Ce s-a întâmplat azi, 5 ianuarie?

05.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 ianuarie?

Ziua de 5 ianuarie este cea de 5-a zi a calendarului gregorian și a 6-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 360 de zile.

La 5 ianuarie 1909 a fost semnat un acord între Columbia, Panama și Statele Unite pentru a face din Panama un stat independent. Potrivit unei surse de știri, o parte din motivul succesiunii încurajate a Panama este faptul că Columbia avea pretenții de despăgubire împotriva Statelor Unite.

Ce s-a întâmplat azi, 5 ianuarie?

1909 – Se naște principesa Ileana a României, fiica Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

1933 – Au început lucrările la podul Golden Gate peste Golful San Francisco.

1934 – George Tătărescu formează un nou guvern liberal.

1945 – Odată cu pierderea războiului Japoniei și plecarea majorității piloților bine antrenați, s-a născut o nouă generație de piloți numită kamikaze sau bombardieri sinucigași, aceștia aveau nevoie de puțin antrenament și puteau face pagube mari luând avioane pline cu explozibili și prăbușindu-le în nave. La Okinawa, au scufundat 30 de nave și au ucis aproape 5.000 de americani.

1959 – În această zi, președintele Dwight D. Eisenhower a stabilit Orientul Mijlociu ca un teren de luptă pentru Războiul Rece. Acest lucru s-a întâmplat pentru a lua măsuri împotriva comunismului.

Una dintre acțiunile suplimentare din această perioadă a fost, de asemenea, trimiterea de trupe la cererea guvernului libanez. A fost nevoie de ajutor de către libanezi care sufereau crize de lupte naționale civile.

Politica din Orientul Mijlociu de a lua măsuri pe care a creat-o președintele Eisenhower a fost denumită „Doctrina Eisenhower”. Mulți oameni credeau în idealurile lui Eisenhower de a controla comunismul, în timp ce alții nu erau de acord cu acesta.

1972 – Președintele Richard Nixon semnează un proiect de lege prin care se autorizează o finanțare de 5,5 milioane de dolari pentru dezvoltarea unei navete spațiale care ar reprezenta un pas uriaș înainte în tehnologia călătoriilor spațiale. Prima navetă Columbia este lansată în 1981.

1993 – S-au încercat discuții de pace la Addis, Abeba, Etiopia. Cu toate acestea, aceste discuții duc la moartea a cel puțin o persoană. Discuțiile de pace au fost inițial inițiate de secretarul general al ONU, Boutros Ghali, față de guvernul somalez.

De trei ori în cinci zile s-au adunat mulțimi furioase ca răspuns la propunerea generalului menționat mai sus. S-au aruncat pietre și gunoi în sediul ONU.

Pe lângă o persoană raportată ca fiind ucisă, trei ofițeri de poliție împreună cu alte 13 persoane au fost răniți de împușcături. În plus, alte 100 de persoane au fost rănite în ambuscadă.

1998 – Sonny Bono, care obișnuia să cânte cu Cher, a murit într-un accident de schi. De asemenea, și-a făcut loc în politică în calitate de congresman republican în 1994. Înainte de acel moment, devenise primar al orașului Palm Springs în 1988.

Înainte de a intra în politică, devenise foarte faimos, mai ales în anii 1970. În acest timp, a jucat alături de Cher în „The Sonny and Cher Show”. De asemenea, a înregistrat hituri precum „I got You Babe” (1965) și a primit zece discuri de aur în timpul carierei sale.

Foto: Deposit Photos, Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot