Ce s-a întâmplat azi, 8 noiembrie?

08.11.2021
Ce s-a întâmplat azi, 8 noiembrie?

Ziua de 8 noiembrie este cea de 312-a zi a calendarului gregorian și a 313-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 53 de zile.

La 8 noiembrie 1895, fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit accidental razele X, numite uneori și raze Röntgen, în timp ce lucra la razele catodice. Razele X sunt un tip de radiații electromagnetice care sunt adesea folosite astăzi în medicină. Röntgen a primit primul premiu Nobel pentru fizică în 1901 pentru descoperirea sa.

Ce s-a întâmplat azi, 8 noiembrie?

În calendarul ortodox, dar și cel greco-catolic, astăzi, 8 noiembrie se prăznuiesc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

1874 – Statuia lui Mihai Viteazul din fața Universității din București a fost inaugurată. Lucrarea a fost realizată de Albert Ernest Carriere de Belleuse.

1901 – Dictatorul român, Gheorghe Gheorghiu-Dej, s-a născut la Bârlad.

1917 – Lenin își face prima apariție în fața Congresului Sovietelor, în care bolșevicii dețin o majoritate de 60%, anunțând „Vom trece acum la construirea ordinii socialiste”.

1923 – Adolf Hitler conduce Partidul Nazist în încercarea eșuată de lovitură de stat de a câștiga puterea în Munchen, Bavaria și Germania. Tentativa eșuează și Hitler este arestat și acuzat de înaltă trădare. Sediul partidului nazist este percheziţionat, iar ziarul său, Volkischer Beobachter, este interzis.

1926 – S-a inaugurat Facultatea de Teologie a Universităţii din Iaşi, cu sediul la Chişinău, iar la București s-a înființat Institutul Naţional Zootehnic

1933 – Adolf Hitler conduce Partidul Nazist în încercarea eșuată de lovitură de stat de a câștiga puterea în Munchen, Bavaria și Germania. Tentativa eșuează și Hitler este arestat și acuzat de înaltă trădare. Sediul partidului nazist este percheziţionat, iar ziarul său, Volkischer Beobachter, este interzis.

1939 – Johann Georg Elser plantează o bombă în pivnița de bere Burgerbrau din München, unde Hitler urmează să țină un discurs, Hitler își ține discursul și pleacă cu 8 minute înainte ca bomba să detoneze, ucigând opt persoane și rănind alte zeci.

1945 – În România a avut loc o manifestație anticomunistă chiar de ziua onomastică a Regelui Mihai.

Cum s-a iubit regele Mihai cu Lulu Malaxa, fiica lui Nicolae Malaxa?

1965 – Legea învățământului superior din 1965 a fost semnată ca parte a agendei interne a Marii Societăți a președintelui Johnson. Unul dintre scopurile principale ale actului a fost de a oferi asistență financiară studenților din învățământul superior prin creșterea finanțării federale pentru universități pentru a crea programe de burse și de a oferi împrumuturi cu dobândă scăzută pentru studenți prin Aplicația gratuită pentru ajutor federal pentru studenți.

1965 – Actul Murder (Abolition of the Death Penalty) din 1965 primește acordul regal, abolind oficial pedeapsa cu moartea pentru crimă în Regatul Unit.

1987 – O bombă teroristă a explodat în timpul serviciului de Ziua Comemorarii de la Enniskillen din County Fermanagh, Irlanda de Nord, rănind 63 de persoane și ucigând 11.

1990 – Irlanda o alege pe Mary Robinson ca prima femeie președinte a țării.

1997 – Miron Cozma devine membru al Partidului România Mare.

2007 – Forțele militare americane din Irak au eliberat cinci sute de deținuți în cadrul unei ceremonii cu guvernul irakian la Tabăra Victory, lângă Bagdad. Prim-ministrul irakian Nouri al-Maliki, vorbind cu deținuții nou eliberați, spune că eliberarea face parte dintr-un efort de armonizare a relațiilor dintre populația șiită și sunnită din Irak.

2011 – Gazoductul Nord Stream a fost deschis oficial și a început să curgă după o ceremonie în Germania. Conducta conectează gazul siberian la Uniunea Europeană prin conducte care se află sub Marea Baltică. Deschiderea acestei conducte înseamnă că Rusia poate ocoli tranzitul prin Ucraina și Polonia.

Foto: Wikipedia

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 16 august este cea de-a 228-a zi din calendarul gregorian și a 229-a zi în anii bisecți. În această zi, în anul 1877, la Gorni-Studen, în Bulgaria, are loc întâlnirea dintre...
Cele mai noi articole
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Când este pronunțat numele de Gucci, toată lumea se gândește la lux, opulență și la unul dintre cele mai mari branduri de modă din lume. Dacă ne întoarcem puțin în timp, vom afla de... citește tot
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
Coco Chanel a fost una dintre cele mai influente personalități în modă din istorie. Deși designerul a murit în 1971, creațiile sale și conceptele sale despre modă încă influențează... citește tot
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Înotul este un sport foarte sănătos de practicat, fiindcă ajută corpul uman să se dezvolte. Totodată, mișcările în apă îmbunătățesc starea psihică a persoanei și oferă un alt tonus... citește tot