Ce s-a întâmplat azi, 8 noiembrie?

08.11.2021
Ce s-a întâmplat azi, 8 noiembrie?

Ziua de 8 noiembrie este cea de 312-a zi a calendarului gregorian și a 313-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 53 de zile.

La 8 noiembrie 1895, fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit accidental razele X, numite uneori și raze Röntgen, în timp ce lucra la razele catodice. Razele X sunt un tip de radiații electromagnetice care sunt adesea folosite astăzi în medicină. Röntgen a primit primul premiu Nobel pentru fizică în 1901 pentru descoperirea sa.

Ce s-a întâmplat azi, 8 noiembrie?

În calendarul ortodox, dar și cel greco-catolic, astăzi, 8 noiembrie se prăznuiesc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

1874 – Statuia lui Mihai Viteazul din fața Universității din București a fost inaugurată. Lucrarea a fost realizată de Albert Ernest Carriere de Belleuse.

1901 – Dictatorul român, Gheorghe Gheorghiu-Dej, s-a născut la Bârlad.

1917 – Lenin își face prima apariție în fața Congresului Sovietelor, în care bolșevicii dețin o majoritate de 60%, anunțând „Vom trece acum la construirea ordinii socialiste”.

1923 – Adolf Hitler conduce Partidul Nazist în încercarea eșuată de lovitură de stat de a câștiga puterea în Munchen, Bavaria și Germania. Tentativa eșuează și Hitler este arestat și acuzat de înaltă trădare. Sediul partidului nazist este percheziţionat, iar ziarul său, Volkischer Beobachter, este interzis.

1926 – S-a inaugurat Facultatea de Teologie a Universităţii din Iaşi, cu sediul la Chişinău, iar la București s-a înființat Institutul Naţional Zootehnic

1933 – Adolf Hitler conduce Partidul Nazist în încercarea eșuată de lovitură de stat de a câștiga puterea în Munchen, Bavaria și Germania. Tentativa eșuează și Hitler este arestat și acuzat de înaltă trădare. Sediul partidului nazist este percheziţionat, iar ziarul său, Volkischer Beobachter, este interzis.

1939 – Johann Georg Elser plantează o bombă în pivnița de bere Burgerbrau din München, unde Hitler urmează să țină un discurs, Hitler își ține discursul și pleacă cu 8 minute înainte ca bomba să detoneze, ucigând opt persoane și rănind alte zeci.

1945 – În România a avut loc o manifestație anticomunistă chiar de ziua onomastică a Regelui Mihai.

Cum s-a iubit regele Mihai cu Lulu Malaxa, fiica lui Nicolae Malaxa?

1965 – Legea învățământului superior din 1965 a fost semnată ca parte a agendei interne a Marii Societăți a președintelui Johnson. Unul dintre scopurile principale ale actului a fost de a oferi asistență financiară studenților din învățământul superior prin creșterea finanțării federale pentru universități pentru a crea programe de burse și de a oferi împrumuturi cu dobândă scăzută pentru studenți prin Aplicația gratuită pentru ajutor federal pentru studenți.

1965 – Actul Murder (Abolition of the Death Penalty) din 1965 primește acordul regal, abolind oficial pedeapsa cu moartea pentru crimă în Regatul Unit.

1987 – O bombă teroristă a explodat în timpul serviciului de Ziua Comemorarii de la Enniskillen din County Fermanagh, Irlanda de Nord, rănind 63 de persoane și ucigând 11.

1990 – Irlanda o alege pe Mary Robinson ca prima femeie președinte a țării.

1997 – Miron Cozma devine membru al Partidului România Mare.

2007 – Forțele militare americane din Irak au eliberat cinci sute de deținuți în cadrul unei ceremonii cu guvernul irakian la Tabăra Victory, lângă Bagdad. Prim-ministrul irakian Nouri al-Maliki, vorbind cu deținuții nou eliberați, spune că eliberarea face parte dintr-un efort de armonizare a relațiilor dintre populația șiită și sunnită din Irak.

2011 – Gazoductul Nord Stream a fost deschis oficial și a început să curgă după o ceremonie în Germania. Conducta conectează gazul siberian la Uniunea Europeană prin conducte care se află sub Marea Baltică. Deschiderea acestei conducte înseamnă că Rusia poate ocoli tranzitul prin Ucraina și Polonia.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot