Ce s-a întâmplat azi, 5 august?

05.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 5 august?

Ziua de 5 august, a 217-a zi a calendarului gregorian și a 218-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul timpului mai multe evenimente care au marcat istoria, inclusiv pe cea a țării noastre.

Pe 5 august 1922 se năștea marele scriitor român Marin Preda, membru al Academiei Române și director al editurii Cartea Românească.

Tot într-o zi de 5 august, dar 40 de ani mai târziu,, celebra actriță americană Marilyn Monroe era găsită moartă în apartamentul ei din orașul californian Brentwood. Frumoasa blondă avea doar 36 de ani.

Shtiu.ro vă prezintă câteva dintre cele mai importante evenimente petrecute într-o zi de 5 august.

Ce s-a întâmplat azi, 5 august?

1858 Inginerul american Cyrus W. Field termină instalarea primului cablu telegrafic subacvatic, care făcea legătura între Anglia şi SUA. Cablul a fost transportat cu ajutorul vasului Niagra.

1888 Fără știința soțului ei Carl, Bertha Benz și cei doi fii , Richard și Eugen, se urcă la bordul automobilului deja patentat și călătoresc 106 kilometri de la Mannheim la Pforzheim.

1889 Are loc prima apariţie în public a compozitorului George Enescu, la vîrsta de opt ani, cântând la vioară într-un concert de binefacere.

1913 Se naște generalul de brigadă Ion Ştefan Eremia, autorul unui roman satiric anticomunist pentru a cărui scriere, dar şi pentru tentativa (eşuată) de a-l trimite spre a fi publicat la Paris a fost „răsplătit” cu închisoarea de către Gheorghiu-Dej („Guliver în Ţara Minciunilor”).

1922 Se naște scriitorul Marin Preda („Moromeţii”, „Viaţa ca o pradă”, „Cel mai iubit dintre pământeni”).

1926 Iluzionistul american de origine maghiară Harry Houdini (născut Erik Weisz, video) reușește cel mai mare număr al său de iluzionism: petrece 91 de minute sub apă, într-un rezervor sigilat, înainte de a evada.

1930 Se naște Neil Armstrong, astronaut american, primul om care a pus piciorul pe Lună la 20.07.1969.

1944 Are loc ultima întrevedere dintre mareşalul Ion Antonescu şi Hitler, la Rastenburg.

1962 Actrița americană Marlyn Monroe, care a jucat în filme celebre ca „Unora le place jazz-ul”, „Cum să te măriţi cu un milionar”, „Şapte ani de căsnicie” sau „Prinţul şi balerina”, este găsită moartă în apartamentul ei din Brentwood (California) din cauza unei supradoze de droguri. Avea 36 de ani.

1962 Nelson Mandela (foto jos) este întemnițat și va fi eliberat abia în 1990. Nelson Mandela a fost un adversar al politicii de apartheid și a deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. A fost primul președinte al acestei țări ales prin vot universal.

1963 Se semnează, la Moscova, de către SUA, URSS şi Marea Britanie a Tratatului de interzicere a experienţelor nucleare în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă (intrat în vigoare la 10.10.1963). La 8 august, tratatul a fost semnat şi de România.

1995 Se restabilesc oficial relaţiile diplomatice dintre SUA şi Vietnam la 20 de ani după încheierea războiului din Vietnam (30.04.1975).

1998 Moare Todor Jivkov, om politic bulgar, lider comunist, şef al statului bulgar, prim secretar al CC al PCB (1954-1989), preşedinte al Consiliului de Stat (1971-1989).

2007 Moare actorul și muzicianul Florian Pittiş. Avea 63 de ani.

2015 Prim-ministrul malaysian Najib Razak confirmă că rămășițele avionului descoperite în Oceanul Indian aparțin aparatului Boeing care asigura zborul MH370 al companiei Malaysia Airlines și care a disparut în data de 8 martie 2014. La bordul avionului se aflau 239 de persoane (227 de pasageri și 12 membri ai echipajului).

Foto: Wikipedia

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 8 august, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Emilian Mărt., Ep. Cizicului și Sf. Miron, Ep. Cretei. Totodată, din anul 2002 este celebrată Ziua internațională a...
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
Cine nu a auzit măcar o dată de expresia „trai pe vătrai” folosită de către vorbitorii de limba română cu sensul de „bunăstare” și „confort”? Ei bine, deși astăzi această... citește tot
De ce sunt oglinzi în lift?
De ce sunt oglinzi în lift?
Oglinda este un obiect decorativ utilizat frecvent la interior, iar suprafața sa este destul de lucioasă încât formează o imagine. Oglinzile sunt folosite încă din antichitate, primele regiuni... citește tot
Ce sunt titlurile de stat?
Ce sunt titlurile de stat?
Persoanele care dețin un surplus de bani și vor să investească fără să aibă grija că îi pot pierde pot cumpăra titluri de stat. Acestea pot fi achiziționate online numai de către... citește tot