot realiza și fără aprobarea marilor puteri.

Viața lui Mihai Viteazul a fost atent analizată de istorici, publicul larg cunoscându-l pe larg și datorită cinematografiei din perioada comunistă. Trebuie precizat însă că unele lucruri nu au fost prezentate corect, ele fiind afișate astfel pentru a crea emoție în rândul oamenilor. Așa a fost și cazul unicului băiat al domnitorului, Nicolae, fiind înfățișat ca un băiat plăpând care stătea după mama lui și tânjea după aprecierea tatălui. În realitate lucrurile nu au stat deloc așa.

Câți copii a avut Mihai Viteazul?

Despre Mihai Viteazul se știe că a fost un iubitor de femei și nu s-a dezis de acest lucru nici după ce s-a căsătorit cu doamna Stanca. Chiar și așa, voievodul Țării Românești a avut un singur copil din flori, pe care l-a și recunoscut, o fată pe nume Marula, apărută în urma relației cu Tudora din Târgșor, cândva prin anul 1598. Despre alți copii rezultați în afara căsătoriei nu sunt date.

Cu doamna Stanca Mihai Viteazul a avut 2 copii: Nicolae și Florica. Se spune că domnița Florica era de o frumusețe incredibilă și i-ar fi cerut mâna chiar împăratul Rudolf al Austriei. Cu toate acestea, fata lui Mihai Viteazul s-a căsătorit cu postelnicul Preda cu care a avut trei copii: două fete și un băiat.

Nicolae, băiatul lui Mihai Viteazul

Nicolae Pătrașcu a fost unicul fiu al voievodului român. Destinul său nu a fost deloc precum cel creionat în filmul „Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. În toate proiecțiile din perioada comunistă băiatul era prezentat ca un copil firav, care își dorea foarte mult să fie ”văzut” și apreciat de tatăl său. Ba mai mult, se spunea că acesta a murit în prima bătălie la care a luat parte.

Datele istorice ne arată însă o cu totul altă realitate, în care Nicolae nu a murit pe câmpul de luptă, nu era un copil firav și participa la conflicte alături de tatăl său cu succes. De altfel, în anul 1599, pe când avea 15 ani Nicolae a mers alături de Mihai în bătălia de la Șelimbăr.

Tânărul fiu al lui Mihai Viteazul a fost pus în fruntea unui detașament de 3.000 de oameni, în special infanteriști. Nicolae a fost trimis să împresoare tabăra transilvăneană după înfrângerea cardinalului Andrei Bathory. De altfel, cardinalul a fost pus de Mihai sub paza fiului său, așa cum mărturisește Ioan Biseliuss. Din acel moment, Nicolae își va însoți tatăl peste tot. Mihai aproape că-l asociază la domnie, cerând nobililor din Dieta transilvană să-i jure credință și lui Nicolae, potrivit adevarul.ro.

Tot în 1599, Nicolae Pătrașcu a fost trimis în Țara Românească și înscăunat domnitor, în locul tatălui său, sub supravegherea mitropolitului Eftimie și a fraților Buzești. Dorința voievodului român era ca, după moartea lui, fiul său să devină conducătorul Transilvaniei. Lucrurile însă nu au stat așa, fiindcă după înfrângerea lui Mihai Viteazul la Mirăslău, în anul 1600, Nicolae a fost luat prizonier și predat puterii habsburgice din Transilvania. Abia după doi ani a fost eliberat și a plecat la Viena.

După o încercare eșuată de recucerire a tronului în Transilvania, în anul 1609, Nicolae a scăpat cu viață, dar domnitorul Radu Șerban i-a crestat nasul pentru a nu mai avea pretenții la domnie. O tradiție medievală, respectată cu sfințenie în acea perioadă, susținea că liderul trebuie să nu aibă nicio imperfecțiune pentru a putea conduce țara.

Nicolae Pătrașcu s-a reorientat rapid și a dat dovadă de calități literare importante, după ce în adolescență și-a dovedit abilitățile militare. Nicolae Pătrașcu a ajuns într-un final la Bratislava, sărac lipit și bolnav de gută. Pentru a nu muri de foame acesta și-a vândut aproape toate lucrurile de valoare. Din păcate, Nicolae Pătrașcu a murit la vârsta de 43 de ani, aceeași ca și tatăl său, însă la Viena.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot