Ce s-a întâmplat azi, 5 ianuarie?

05.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 ianuarie?

Ziua de 5 ianuarie este cea de 5-a zi a calendarului gregorian și a 6-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 360 de zile.

La 5 ianuarie 1909 a fost semnat un acord între Columbia, Panama și Statele Unite pentru a face din Panama un stat independent. Potrivit unei surse de știri, o parte din motivul succesiunii încurajate a Panama este faptul că Columbia avea pretenții de despăgubire împotriva Statelor Unite.

Ce s-a întâmplat azi, 5 ianuarie?

1909 – Se naște principesa Ileana a României, fiica Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

1933 – Au început lucrările la podul Golden Gate peste Golful San Francisco.

1934 – George Tătărescu formează un nou guvern liberal.

1945 – Odată cu pierderea războiului Japoniei și plecarea majorității piloților bine antrenați, s-a născut o nouă generație de piloți numită kamikaze sau bombardieri sinucigași, aceștia aveau nevoie de puțin antrenament și puteau face pagube mari luând avioane pline cu explozibili și prăbușindu-le în nave. La Okinawa, au scufundat 30 de nave și au ucis aproape 5.000 de americani.

1959 – În această zi, președintele Dwight D. Eisenhower a stabilit Orientul Mijlociu ca un teren de luptă pentru Războiul Rece. Acest lucru s-a întâmplat pentru a lua măsuri împotriva comunismului.

Una dintre acțiunile suplimentare din această perioadă a fost, de asemenea, trimiterea de trupe la cererea guvernului libanez. A fost nevoie de ajutor de către libanezi care sufereau crize de lupte naționale civile.

Politica din Orientul Mijlociu de a lua măsuri pe care a creat-o președintele Eisenhower a fost denumită „Doctrina Eisenhower”. Mulți oameni credeau în idealurile lui Eisenhower de a controla comunismul, în timp ce alții nu erau de acord cu acesta.

1972 – Președintele Richard Nixon semnează un proiect de lege prin care se autorizează o finanțare de 5,5 milioane de dolari pentru dezvoltarea unei navete spațiale care ar reprezenta un pas uriaș înainte în tehnologia călătoriilor spațiale. Prima navetă Columbia este lansată în 1981.

1993 – S-au încercat discuții de pace la Addis, Abeba, Etiopia. Cu toate acestea, aceste discuții duc la moartea a cel puțin o persoană. Discuțiile de pace au fost inițial inițiate de secretarul general al ONU, Boutros Ghali, față de guvernul somalez.

De trei ori în cinci zile s-au adunat mulțimi furioase ca răspuns la propunerea generalului menționat mai sus. S-au aruncat pietre și gunoi în sediul ONU.

Pe lângă o persoană raportată ca fiind ucisă, trei ofițeri de poliție împreună cu alte 13 persoane au fost răniți de împușcături. În plus, alte 100 de persoane au fost rănite în ambuscadă.

1998 – Sonny Bono, care obișnuia să cânte cu Cher, a murit într-un accident de schi. De asemenea, și-a făcut loc în politică în calitate de congresman republican în 1994. Înainte de acel moment, devenise primar al orașului Palm Springs în 1988.

Înainte de a intra în politică, devenise foarte faimos, mai ales în anii 1970. În acest timp, a jucat alături de Cher în „The Sonny and Cher Show”. De asemenea, a înregistrat hituri precum „I got You Babe” (1965) și a primit zece discuri de aur în timpul carierei sale.

Foto: Deposit Photos, Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Când a devenit Sahara deșert?
Când a devenit Sahara deșert?
Deșertul Sahara este cel mai mare deșert cald din lume și ocupă o mare parte din nordul Africii. Acesta se întinde pe o suprafață de aproximativ 9,2 milioane de kilometri pătrați, ceea ce... citește tot
Ce îi plăcea reginei Elisabeta a II-a să mănânce?
Ce îi plăcea reginei Elisabeta a II-a să mănânce?
Viața reginei Elisabeta a II-a a fost studiată intens atât în timpul în care a trăit, cât și după ce a decedat. Oamenii au fost mereu fascinați de ieșirile ei publice, de eleganța,... citește tot
Curiozități despre Maroc, țara unde pot fi admirați berberii
Curiozități despre Maroc, țara unde pot fi admirați berberii
Marocul este o țară situată în nord-vestul Africii. Este cunoscută oficial sub numele de Regatul Maroc (în arabă: المملكة المغربية, Al-Mamlakah Al-Maghribīyah) și este o... citește tot